Edese Vos

De Tegenmacht Podcast: kritiek uit verwachte hoek

tegenmachtpodcast 1 blauwroze
Podcast hosts Marc van der Woude en Raymond Janssen. Beeld: Edese Vos / Ien, de podcast.

In de Tegenmacht Podcast gaan journalisten Marc van der Woude uit Ede en Raymond Janssen uit Nijmegen samen op onderzoek uit. Is er in onze Gelderse steden sprake van lokale tegenmacht? Hoe functioneert die dan? De podcastserie bestaat uit 7 afleveringen en gaat morgen van start.

Tegenmacht betekent niet dat je ’tegen de macht’ bent, maar dat mensen en organisaties met macht een gezond tegenwicht krijgen. Denk aan een weegschaal die in balans wordt gehouden met gewichten.

In een samenleving betekent ’tegenmacht’ dat je ervoor zorgt dat de macht van één groep niet te groot wordt en dat ze geen verkeerde dingen doet. Dat bereik je door andere groepen óók invloed te geven. Zij houden in de gaten wat de machthebbers doen en proberen ervoor te zorgen dat ze de samenleving goed blijven dienen.

Elke dinsdag verschijnt er een nieuwe podcastaflevering, waarin afwisselend Ede en Nijmegen aan bod komen. De makers verkennen drie onderdelen van de lokale tegenmacht: het functioneren van de gemeenteraad, de lokale journalistiek en burgerinitiatieven. In elke aflevering komen twee interessante gasten aan het woord die inspiratie en inzichten aanreiken. Wat kunnen Ede en Nijmegen van elkaar leren over tegenmacht?

Op de Edese Vos en op Ien, de podcast zullen ook artikelen verschijnen die de thema’s verder uitdiepen. Beide platforms richten zich op het kritisch en betrokken volgen, analyseren en duiden van lokale politiek en maatschappelijke ontwikkelingen, met als doel de informatiepositie van inwoners (en daarmee de tegenmacht) te versterken.

  1. In de gemeenteraad van Ede
  2. In de gemeenteraad van Nijmegen

Dit project is mede mogelijk gemaakt met steun van:

SVDJ logo en woordmerk RGB zwart large
white logoWaardeer dit artikel met een donatie

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

1 reactie

  • Mooi initiatief, benieuwd hoe het uitpakt. De podcast van Vincent Bijlo vanuit de Stingerbol was erg succesvol.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.