Edese Vos

Steun de Edese Vos

Vind je sterke, onafhankelijke journalistiek in Ede belangrijk? Waardeer je het dat er een ‘waakvos’ is die de macht controleert en het opneemt voor inwoners? Steun dan de Edese Vos met een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage!

De Edese Vos controleert de macht, maakt besluitvorming transparant, en versterkt de invloed van inwoners. Dat kunnen we niet alleen, dat kunnen we alleen sámen. Door onze krachten te bundelen.

De Edese Vos wordt op dit moment mogelijk gemaakt door 290 betrokken Edenaren. Sluit je aan. Lees waarom anderen de Edese Vos steunen en aanbevelen.

We waarderen je bijdrage. Met ons Donorbox-donatieformulier maak je snel en veilig een bijdrage over. Het is gekoppeld aan iDEAL. Het hele bedrag gaat naar de Edese Vos, behalve een paar dubbeltjes verwerkingskosten.

De voordelen: als donateur maak je deel uit van het team Edese Vos. Je ontvangt inzicht in de lopende onderzoeken: waar zijn we mee bezig, hoe pakken we het aan, welke hulp hebben we nodig, etc. Om deze speciale updates te ontvangen moet je je wel even inschrijven voor de mail als je dat nog niet hebt gedaan.

Kleinere bijdragen via het donatieformulier worden door Emerge Media verwerkt. Het maximum op het formulier is € 150. Wil je meer bijdragen of liever een directe bankoverschrijving doen? Gebruik dan deze gegevens:

Stichting Edese Vos
IBAN: NL33TRIO0320812685

Ondernemers die de Edese Vos willen steunen kunnen dat veilig doen. Donateurgegevens blijven binnen de boekhouding en worden beschermd door ons privacybeleid. De inkomsten en uitgaven van Stichting Edese Vos worden verantwoord in een jaarrekening.

Wat is er financieel nodig?

Wij geloven dat lokale (onderzoeks)journalistiek lokaal eigenaarschap nodig heeft en financiële onafhankelijkheid.

Lokaal eigenaarschap – Ons team bestaat uit ervaren, betrokken journalisten die in Ede wonen en werken. Mensen die geven om onze stad en dorpen en bij wie je terecht kunt als er iets moet worden uitgezocht. De Edese Vos is opgezet als een journalistiek-maatschappelijk platform dat in dienst staat van de inwoners van Ede en financieel door inwoners en lokaal betrokken ondernemers en stichtingen wordt gedragen.

Financiële onafhankelijkheid – De meeste kranten in Nederland (ook De Gelderlander en Ede Stad) zijn in handen van miljonairsfamilies. Commerciële afwegingen gaan vaak vóór journalistiek. Een groot deel van de krant bestaat uit advertenties. Sommige media-initiatieven zijn afhankelijk geworden van subsidies van de overheid, veelal via journalistieke fondsen. De Edese Vos wil niet financieel afhankelijk zijn van corporate mediabedrijven of de overheid. Onafhankelijke journalistiek vraagt om onafhankelijke financiering.

Daarom is ons doel dat de operationele kosten van onze kernredactie 100% door lezers en betrokken lokale spelers wordt gedragen. Journalistiek voor en door de inwoners van Ede. Voor specifieke projecten en ontwikkeldoelen kunnen we eventueel financierig via een fonds aanvragen, maar onze basisoperatie kan daar niet afhankelijk van zijn.

Hiervan uitgaand is voor 2024 in totaal € 60.000 lokale financiering nodig. Dit is het bedrag dat minimaal nodig is om de luis-in-de-pels rol goed te kunnen vervullen. In dit bedrag zitten arbeidskosten, marketing- en operationele kosten (huisvesting, apparatuur, telefoon, hosting, technische diensten, etc.). Dat zijn 500 mensen die ons maandelijks met een tientje steunen. Dat zijn 12 betrokken Edese bedrijven en stichtingen die ons jaarlijks met € 5.000 steunen. Wil je overwegen ons je steun toe te zeggen?

Komt er minder binnen, dan zullen we minder kunnen onderzoeken en publiceren. Klinkt logisch, maar soms moet je dat even helder benoemen. Het betekent wel dat je bijdrage gegarandeerd en direct positief verschil maakt.

Lees de veelgestelde vragen over onze financiering

Waarom is sterke journalistiek belangrijk?

Wist je dat de Gemeente Ede duizend ambtenaren in dienst heeft, waarvan tientallen communicatiemedewerkers, en jaarlijks 450 miljoen euro uitgeeft? Wist je dat vrijwel alle besluiten die de toekomst van Ede bepalen door het college van b&w en de gemeenteraad worden genomen? Er spelen dus grote belangen die ons allemaal aangaan.

En weet je dat er in Ede maar één onafhankelijk onderzoeksjournalistiek platform is dat deze ontwikkelingen kritisch volgt en inwoners goed op de hoogte houdt?

De lokale journalistiek is de afgelopen decennia vrijwel uitgehold, waardoor de ‘publieke waakhond’-functie is verdwenen, de overheid en monopolisten ongecontroleerd hun gang kunnen gaan, en burgers vaak niets meer te zeggen hebben. Voor het functioneren van onze lokale democratie is een initiatief als de Edese Vos dus onmisbaar.

Daarom maakt jouw bijdrage alle verschil. Voor jezelf, voor anderen en voor Ede als geheel.

Heb je vragen? Mail ons op: redactie@edesevos.nl.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.