Edese Vos

Steun de Edese Vos

Sluit je aan bij de missie en steun de Edese Vos met een maandelijkse of jaarlijks bijdrage!

De Edese Vos staat voor sterke, onafhankelijke journalistiek in Ede.
We controleren de macht, maken besluitvorming transparant, en versterken de invloed van inwoners. Dat kunnen we niet alleen, dat kunnen we alleen sámen. Door onze krachten te bundelen.

Lees waarom anderen de Edese Vos steunen en aanbevelen.

We waarderen je bijdrage. Als je gebruik maakt van Donorbox (gekoppeld aan iDEAL), dan gaat het hele bedrag naar de Edese Vos, behalve een paar dubbeltjes verwerkingskosten.


Het maximum op het formulier is € 150. Wil je meer bijdragen of liever een directe bankoverschrijving doen? Gebruik dan deze gegevens:

Eskes Media B.V.
IBAN: NL19 RABO 0309 3340 71
Vermeld ‘bijdrage Edese Vos’

Ondernemers die de Edese Vos willen steunen kunnen persoonlijk mailen met Nando Eskes van Eskes Media. Als uitgever coördineert hij de zakelijke verantwoording. Kleinere bijdragen via het donorformulier worden door Emerge Media verwerkt.

Wat is ons financiële doel?

Wij geloven dat lokale (onderzoeks)journalistiek lokaal eigenaarschap nodig heeft en financiële onafhankelijkheid.

Lokaal eigenaarschap – Ons team bestaat uit ervaren, betrokken journalisten die in Ede wonen en werken. Mensen die geven om onze stad en dorpen en bij wie je terecht kunt als er iets moet worden uitgezocht. De Edese Vos is opgezet als een journalistiek-maatschappelijk platform dat in dienst staat van de inwoners van Ede en financieel door inwoners, lokale bedrijven en stichtingen wordt gedragen.

Financiële onafhankelijkheid – De meeste kranten in Nederland (ook De Gelderlander en Ede Stad) zijn in handen van miljonairsfamilies. Commerciële afwegingen gaan vaak vóór journalistiek. Een groot deel van de krant bestaat uit advertenties. Veel lokale media-initiatieven in Nederland zijn afhankelijk van subsidies van de overheid, veelal via journalistieke fondsen. De Edese Vos wil niet financieel afhankelijk zijn van bedrijven of de overheid. Onafhankelijke journalistiek vraagt om onafhankelijke financiering.

Daarom is ons doel de operationele kosten van onze kernredactie 100% te laten financieren door lezers en andere betrokken lokale spelers. Journalistiek voor en door de inwoners van Ede. Voor specifieke projecten kunnen we eventueel externe financierig aanvragen, maar onze operatie kan daar niet afhankelijk van zijn.

Hiervan uitgaand is in 2023 in totaal € 60.000 nodig. Dat zijn 500 mensen die ons maandelijks met een tientje steunen. Dat zijn 12 betrokken Edese bedrijven en stichtingen die ons jaarlijks met € 5.000 steunen. Wil je overwegen ons je steun toe te zeggen?

Waarom is sterke journalistiek belangrijk?

Wist je dat de Gemeente Ede duizend ambtenaren in dienst heeft, waarvan tientallen communicatiemedewerkers, en jaarlijks 450 miljoen euro uitgeeft? Wist je dat vrijwel alle besluiten die de toekomst van Ede bepalen door het college van b&w en de gemeenteraad worden genomen? Er spelen dus grote belangen die ons allemaal aangaan.

En weet je dat er in Ede maar één onafhankelijk onderzoeksjournalistiek platform is dat deze ontwikkelingen kritisch volgt en inwoners goed op de hoogte houdt?

De lokale journalistiek is de afgelopen decennia vrijwel uitgehold, waardoor de ‘publieke waakhond’-functie is verdwenen, de overheid en monopolisten ongecontroleerd hun gang kunnen gaan, en burgers vaak niets meer te zeggen hebben. Voor het functioneren van onze lokale democratie is een initiatief als de Edese Vos dus onmisbaar.

Daarom maakt jouw bijdrage alle verschil. Voor jezelf, voor anderen en voor Ede als geheel.

Heb je vragen? Stuur een mailtje naar: redactie@edesevos.nl. We horen graag van je. 🙂

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.