Edese Vos

De Tegenmacht Podcast 5: Burgerkracht in Ede

tegenmachtpodcast 6 blauwgeel
Podcast hosts Marc van der Woude en Raymond Janssen. Beeld: Edese Vos / Ien, de podcast.

In deze vijfde aflevering van de Tegenmacht Podcast verkennen presentatoren Raymond Janssen en Marc van der Woude de impact van burgerinitiatieven in Ede, waar gewone mensen buitengewone stappen zetten om hun gemeenschap te verbeteren.

Jeannet Hubbeling, voorzitter van de Stichting Milieuwerkgroepen Ede, gebruikt haar juridische kennis om invloed uit te oefenen op het natuurbeleid, met een bijzondere focus op het behoud van Natura-2000 gebieden.

Dirk Roep heeft zich ingezet voor het Herenboeren initiatief, dat streeft naar een korte voedselketen waarbij burgers direct betrokken zijn bij de productie van hun voedsel. Dit geeft hen meer zeggenschap.

Beide verhalen laten zien wat de kracht en uitdagingen van burgeractivisme zijn en hoe dit op een eigen manier tegenmacht biedt.

Wat kun je verwachten?

  • Inzichten in hoe Jeannets juridische strijd overheden uitdaagt, met zowel succesverhalen als frustraties door de vaak langdurige procedures.
  • Een blik op Dirks pogingen om een gemeenschap van Herenboeren op te bouwen, inclusief de uitdagingen bij het vinden van grond en het verkrijgen van steun.
  • Discussie over de rol van burgerinitiatieven als tegenmacht, hoe effectief ze zijn en of ze een essentiële aanvulling zijn op traditionele politieke processen.

Luister naar deze aflevering om te ontdekken hoe betrokken burgers in Ede strijden voor een betere toekomst voor hun gemeenschap.

white logoWaardeer dit artikel met een donatie

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.