Edese Vos

Aanbevelingen

Wat andere lezers zeggen over de Edese Vos.

“Geen knollen voor citroenen en man en paard noemen, dat zijn publicaties naar mijn hart. Opgeschreven met een scherpe pen. Kritisch. Succes, succes, succes!”
– Robert-Jan Wopereis, betrokken inwoner

“Wat een verademing is dit nieuwe platform in Ede! Ik ben mij de afgelopen jaren gaan realiseren hoe veel media werken en dat zij te vaak geen tegenmacht bieden. Verfrissend om te zien dat in Ede dit nieuwe initiatief is ontstaan. Wat mij erg aanspreekt is de verbindende factor in jullie visie.”
– Jacqualine Zonneveld, betrokken inwoner

“Hier hebben we wat aan: niet alleen onderzoeksjournalistiek, vooral ook van hoge kwaliteit, versterking van de pluriformiteit en de tegenmacht. Ik voel me als geïnteresseerde burger op mijn wenken bediend.”
– Theo van de Rijt, betrokken inwoner

“Echt iets wat ontbrak in Ede. Er is al genoeg dat weinig journalistiek is of maar wat roept. Jullie initiatief omarm ik: gedegen plannen bekijken en niet alleen commentaar geven, maar ze ook verduidelijken.”
– Allard Bijlsma, stadsgeograaf

“Hoe de Edese Vos het slaperige stadje op de Veluwe in acht maanden tijd wakker schudde, de luiken eens flink open zette en met succes in de kuiten van bestuurlijk Ede beet.”
Villamedia, vakblad voor journalisten

“Onafhankelijke media zijn ontzettend belangrijk. Ook lokaal. Ondanks meningsverschillen die ik af en toe heb met journalisten van Edese Vos, ben ik het roerend eens met dit stuk. Denk ook eens aan een donatie voor de Edese Vos.”
– Stephan Neijenhuis, fractieleider D66

“Lokale onderzoeksjournalistiek is van onschatbare waarde, zeker nu grote krantenconcerns zich inhoudelijk steeds verder terugtrekken uit de regio. Wie controleert dan nog het lokale bestuur, wie houdt bij of beloftes worden nagekomen, wie onderzoekt de lokale gevolgen van landelijk beleid of regionale maatregelen? Het is geweldig dat er dankzij de Edese Vos weer een (onderzoeks)journalistieke vinger aan de bestuurlijke pols wordt gehouden. Het feit dat de Edese Vos al zo snel op de bespreekagenda van het Presidium staat – hoe moeten ze daar omgaan met de oproep naar de Vos te ‘lekken’? – geeft aan dat er genoeg op te helderen valt, van kleine binnenbrandjes tot regelrechte misstanden. Ik verheug me erop wekelijks de laatste ontwikkelingen tot me te kunnen nemen.”
– Vincent Weggemans, bestuurslid Vereniging van Onderzoeksjournalisten

“Jarenlang heb ik een opleiding journalistiek geleid. Steeds meer verloor ik de moed als het ging om de kwaliteit en met name de teloorgang van de regionale en lokale journalistiek. Ik ben daarom enorm enthousiast over het initiatief van de Edese Vos. Jullie onderzoeksjournalistiek geeft me nieuwe hoop voor de toekomst van de journalistiek. Veel succes gewenst in de realisering van dit mooie ideaal!”
– Ton Veen, oud-docent journalistiek CHE

“Leestip voor alle overactieve gemeentes, die denken informatie te kunnen ‘managen’. Over een gemeente (Ede) die volstrekt uit de bocht vliegt en een lokaal medium dat uitlegt hoe journalistiek functioneert.”
– Thomas Bruning, algemeen secretaris NVJ

“Lunteranen staan bekend als enigszins eigenzinnig en kritisch. Wij bekijken een zaak graag eerst van alle kanten. Daarom zijn we blij met kritische verslaggeving over overheid en bedrijfsleven. De Edese Vos en haar redacteuren zetten hun tanden in zaken die onderbelicht blijven. De Lunterse samenleving en haar Dorpsraad kunnen hier hun voordeel mee doen. Edese Vos: onderzoek, schrijf en blijf alsjeblieft!”
– Evert-Jan Moraal, betrokken inwoner van Lunteren

“Het is gelukt. Dankzij jullie artikelen hebben we de speeches en motie genoeg kracht tot overtuiging kunnen geven.”
– BBB-statenlid in Gelderland daags na de torpedomotie

“Wat fijn dat Ede dit heeft… een lokaal medium met ballen. Tipje voor Omroep Gelderland, RTL en NOS: volg deze club. Bijt zich lekker vast, is niet bang en doet journalistiek goed werk.”
– Bjørn Appel op Twitter

Overtuigd? Schrijf je in voor de mail en steun de Edese Vos.

“De vos is echt mijn lievelingsdier! Als ik door de Raadhuisstraat rijd zie ik hem soms met een enorme snelheid aankomen. Dan kijkt hij mij aan en hebben we even oogcontact. Het is echt een fantastisch dier! Zo’n ontmoeting blijft je bij, die vergeet je niet meer.”
– René Verhulst, burgemeester van Ede, in een video van Regio Foodvalley

“De Edese Vos kennende, zal dit ook wel gepubliceerd worden. Wellicht zelfs sneller dan wij als college de gemeenteraad kunnen informeren.”
– Wethouder Karin Bijl en burgemeester René Verhulst

“Mijn complimenten voor jullie initiatief en jullie scherpe, kritische artikelen! Ik herken veel in wat jullie schrijven en heb respect voor jullie lef. Dat het wringt bij lokale politici en de gemeente is logisch maar dit is meer dan welkom!”
– Een lokale sociaal werker

“Bijgaand een donatie van 100 euro. Follow the money. ;-)”
– Een stille supporter

“Leuk om de mensen achter de Vos te ontmoeten, goed bezig!,” “Heel informatief en gezellig, zeker voor herhaling vatbaar,” en “Uitnodigende, gemotiveerde sprekers en prettige contacten.” Gemiddelde waardering: 8,2.
– Deelnemers aan het journalistiek café van de Edese Vos

“Van harte gefeliciteerd met dit mooie lokale Edese initiatief. De website ziet er heel verzorgd uit!”
– Jolmer Winkel, columnist Ede Dorp

“Ik hoop dat jullie op volle kracht door blijven gaan met de Vos. Wie meer wil weten over Ede en de Edese politiek kan intussen niet om de Vos heen. In de startperiode hebben jullie je bewezen als een onafhankelijk medium dat kritisch durft te zijn en dat blijft doorvragen, ook (en juist) als er geen echte antwoorden komen. Ik wens jullie veel succes. Door eendracht worden kleine dingen groot.”
– Erik Wesselius, fractieleider Mens en Milieu Ede

“Ik volg de Edese Vos en vind het fantastisch. Ik houd van kritische journalistiek. Dat brengt dingen naar boven die je nog niet weet, en dat is gewoon hartstikke goed. Deze kritische geluiden moeten er absoluut zijn. Jullie willen de onderste steen boven halen, en tegenwicht bieden tegen de macht en soms ook de arrogantie.”
– Ferdie Olde Bijvank

“Wat fijn dat Ede dit heeft… een lokaal medium met ballen. Tipje voor mijn volgers van bijvoorbeeld Omroep gld, RTL Nieuws en NOS – volg deze club.”
– Bjørn Appel

“Ere wie ere toekomt: de scoop over het faillissement van Smaakpark Ede werd gebracht door de Edese Vos.”
– Job van Gasselt, de Gelderlander

“Complimenten voor jullie professionele reconstructie van het Smaakpark!”
– Een oud-wethouder van Ede

*BLOCK VOS*
– Redactie Ede Stad

“Haha, genius!!”
– Hester Bats, over de 1 aprilgrap van de Edese Vos

“Uw publicatie is onrechtmatig! U treedt journalistieke principes met de voeten! Wij stellen u aansprakelijk voor alle schade! Bladiebladiebla.”
– Advocatenkantoor gemeente Ede in een juridische blafbrief

“Goed dat jullie zo scherp blijven. Het lokale sufferdje gaat steeds meer op een reclameblad lijken. Dit is een erg goed initiatief. Hou vol en laat jullie niet intimideren door de lokale overheid.”
– Marco Wamsteker

“Ik dacht dat in Ede nooit wat gebeurde, maar sinds ik de Edese Vos lees denk ik: wow, er is hier echt meer aan de hand!”
– Een jonge Edese kiezer

“Hoewel nog niet lang bekend met jullie artikelen, waardeer ik het erg dat er eindelijk op lokaal niveau scherp meegekeken wordt. Hopelijk groeit jullie bereik door en blijft het financieel haalbaar om de ‘pels in de luis’ te zijn! De Edenaren verdienen de waarheid te lezen achter de soms schimmige zaakjes in onze regio.”
– Een betrokken donateur

“Gaaf initiatief, de Edese Vos! Het is hard nodig. De Edese Vos stelt vragen die er toe doen en die vaak niet worden gesteld. De Edese Vos maakt met eigen lokale onderzoeksjournalistiek de onderbelichte gevolgen van keuzes zichtbaar. Ik heb bewondering voor jullie initiatief en de artikelen die jullie schrijven.”
– Koos Hoefakker, betrokken inwoner

“Willen jullie het format van de Edese Vos alsjeblieft ook uitrollen naar andere middelgrote gemeenten? De pogingen tot het verspreiden van lokaal of regionaal nieuws houden hier op bij aanrijdingen, echtpaar Pieterse dat 65 jaar samen is, en een lintje voor meneer Klaassen die 25 jaar de begraafplaats heeft geharkt. In het huis-aan-huisblad wordt zelden iets kritisch opgetekend. Het is gratis lippendienst aan de politiek en lief voor clubs en verenigingen. Maar op het scherpst van de snede volgen wat er echt speelt – in de gemeenteraad, bouwprojecten e.d. – het is zeldzaam of het bereikt net het niveau ‘gecremeerde kroket’. Ik denk dat jullie met de Edese Vos echt een niche gevonden hebben.”
– Een maatschappelijk betrokken inwoner van Alkmaar

“Ik dacht: ik bel de Edese Vos maar, want jullie kunnen zo lekker doordrammen, en dat is hard nodig.”
– Een inwoonster van Wageningen meldt wat er mis gaat in Ede

Overtuigd? Schrijf je in voor de mail en steun de Edese Vos.

“Met veel plezier lees ik de Edese Vos. Een gezonde kritische houding jegens onze overheid kan nooit kwaad. Sterker nog: de vinger aan de pols is op dat gebied meer dan nuttig en noodzakelijk. Laat de burger meekijken met wat er over hun hoofden wordt beslist, welke invloed dat heeft op het dagelijks leven en de portemonnee, en welke mogelijke onvoorziene nadelen.”
– Een betrokken lezer

“Een compliment voor jullie artikelen van de laatste tijd. Er gaat echt een wereld voor mij open, die bijvoorbeeld Ede Stad mij nooit gegeven heeft. Ga zo door!”
– Een betrokken lezer

“Veel dank Edese Vos, voor jullie aandacht en goede journalistiek. Laten we dit met zijn allen een nog groter succes maken.”
– Een betrokken lezer

“Dank voor dit jaar! Enorm genoten van jullie artikelen.”
– Een betrokken lezer

“Leest lekker weg. Heerlijk om eens een wat kritischer geluid te vernemen zodat je aan het denken wordt gezet. Fijn dat er mensen zijn die zich daarvoor inzetten!”
– Een betrokken lezer

“Ik volg de Edese Vos erg graag. Jullie zijn hard nodig in de gemeente Ede. Jullie zijn erg scherp en toponderzoekers!” 👍👊💪
– Een betrokken lezer

“De transparantie en het zelfreflecterend vermogen van de Edese Vos krijgt mijn respect en waardering. Een waardevol onderdeel van het proces om een volwassen ‘public watchdog’ te worden waar de Gemeente Ede niet meer omheen zal willen gaan. De Edese Vos heeft karakter!”
– Een betrokken lezer

“Compliment voor de aanpak van de Edese Vos. Keep up the good work!”
– Een betrokken lezer

“Ik waardeer jullie initiatief enorm! Zet hem op en ga zo door!”
– Een betrokken lezer

“Blij met jullie initiatief om kritische lokale journalistiek te bundelen en toegankelijk te maken!”
– Een betrokken lezer

“Constructief, innovatief, hoopvol en oplossingsgericht.”
– Een betrokken lezer

“Jullie zijn helden!”
– Een betrokken lezer

“Ik wens een berg geld voor de Edese Vos om jullie journalistieke werk voort te zetten!”
– Een betrokken lezer

“Weer een fantastisch goed artikel op de Edese Vos. Wat me vooral blij maakt van jullie verslaggeving en onderzoeken is dat je er diep induikt, alles goed uitzoekt, en terecht de Gelderlander op de vingers tikt dat ze kopiëren zonder bronvermelding. Dat jullie luisteren en respectvol omgaan met mensen. Zo zie ik journalistiek graag. Eerlijk en diepgravend.”
– Een betrokken lezer

“Het is goed om waardering uit te spreken, dus bij deze een compliment: de Edese Vos slaat de spijker weer op de kop! Blijf scherp en durf te schrijven, dat zouden meer mensen moeten doen!”
– Een betrokken lezer

“Respect voor de wijze waarop jullie alle kanten belichten. Feitelijk, maar ook erg leerzaam.”
– Een betrokken lezer

“Wat jammer dat ik deze site niet eerder heb ontdekt, want ik waardeer erg hoe jullie dieper op veel zaken in gaan. Vooral op financieel vlak mis ik informatie bij de Gelderlander, terwijl dit toch erg van belang is.”
– Een betrokken lezer

“De Edese Vos behoort nog tot de echte journalistiek… onafhankelijk, diepgravend, kritisch en een luis IN de pels van de politiek zoals het behoort te zijn. De andere media zijn nu de pels VAN de politiek.”
– Een betrokken lezer

Overtuigd? Schrijf je in voor de mail en steun de Edese Vos.

In een poll eind 2023 stelden we donateurs deze vraag: ‘Wat is voor jou de belangrijkste motivatie / reden om financieel bij te dragen aan de Edese Vos?’ Enkele antwoorden die werden gegeven:

“Het is belangrijk werk: zaken boven water brengen die anders niet naar buiten zouden komen. Een kritische blik en wat dieper onderzoek houdt de bestuurders hopelijk alert.”

“Deze onafhankelijke en kritische berichtgeving werd zo gemist werd in Ede. Het is een noodzaak.”

“Professionele, gedegen lokale journalistiek kost tijd en geld. Dat realiseren we ons. De Edese Vos is daarbij voor ons de enige bron omdat huis-aan-huisblaadjes met lokaal nieuws niet bezorgd worden en online geen hoogwaardig nieuws bieden.”

“Jullie bieden tegenwicht aan het bestuur van de gemeente Ede. Noodzakelijk omdat de Raad niet naar behoren functioneert, het College graag zaken onder het tapijt schuift en er geen onafhankelijke krant/onderzoeksjournalist is die hier kritisch over is. De Edese Vos doet dat wel, vandaar mijn bijdrage.”

“Het is goed dat er een onafhankelijke organisatie is die naar zaken kijkt. De zekerheid ook dat als ik bepaalde problemen heb er iemand is die kan helpen.”

“Omdat ik het enorm belangrijk vind dat journalisten weer een controlerende functie krijgen en het nieuws brengen op basis van feiten in plaats van aannames.”

“Om ervoor te zorgen dat de lokale politiek scherp gehouden wordt en niet zomaar haar gang kan gaan.”

“Kwalitatieve journalistiek kost geld. Ik lees de artikelen graag en draag daar dus ook aan bij.”

“Dat er een kritisch geluid in de media blijft bestaan, en liefst haar werkzaamheden kan uitbreiden. Het is belangrijk dat de Edenaar vanuit verschillende invalshoeken geïnformeerd wordt en daarmee kan bijdragen aan een evenwichtigere samenleving.”

“Een kritische pers is noodzakelijk in deze gemeente. Er wordt te weinig info gegeven door de gemeente en er worden idiote projecten opgestart. Goed dat de Vos dat soort zaken aan de kaak stelt.”

“Ik vind het heerlijk om jullie kritische artikelen te lezen en ik hoop dat de gemeenteraad en het college er door worden geïnspireerd om kritischer naar zichzelf te kijken.”

“Goed dat lokale overheid en bestuur kritisch gevolgd worden. Goed dat burgers inzichten krijgen aangereikt.”

“Ik vind het belangrijk dat er kritisch wordt gekeken naar de gemeente en hun handelen. Ik twijfelde vaak aan het nut van sommige beslissingen van de gemeente. Jullie weten gelukkig hoe er een beetje tegendruk gegeven kan worden.”

“De Edese Vos levert journalistiek vakwerk.”

“Ik heb geen vertrouwen in ‘oude’ media – te algemene informatie. Ze beppen elkaar allemaal na. Niet kritisch genoeg.”

“Goede journalistiek kost geld. De artikelen van de Edese Vos zijn goed en daar hoort een beloning bij.”

“Een tegengeluid mag in geen enkele gemeente ontbreken.”

“Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Ede is een grote noodzaak. Ede kent een historie van schimmige deals, belangenverstrengeling en doofpotten, waarbij de gemeente er niet voor de burgers lijkt te zijn, laat staan samen met burgers wil optrekken.”

“Afgelopen maanden heb ik af en toe artikelen op de Edese Vos gelezen. Het is me duidelijk geworden dat ik zulke goede informatie over Edese onderwerpen, en in toegankelijke taal, nergens anders tegenkom. Dat verdient mijn steun. Dank voor jullie inzet en veel succes.”

Overtuigd? Schrijf je in voor de mail en steun de Edese Vos.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.