Edese Vos

BBB tegen Experience, geen meerderheid in Provincie

provinciale staten bbb riphagen
Sanne Riphagen van de BBB. Beeld: Provinciale Staten.

Er is geen meerderheid in de Provinciale Staten voor de Edese Food Experience. De Boer Burger Beweging, met afstand de grootste fractie, heeft gisteravond een duidelijk ‘nee’ afgegeven.

In de oordeelsvormende vergadering, waarin ruim een uur werd geschorst om achter gesloten deuren de geheime bijlage te bespreken, was geen meerderheid te vinden.

BBB (14), VVD (6), PvdD (2), PVV (2), JA21 (2), SP (2), FvD (1), 50+ (1) zijn, zoals de vlag er nu voor hangt, met totaal 30 stemmen tegen. PvdA (5), GL (5), CDA (4), CU (3), D66 (3), SGP (3) en Volt (2) met totaal 25 voor.

Maar… het definitieve besluit wordt pas in maart 2024 genomen, nadat gedeputeerde Peter Drenth (CDA) met een voorstel en meer opheldering over de financiële onderbouwing komt.

Dit levert opnieuw drie maanden vertraging op voor het project, à raison van 30.000 euro per maand omdat medewerkers van de stichting wel moeten worden doorbetaald. Het biedt bovendien extra lobbytijd voor belanghebbenden om invloed op de besluitvorming uit te oefenen. Twee partijen, BBB en PVV, vinden verder uitstel geen goed idee en overwegen om al op 20 december met een motie te komen om de subsidie in te trekken en te stoppen met de Experience.

De argumenten tegen

De Edese Vos meldde in mei al dat de 17 miljoen euro van de Provincie Gelderland voor de Food Experience hoogst onzeker was. In maart zijn er immers verkiezingen geweest en door de monsterzege van de BBB zijn de verhoudingen gewijzigd. In de vergadering gaf Sanne Riphagen van de BBB de belangrijkste argumenten om tegen te stemmen:

  • Er is onvoldoende bijdrage van het bedrijfsleven, wat altijd een harde eis is geweest.
  • Er zijn grote twijfels bij de businesscase, met name of het aantal bezoekers voor een educatieve voedselattractie wel wordt gehaald.
  • Het faillissement van Smaakpark, waarin vier ton subsidie van de Provincie is verdampt, laat ook zien dat er weinig animo is voor concepten die werken met gezonde voeding.
  • Gesubsidieerde horeca in de Experience leidt tot oneerlijke concurrentie met andere horeca-ondernemers in Ede.
  • De claim dat de Experience indirect meer banen creëert is dubieus.
  • Woningbouw is belangrijker.
  • Er zitten teveel onzekerheden in om hier na de 4 miljoen euro die al is uitgekeerd nog eens 13 miljoen aan te ‘vergokken’.
  • Politieke besluiteloosheid in Ede, het project sukkelt al jarenlang.
  • Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Dit is een tegenvaller voor wethouder Leon Meijer die vanavond afscheid neemt in de Edese raad. Hij was er erg op gebrand zijn ‘kindje’ veilig te stellen. In de Edese raad was een ruime meerderheid vóór het plan. Onder inwoners van Ede lijkt er nauwelijks draagvlak te zijn voor de Experience.

NASCHRIFT 20 december 2023: Het doek valt definitief voor de Food Experience. De Provinciale Staten van Gelderland hebben een motie aangenomen om de subsidie in te trekken.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

1 reactie

  • De Edese gemeenteraad is schijnbaar een soort van moeilijk opvoedbaar kind. Hoe vaak moet je een draai om je oren krijgen om eindelijk eens te gaan luisteren. Echt niet te geloven, dit doordrukken van het geldverspillen aan een megalomaan plannetje, door de gemeenschap betaald. Ik kan hier echt met mijn hoofd niet bij. Elk weldenkend mens begrijpt dat dit een dood geboren kindje is. Misschien dat er in het begin nog mensen op af komen, uit nieuwsgierigheid. Bouw dan maar woningen, half Nederland zit te schreeuwen om woonruimte.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.