Edese Vos

College wil hoe dan ook een Food Experience

food experience ede vork
Entree van de Food Experience. Beeld: World Food Center.

‘Food Experience stap dichterbij’, kopt de gemeente Ede in een persbericht. Het college laat weten dat het ‘positief gestemd’ is over de nieuwe plannen voor de WFE. Die worden eind november in de gemeenteraad besproken.

Er valt meteen iets op: het woordje ‘World’, in voorgaande persberichten nog prominent in beeld, wordt nu zorgvuldig gemeden. Het college steekt in op een Food Experience zonder wereldwijde pretenties.

Op 23 november is er in de Edese gemeenteraad een informatieve bijeenkomst over het nieuwe concept en business case, gevolgd door een oordeelsvormende vergadering op 30 november.

Omdat het zonder geld van de Provincie Gelderland niet lukt, wordt het ook meteen parallel besproken in de Provinciale Staten. Op 29 november is er in Arnhem een informatieve bijeenkomst, gevolgd door een oordeelsvormende vergadering op 6 december. Op 7 december neemt wethouder Leon Meijer dan officieel afscheid, met of zonder een voldaan gevoel.

College houdt regie

“Het oordeel van de beide raden wordt meegenomen bij de definitieve besluitvorming in de colleges van Ede en de provincie. Deze besluiten worden verwacht in het nieuwe jaar,” meldt het college, dat in ieder geval de regie wil houden.

Wethouder Meijer geeft in het persbericht zijn pitch nog een keer, die neerkomt op: ‘Ede groeit en de Food Experience gaat ons een hoop werkgelegenheid en bezoekers opleveren’.

“Ook zijn er op het WFC-terrein mooie ontwikkelingen te melden,” stelt het persbericht. “Zo heeft de Aeres Groep een intentieovereenkomst getekend om zich op korte termijn met een MBO opleiding op het gebied van voedsel te vestigen achter de Frisokazerne. Tussen het nieuwe station Ede-Wageningen en de twee kazernegebouwen wordt het Frisopark aangelegd. Deze ruimte is ook geschikt voor publieksmanifestaties en exposities op het terrein van landbouw en voedsel.”

“We zien de behandeling in de gemeenteraad en provinciale staten dus met vertrouwen tegemoet,” zegt Meijer.

Een eerlijke analyse

De Edese Vos analyseerde het nieuwe concept en de aangepaste businesscase van de World Food Experience. Hoe kansrijk is het? Ook de aanvullingen erop werden grondig beoordeeld.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

3 reacties

 • Het college stelt tussen neus en lippen voor om even 1 miljoen euro af te boeken op de (architecten)kosten voor de nieuwbouw die er nooit van is gekomen:

  “Ons college is daarom voornemens om uw raad voor te stellen om het resterende subsidiebedrag beschikbaar te stellen en om de eerder gemaakte kosten voor de nieuwbouw ter hoogte van € 1 miljoen af te boeken, zodat deze niet meer direct ten laste komen van het resultaat van de stichting en gedekt hoeven te worden vanuit de exploitatie.”

  Bron: Memo college aan de gemeenteraad d.d. 7 november dat de raad pas vandaag (14 november) heeft ontvangen…

  Eén miljoen euro. Alsof het niets is. Terwijl het zelfde college zich vorige week wel druk maakte over 160.000 euro minder inkomsten doordat de raad ervoor kiest de verhoging van de hondenbelasting gefaseerd (in vier jaar) door te voeren. Hoe is het toch mogelijk?

 • Ook een mooie attractie bij de Frisokazerne wordt Artbase. Dit wordt een museum ter ere van Helène Kroller Muller. Deze mevrouw was een fan van Adolf Hitler, had 2 zonen bij de NSB en een beste vriend (Sam van Deventer) die na de oorlog vervolgd is voor collaboratie. Mooi zo’n eerbetoon op letterlijk een steenworp afstand van het Airborne monument. Hiermee zet Ede zich goed op de kaart.

 • “Ruimte bij Frisopark is ook geschikt voor publieksmanifestaties en exposities op het terrein van landbouw en voedsel.” Wat een wereldvreemd gemeentebestuur hebben wij toch. Alsof er mensen komen kijken naar exposities over landbouw of voedsel. Als we landbouw willen zien, kan dat op het volop in de regio. En voedsel… dat boeit de recreant amper. Ja, naar een restaurant of horeca, maar daar gaat het hier niet om.

  Dromen is goed, maar liever niet ten koste van gemeenschapsgeld en ruimte! En keep on dreaming over veel werkgelegenheid hierdoor. En btw: waar komt dat personeel vandaan? Tegenwoordig is er meer gebrek aan personeel dan een flink aanbod van personeel.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.