Wethouder Leon Meijer vertrekt. Als een bestuurder de Edese samenleving bijna 10 jaar heeft gediend, is het een logisch moment om de balans op te maken. De Edese Vos pollde onder haar lezers hoe het beleid van Meijer wordt geëvalueerd.
Wil je kunnen meestemmen in onze polls, schrijf je dan in voor de mail van de Edese Vos, dan krijg je automatisch ‘stemrecht’. Lees ook het artikel ‘Waarom de Edese Vos gebruik maakt van polls’ voor een heldere uitleg waarom resultaten niet representatief zijn voor de Edese bevolking, maar wel indicatief.
We legden onze lezers zes vragen voor:
Als een wethouder zijn termijn van 4 jaar niet afmaakt omdat hij naar eigen zeggen ‘toe is aan iets anders’, een nieuwe uitdaging in zijn loopbaan, wat vind je daar van?
Een grote meerderheid van 84 procent vindt het niet acceptabel dat een wethouder vroegtijdig vertrekt vanwege loopbaanperspectieven. Als je bij het begin van een coalitie tekent voor vier jaar beleidsverantwoordelijkheid, dan maak je dat af. Maar iets meer dan 6 procent van de respondenten vindt dat het wél moet kunnen, bijvoorbeeld omdat je zo beter gemotiveerd blijft voor je werk.
Leon Meijer heeft Ede lang bestuurd. Hoe waardeer je deze wethouder?
De respondenten waarderen wethouder Meijer gemiddeld met een 5,1. Hier past wel een kanttekening: politici halen zelden hoge rapportcijfers omdat ze onder een vergrootglas liggen. Het CBS bracht dit jaar naar buiten dat het vertrouwen in de politiek over de laatste tien jaar nog nooit zo laag is geweest. Uit de laatste peiling van I&O Research naar de populariteit van Haagse politici scoort alleen Pieter Omtzigt nog een 7, de rest haalt geen voldoende (6). Voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers haalde in die peiling hetzelfde cijfer als Leon Meijer nu in Ede, een 5,1.
Wat vond je goed aan Leon Meijer als wethouder? Wat heeft hij met name bereikt voor Ede?
Omdat we niet wilden sturen op uitkomsten was dit een open vraag. Dan werkt het zo dat wat ‘top of mind’ is, dus wat als eerste bij mensen naar boven komt, het meest typerend is. We beperken ons tot de top-3 van meest gegeven antwoorden:
- Zijn inzet voor jeugdzorg en onderwijs. “Hij heeft zich met hart en ziel ingezet voor kwetsbare jeugd,” schrijft iemand. “Hij is zelf pleegouder en pleitte voor pleegzorg in de eigen omgeving van het kind. Heeft landelijk hard geknokt voor een eerlijke verdeling van de kosten van jeugdzorg. Die lag te sterk bij gemeentes zoals Ede waar veel jeugdzorginstellingen zijn gevestigd.”
- Een betere bewustwording op het gebied van gezonde voeding.
- Op het oog een goede wethouder financiën (al zit hier bij een deel van de respondenten ook twijfel).
Wat in de antwoorden opvalt is dat veel respondenten geen idee hebben wat hij voor Ede heeft bereikt, of hier een uitgesproken negatieve kwalificatie aanhangen. Meijer was niet de meest ‘zichtbare’ wethouder. In mindere mate wordt hij ook geassocieerd met luchtvaart, vanwege zijn verzet tegen Lelystad Airport en de laagvliegroutes. Hij gaf zichzelf de geuzennaam ‘eerste wethouder luchtvaart van Nederland’. Volgens enkele respondenten was hij een stevige wethouder die goed benaderbaar en geïnteresseerd was.
Wat vond je niet goed aan Leon Meijer als wethouder? Waarin schoot hij met name tekort?
Ook dit was een open vraag. De top-3 van meest gegeven antwoorden:
- De grootste irritatie met stip over Meijer is toch wel het almaar doorgaan met de World Food Experience. Inwoners van Ede zien het als politiek prestigeproject en inmiddels ook als financiële puinhoop. “Al die miljoenen die erin zijn gaan zitten, wat hadden we daar niet allemaal mee kunnen doen?” schrijft iemand. Het getuigt van “een onbegrijpelijke vasthoudendheid” in “het met oogkleppen op trekken aan een dood paard.”
- Meijer wordt gezien als een wethouder die zich te goed voelde voor echt contact met de burger. Meermaals worden genoemd: ‘gebrek aan transparantie’, ‘er zijn dubbele agenda’s’ en ‘hij luistert niet.’ “In het debat in de raad kwam hij dominant over, relevante vragen werden weggewimpeld,” schrijft iemand.
- Er is twijfel of Meijer het wel zo goed heeft gedaan op financieel vlak en op de zorgdossiers.
“Je kunt het als bestuurder nooit helemaal goed doen,” schrijft iemand. “Je bent afhankelijk van het ambtelijke apparaat, en daar gaat veel fout.”
Er is inmiddels een nieuw plan gepresenteerd voor de World Food Experience. Moet deze voedselattractie er nog komen?
Een duidelijk antwoord: Nee. Ruim 85 procent vindt dat het nu echt klaar moet zijn met dit politieke paradepaardje. Iets minder dan 11 procent ziet het nog wel zitten. De foutenmarge van deze indicatieve poll is trouwens 10 procent, dus lees het als tussen de 75 en 95 procent. Het is een indicatie dat veel Edenaren de WFE echt niet ziet zitten. Dit toch doordrukken levert een groter wantrouwen op naar de politiek.
Wat zou de opvolger van Leon Meijer volgens jou anders moeten doen?
Een open vraag. De top-3 van meest gegeven antwoorden:
- Meer open staan voor de inspraak en feedback van burgers. Minder star en autocratisch zijn. Een meer open, eerlijke en transparante bestuursstijl.
- Direct stoppen met de World Food Experience, Artbase en andere ‘megalomane’ projecten.
- Meer bestuurlijke daadkracht op echt belangrijke dossiers, er is veel uitstelgedrag.
Iemand schrijft: “De Edese Vos op handen dragen, want de tegenmacht is de kracht voor Ede en zijn burgers!” Dat is lief. 🙂
NASCHRIFT 1 november 2023: De Edese Vos heeft wethouder Leon Meijer gevraagd of hij open staat voor een exit-interview om terug te blikken op zijn bestuurlijke periode en gevoerde beleid. Via zijn woordvoerder Monique Wulfers liet hij weten daar geen behoefte aan te hebben. Hij neemt op 7 december officieel afscheid.
Wat vindt de Edese Vos van deze wethouder?
De mening van de Edese Vos over een vertrekkend wethouder is niet relevant. We brengen onafhankelijke journalistiek. De feedback vanuit de samenleving over het bestuur is dat wel.
Het persbericht vanuit de gemeente was eenzijdig. Er werd alleen genoemd wat Meijer voor Ede heeft bereikt vanuit het perspectief van Meijer / het college zelf. Ede Stad plaatste dat zonder ook maar één kritische vraag te stellen integraal door en vormt daarmee een megafoon voor de door de gemeente gewenste beeldvorming. Daarmee doet de huis-aan-huiskrant haar lezers tekort.
Enkele dagen later verscheen een bericht in Ede Stad waarin gemeenteraadsleden Meijer een veer in de reet mochten steken. Als je wordt gevraagd iets te zeggen over een vertrekkend bestuurder waarmee je jarenlang hebt samengewerkt, dan zeg je natuurlijk iets aardigs, dan kies je voor hoffelijkheid, zo werkt dat. Over de doden en vertrekkende wethouders niets dan goeds. Maar het levert geen eerlijke evaluatie op van het beleid.
De Edese Vos heeft wel een mening, namelijk dat de mening van inwoners ertoe doet en gehoord mag worden, en dat evaluaties van politiek beleid eerlijk moeten worden uitgevoerd. Daarom hebben we deze poll gehouden.
Ik hebt nooit geloofd in het project Food Valley. Nu een financieel fiasco in de lucht hangt en ook nog de trekker van het project het strijdperk verlaat en het initiatief daardoor ontkracht is, zou het nu moeten stoppen. Food zit niet in de genen van Ede en dat is een belangrijk ingrediënt voor het welslagen. In Wageningen lachen ze om Edes krampachtige initiatief.