Edese Vos

Doek valt definitief voor Food Experience

food experience ede rip
Het doek is gevallen voor de Food Experience. Beeld: Edese Vos.

De Provinciale Staten van Gelderland hebben de Edese Food Experience zojuist weggestemd. Hiermee komt een einde aan het meest prominente foodproject van Ede.

Meerdere partijen dienden onder leiding van de BBB een motie in om de provinciale subsidie voor het project in te trekken. De VVD, die de cruciale stem had, ging na een schorsing volmondig mee met deze motie. Ook 50Plus, FvD, SP, PVV, JA21, en de PvdD steunden het voorstel. Hiermee sneuvelt het belangrijkste foodparadepaard van Ede waar meer dan tien jaar aan is gewerkt.

De belangrijkste argumenten tegen de Experience zijn in de vergadering van 6 december al gegeven en werden in de bijeenkomst van vandaag feitelijk herhaald. Het betoog van gedeputeerde Peter Drenth, die de motie ontraadde, kon de meerderheid van de statenleden niet overtuigen.

Drenth beweerde dat niet TeKa Groep maar de stichting de exploitatie van de Experience voor haar rekening neemt, wat feitelijk niet klopt. Hij had ook moeite met de term ‘prestigeproject’ en meende dat er in Ede veel animo voor is. Nu stoppen zou juridisch ingewikkeld zijn. Maar dit scenario is door het college van Ede al bekeken en brengt geen noemenswaardige kosten met zich mee.

Met dit laatste gespartel is het project Food Experience uit haar lijden verlost. Hiermee komt een einde aan een dossier dat de Edese politiek jarenlang heeft bezig houden en een ware soap werd.

Van de 17 miljoen euro die als subsidie voor de Food Experience was toegekend, is nog 13 miljoen ongebruikt. Dit geld houdt de provincie dus in de zak en is beschikbaar voor andere projecten.

Stichting teleurgesteld

Gedeputeerde Drenth belde meteen na de vergadering met wethouder Bram van der Beek om de gemeente Ede te informeren over de situatie. Hij laat weten over twee maanden met een reactie namens Gedeputeerde Staten te komen.

De Stichting WFC Experience laat in een persbericht weten teleurgesteld te zijn en vraagt het provinciebestuur de motie te negeren en het geld tóch over te maken. Hoewel Gedeputeerde Staten dit formeel zouden kunnen doen, is dit politiek onacceptabel. Het is opmerkelijk dat de stichting op deze wijze naar buiten treedt en een democratische procedure ter discussie stelt.

Lees ook:
Komt het Gelders Museum in de Mauritskazerne in Ede?
Edese Vos sluit onderzoek naar Food Experience af

Vond je dit artikel interessant?

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos. Deze verschijnt 1x per week. Zo blijf je goed op de hoogte.

 
 

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

6 reacties

 • Het zou fijn zijn wanneer de 13 miljoen zou worden ingezet om de barrièrevorming in Ede tegen te gaan en nu eindelijk de in het bestemmingsplan vastgelegde autotunnel bij de kerkweg aan te leggen, zodat bewoners die gebonden zijn aan de auto, de wijk uit kunnen zonder kilometers te moeten omrijden.

 • Dat “de stichting” steigert tegen een democratisch genomen beslissing is niet zo verbazingwekkend. Deze club, samen met het College van B&W van Ede, kunnen een cursus geheimschrijverij en stiekem doen geven. Aan democratie, transparantie en rechtsstatelijkheid is ze niet veel gelegen geweest de afgelopen tien jaar. Een fraaie zeperd van B&W, die zojuist de ex-baas van dit food-feestje nog een Medaille van Verdienste gaf. Gelukkig zijn ze nog op tijd om de bouw van het Leon Meijer Zwembad stil te leggen.

  Wat een afgang, wat een geld. En wat een gemeenteraad: zelden zo’n bende incompetente sukkels bij elkaar gezien.

  Maar misschien is de Floriade Ede een betere toekomst beschoren?

 • Ik heb met genoegen het hele verhaal gelezen, las net ook een stuk op het AD hierover, het is toch niet te geloven dat ze nog tegensputteren na de zoveelste tik op de neus.

  Ik snap dat de stichting hevig teleurgesteld is, kan ik me goed voorstellen als je al jaren elke maand een fiks bedrag op je salarisrekening krijgt. Maar serieus, als je toch leest dat ze een attractie cq pretpark over voedsel willen bouwen dan lach je je toch rot, met een beetje boerenverstand weet je dat er geen hond op af komt.

  Op het AD werd gesteld dat Ede het nodig heeft om zich verder te ontwikkelen, ze zien zichzelf nog steeds al de hoofdstad van de Foodvalley. Schei toch uit, als er één Echte stad is die daar voor in aanmerking komt is het Wageningen, daar zit alle kennis en expertise.

  Misschien moet het gemeentebestuur zich eens terughoudender opstellen en gaan doen waar ze voor aangesteld zijn, i.p.v. megalomane plannetjes er doordrukken. En ook eens ophouden met het constante gegil dat ze een grote stad zijn. Ede is een groot dorp met een stadse uitstraling meer niet.

  Als Ede zich dan toch wil ontwikkelen besteed dat geld dan aan betaalbare huurwoningen en sociale huur. En misschien kan de verhoging van meerdere gemeentelijke lasten nu teruggedraaid worden, maar ik denk het niet.

 • Misschien dat Ede nog kans maakt op het Gelders museum, plan van de Heren van Gelre krijgt veel steun van de provincie. Ede is tenslotte de poort van Gelderland, en met het nieuwe station is een makkelijke toegang voor Gelderse scholieren al geregeld. Zie omroep Gelderland…

 • Eén van de initiatiefnemers is inmiddels vertrokken en heeft een afscheid gehad met alleen maar pluspunten. Over dit debacle is met geen woord gerept.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.