Edese Vos

Projectontwikkelaar dwingt woningbouw af met grondspeculatie

Dwarsweg kudo
Het stuk grond aan de Dwarsweg dat KUDO heeft gekocht. Beeld: KUDO.

Projectontwikkelaar KUDO uit Veenendaal heeft acht hectare grond aan de Dwarsweg in Ede gekocht om hier binnen vijf jaar woningen te kunnen bouwen. Het betreft een perceel direct grenzend aan de wijk Veldhuizen B, dat volgens de Stadsvisie Ede 2030 een stadspark zou moeten worden.

Er staan inmiddels prominent twee KUDO-borden in het ingezaaide maisveld tussen het Veldhuizerbos en de N224. De projectontwikkelaar die in Ede ook appartementencomplex Loevestein realiseert, kocht de grond in november aan van een andere projectontwikkelaar.

“Komende periode zal met alle belanghebbenden bekeken worden wat voor ontwikkelmogelijkheden hier gewenst zijn,” staat op de website te lezen. Die plannen zijn nog niet concreet, maar er wordt door KUDO wel actief gelobbyt bij de gemeente om daar woningen te kunnen bouwen. Nu de Woondeal Regio Foodvalley erdoor is, ziet het bedrijf kansen. De gemeente hapte niet direct toe en richt zich liever eerst op Kernhem Noord.

Volgens KUDO ligt het voor de hand dat hier op termijn ooit een keer gebouwd gaat worden en dat de gemeente dit planologisch mogelijk maakt. De akkers en weilanden liggen namelijk tegen de bestaande bebouwing van de Hulsbeek en Steneveld aan. Zo kan het ‘gat’ tussen Veldhuizen, Kernhem en de A30 mooi worden opgevuld, redeneert de projectontwikkelaar.

Grondspeculatie in Veldhuizen B

Het gebied is een favoriet stukje groen van de direct omwonenden in Veldhuizen B. Veel mensen lopen hier met hun hond of rennen een rondje. “Zonde van dit mooie stukje natuur,” zegt een omwonende. “Ik wandel hier regelmatig. Je ziet vaak reeën.”

In de Stadsvisie Ede 2030, in 2017 aangenomen door de gemeenteraad, staat het gebied ingetekend als stadspark met de naam Koekeltse Veld. Zes jaar geleden bracht Ede naar buiten dat het gebied met volkstuinen, sportvelden, een waterzuivering, hondenuitlaatgebied, stadsvarkenproject en diverse ontspanningsfuncties grondig zou worden aangepakt. Het moest de ‘groene long’ van Ede worden.

Deze visie stond al onder druk omdat er in dit ‘zoekgebied’ ook een of twee windmolens waren ingetekend. Als de gemeente woningbouw niet binnen een redelijke termijn wil toestaan, dan verkoopt KUDO de grond weer door. Het is aangekocht om een strategische ontwikkelpositie te verwerven, grondspeculatie dus. Als de gemeente de bestemming zou wijzingen, zou de waarde vele malen over de kop gaan. Tot die tijd wordt het gebruikt als landbouwgrond en door een boer gepacht.

Omwonenden lieten de Edese Vos weten direct in actie te zullen komen als de woningbouwplannen toch doorgaan. “Wij zijn een hechte buurt en goed georganiseerd.”

Woon je in de wijk Veldhuizen B en heb je een belang om dit perceel te behouden voor een voedselbos of recreatie? Neem contact op met de Edese Vos en we verbinden je met anderen.

stadspark koekeltse veld

Vond je dit artikel interessant?

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos. Deze verschijnt 1x per week. Zo blijf je goed op de hoogte.

 
 

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

3 reacties

  • Ter aanvulling op uw artikel, waarvoor dank, Kudo plaatste in november de borden op het perceel. Navraag bij de Gemeente wekte verbazing op “wij weten van niets”. Inmiddels is er ook in mei van dit jaar een nota ‘Maatschappelijk ondernemend grondbeleid’ van de Gemeente verschenen. (Nr 223465)
    De bewoners rond dit perceel leven al jaren in onzekerheid. Er is ook een gebiedskoers vastgesteld ‘Stadspark Koekeltse Veld’. Dit is wat de bewoners is beloofd. Daar past nieuwbouw niet in, evenmin de bioverbrandingsovens aan de Dwarsweg, de windmolens aan de A30. Bovendien is er ook nog een geurzone rond de waterzuivering vastgesteld waar geen bebouwing mag plaats vinden. Gemeente houd u aan uw belofte!

  • De miskoop van het jaar! De “andere” projectontwikkelaar heeft jaren zonder succes getracht erop te mogen bouwen. Nu gaat KUDO ermee in de maag zitten. Op 200m van de waterzuivering mag niets gebouwd worden. Vanaf de waterzuivering tot aan de N224 is zo’n 450m lang, dus reken maar uit. We gaan net als met Skaeve Huse graag de strijd aan met KUDO.

  • Volgens mij ligt dit gebied in de hinderzone van de waterzuivering. Dit vormt een belemmering voor woningbouw. Naar mijn bescheiden mening heeft daarom de vorige ontwikkelaar (vogens mij Trebbe) het verkocht aan Kudo

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.