Edese Vos

Actiegroepen windmolens krijgen adviesrol bij gemeente

windturbines ede veenendaal
Een realistische projectie van de geplande windturbines bij de bocht A12-A30. Foto: Veenendaal Waait Mee.

De samenwerkende actiegroepen Ede Waait Anders, Veenendaal Waait Mee en Tegenwind Ederveen-De Klomp krijgen een adviserende rol in het traject voor industriële windmolens in de gemeente Ede.

Dit deelde wethouder Arnold Versteeg mee in de oordeelvormende vergadering in de gemeenteraad op 12 januari 2023 over de verlenging en actualisatie van de Wind- en Zonnewijzer. Enkele dagen daarvoor verzorgden de actiegroepen voor de raadsleden van de gemeente Ede een presentatie over gezondheidsrisico’s en -schade als gevolg van industriële windmolens.

Tijdens de oordeelvormende vergadering vroegen verschillende raadsleden aandacht voor de innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, en de gezondheidsrisico’s en -schade van windmolens te dicht op woonwijken. Ook gaven zij aan het belangrijk te vinden dat de drie actiegroepen bij het proces worden betrokken.

Gevolgen van windmolens voor omwonenden

Gerrit Bulten, woordvoerder namens de actiegroepen, reageert positief op deze wensen en noemt het logisch dat wethouder Versteeg de actiegroepen nu bij de planvorming wil betrekken. Hij is van mening dat de gemeente Ede zich met de plannen voor industriële windmolens binnen Energiecluster A12-A30 een grote verantwoordelijkheid heeft aangemeten. “In de huidige vorm zullen de plannen ernstige gevolgen hebben voor de leefomgeving van duizenden burgers die wij vertegenwoordigen en die woonachtig zijn in Ede, Ederveen, De Klomp, Veenendaal en Renswoude.”

“Wij staan in contact met tientallen actiegroepen in het land.”

Voorzitter van de samenwerkende actiegroepen Harry in ’t Veld is positief over de adviserende rol. “Het is voor gemeenteraadsleden praktisch onmogelijk vandaag de dag, in een tijd waarin zoveel gaande is, op alle fronten voldoende kennis in huis te hebben. Zich veelzijdiger laten informeren door derden met kennis en ervaring is daarom een goede keuze. Een aantal van ons heeft ruime ervaring op het gebied van procedures voor windturbines of zijn deskundig op het gebied van gezondheid. Wij staan in contact met tientallen actiegroepen in het land en verzamelen relevante informatie van media en (overheids)websites.”

Wind- en Zonnewijzer

De wijzigingen die op 26 januari zijn doorgevoerd in de Wind- en Zonnewijzer van de gemeente Ede hebben geen betrekking op de plannen voor industriële windmolens. De gemeente heeft aangekondigd dat een grote actualisatie van deze Wind- en Zonnewijzer in 2024 zal plaatsvinden. Het moment om de drie actiegroepen in het traject te gaan betrekken lijkt daarmee goed gekozen.

Bulten en In ’t Veld blijven enigszins voorzichtig. “Er is veel te doen rond participatie van burgers in procedures bij gemeenten en provincies. Helaas is regelmatig gebleken dat overheden participatie inzetten om te kunnen afvinken en doen zij er in de praktijk niets mee,” aldus Bulten. Over de verwachtingen ten aanzien van de gemeente Ede zegt In ’t Veld: “Ons contact met wethouder Versteeg en projectleider Verboven is tot nu toe prettig en op basis van wederzijds respect verlopen. Wij zien nu geen reden te verwachten dat dit anders gaat worden. Op 27 januari zijn wij benaderd door Peter Scholtens, adviseur Duurzaamheid van de gemeente Ede, voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.”

Dit persbericht is vandaag door de actiegroepen naar buiten gebracht. Het belang van gelijkwaardigheid in het gesprek tussen overheid en burgers werd gisteren tijdens een bijeenkomst in de Ericakerk ook benadrukt door inleider Gabriël van den Brink.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.