Edese Vos

Volkstuintjes Dr. Hartogsweg verkocht aan ontwikkelaar

dr hartogsweg ede volkstuincomplex
Volkstuinder Gé Hijlkema op het complex Dr. Hartogsweg in Ede. Beeld: VAT Ede.

Het volkstuincomplex van VAT Ede aan de Dr. Hartogsweg is deze zomer, zonder dat de tuinders hiervan op de hoogte waren, door de NS verkocht aan projectontwikkelaar Reek & WJ Vastgoed Ontwikkeling B.V. die er zeer waarschijnlijk woningen neer wil zetten.

De Vereniging van Amateurtuinders Ede meldt de verkoop in een nieuwsbrief aan haar leden. De vereniging huurde de grond al vanaf 1980 van de NS.

Voorzitter Ties Havinga laat aan de Edese Vos weten dat het bestuur wel wist dat de NS de grond wilde verkopen, maar toch overvallen was door het nieuws. De grond is ook aan de gemeente Ede aangeboden, vanuit de gedachte dat VAT Ede de huurovereenkomst dan zou kunnen voortzetten met de gemeente, waar de andere complexen ook van worden gehuurd. Maar het bod dat de gemeente uitbracht was te laag. “Wij hadden het zelf wel willen kopen,” zegt Havinga, “maar voor ons was het dan ook te prijzig geweest.”

Het gebeurt regelmatig dat projectontwikkelaars grond opkopen en daarvoor meer bieden dan de gemeente of maatschappelijke organisaties kunnen opbrengen. Vaak wordt er dan gespeculeerd op een bestemmingswijziging. Dat gebeurde onlangs ook bij de wijk Veldhuizen B waar projectontwikkelaar KUDO maar liefst 8 hectare landbouwgrond opkocht om vervolgens bij de gemeente te lobbyen voor een bestemmingswijziging om er woningen neer te kunnen zetten. Vooralsnog kreeg KUDO nul op het rekest, maar we houden de situatie in de gaten.

Mogelijk 80 tuinders de dupe

De verkoop van de grond aan de Dr. Hartogsweg betekent dat mogelijk 80 tuinders hun perceel kwijtraken, hoewel op dit moment nog niet duidelijk is wat de nieuwe eigenaar precies van plan is en wat dit betekent voor de lopende huurovereenkomst. Havinga van VAT Ede laat weten dat de vereniging 450 leden heeft en er momenteel meer dan 200 Edenaren op de wachtlijst staan voor een volkstuintje.

De vereniging was met de gemeente in gesprek over een mogelijk achtste complex, maar wordt nu op achterstand gezet. Dit is opmerkelijk omdat de gemeente actief een foodvisie uitdraagt en vergroening en stadslandbouw stimuleert. De ChristenUnie riep het college vorig jaar tijdens de Algemene Beschouwingen nog op tot een pro-actiever moestuinbeleid.

Een bron liet de Edese Vos weten dat de amateurtuinders en omwonenden mogelijk in actie komen. In 2019 maakten omwonenden, VAT Ede en de Stichting Milieuwerkgroepen Ede al met succes bezwaar tegen een voorgenomen bestemminsplanwijziging om een woontoren, de Residentie, te bouwen op de hoek van het volkstuincomplex en het ENKA-wijkje De Bosschage.

Lees ook het vervolgartikel ‘Gemeente deed extreem laag bod op tuintjes Hartogsweg’ over de bijzondere rol die de gemeente hierin speelde.

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

5 reacties

  • Woningbouw? Zo dicht op een drukke spoorlijn?

    Daar zal dan zeker een wijziging van het bestemmingsplan voor nodig zijn, met een beetje slimheid ben je dan zo drie jaar verder.

    Maar ja, grond loopt niet weg….

  • Ik zie de nodige paralellen met een situatie die wij in Lunteren recent hadden.
    Een stuk grond van 24 hectare was al 100 jr als volkstuin ingericht, was destijds zelfs specifiek voor dat doel aangelegd. De eigenaar, diaconie van de Hervormde Gemeente Lunteren, rook geld en besloot te verkopen aan een projectontwikkelaar. Als tuinders hebben we gesprekken gevraagd bij de kerk en ook de gemeente voor oplossingen voor de tuinders. Een motie tot nader onderzoek van de Gemeenteraad werd unaniem aangenomen, maar uitwerking ervan was er vrijwel niet. Het onderzoek hebben we zelf gedaan. Prachtige toezeggingen zonder enige garantie kregen we natuurlijk wel.

    Nu de deal beklonken is, de kerk zijn miljoenen binnen heeft (nu nog een doel zoeken, want dat hebben ze niet), gaan zij echt niet concreet iets doen voor de achterblijvende huurders. Ze mogen blijven zitten tot de bouw van start kan gaan, met 1 maand opzegtermijn. Fijn als je midden in het seizoen zit en je moet eraf…. De gemeente kan vrijwel niets, want die hebben minimale gronden in eigendom.

    Maar we blijven bewoners van een gemeente met een raad en B&W die maar blijft gillen dat ze zo groen willen zijn, food valley achtige onzin, voedsel dichtbij, etc. In de praktijk zie je daar helemaal niets van terug. Tenzij je een koe bent, want we zien veel landbouwgronden vol maïs, voor dieren die je niet buiten ziet.

  • Ja, een vastgoedontwikkelingsbedrijf is natuurlijk niet van plan de volkstuintjes in stand te houden. Maar woningbouw op die plek vind ik een raar plan. Of komt er straks een massief geluidsscherm van zes meter hoog? De gemeente is sowieso hypocriet bezig, “groen” belijden ze met de mond maar het gaat vooral om geld verdienen en dat is helaas vaak in tegenspraak met elkaar.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.