Edese Vos

In Kernhem Noord bouwt Ede 1.800-3.000 woningen

Kernhem drone John Zonneveld 2
De huidige wijk Kernhem Zuid. Foto: John Zonneveld.

De gemeente Ede wil 1.800 tot 3.000 woningen realiseren in Kernhem Noord. Morgenavond worden op Landgoed Zonneoord vier varianten voor de ontwikkeling van het gebied aan inwoners voorgelegd. De eerste woningen moeten in 2030 worden opgeleverd.

De ontwikkeling van Kernhem Noord past in de gemeentelijke ambities om tot 2040 nog 15.000 woningen te bouwen. In Kernhem Noord moet 30% van de woningen sociale huur zijn en 5-10% sociale koop (maximaal € 325.000). Het gebied heeft een omvang van ongeveer honderd hectare.

Vier varianten voor Kernhem Noord

Wethouder Jan Pieter van der Schans presenteerde vandaag tijdens het wekelijkse persgesprek de vier varianten:

 1. Buitenplaats Kernhem, 1.800 woningen. Compacte woonclusters van 30-100 woningen per cluster in het landschap. Wonen in het bos, in de velden of op water.
 2. Ons dorp, 2.000 woningen. Dorpse stedenbouw geënt op het gebied van Kernhem Zuid. Verschillende buurten met overwegend grondgebonden woningen.
 3. Stadsrand Veluwe, 3.000 woningen. Stadse stedenbouw en woningtypes met een hoge dichtheid in het centrum en lagere dichtheid aan de randen, met parkeerhubs bij de entrees van de wijk.
 4. Tuinen van Ede, 2.500 woningen. Ruimte voor collectieve woonvelden en (moes)tuinen met een variatie aan woningtypen en doelgroepen.
varianten kernhemnoord
De vier varianten voor Kernhem Noord. Beeld: Gemeente Ede.

Volgens Paul van Daalen, bestuursadviseur en woordvoerder van Van der Schans, zijn de varianten bedoeld “om inzichtelijk te maken hoe een wijk er met verschillende benaderingen uit zou kunnen komen te zien.” Er komt een ‘ambitiedocument’ waarin op hoofdlijnen keuzes worden gemaakt voor de inrichting van de toekomstige wijk. Dat gaat dan dit voorjaar voor besluitvorming naar de gemeenteraad. In 2025 wordt het bestemmingsplan vastgesteld.

Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen in Kernhem Noord? Op woensdag 1 februari is de informatiemarkt, tussen 19:30 en 21:30 op Landgoed Zonneoord, Zonneoordlaan 17 in Ede.

UPDATE 16 februari 2023: Inwoners van Ede kunnen tot en met 20 februari meedenken over de inrichting van Kernhem Noord. Dat gaat op basis van een vragenlijst.

UPDATE 25 april 2023: Inmiddels heeft de gemeente voor een soort combinatievariant gekozen.

kernhem noord ontwerpfase
Het project zit nu in fase 3. Beeld: Gemeente Ede.

RELEVANTE DOCUMENTEN:
Ontwikkeling Kernhem Noord Gemeentepagina
Kernhem Noord online onderzoek kansen, zorgen en dromen
De weg naar Kernhem Noord (inspraak en besluitmomenten)

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

2 reacties

 • Helaas, helaas.. De gemeente Ede lijkt echt op rupsje Nooitgenoeg. Als ruim 20 jaar staat Ede-Noord in de steigers en kent de wijk Kernhem tot nu toe een enorme huizengroei. Dit heeft o.a. geleid tot een giga drukke N224 waar het tijdens de spits vaak stapvoets rijden is. 1800 – 3000 huizen betekent nog eens 4000 – 5000 auto’s erbij. Daarnaast gaat weer een fors buitengebied verloren.

  Het zal heel verstandig zijn als de Gemeente Ede dit megaplan heroverweegt en eens een tijd in een lagere versnelling werkt, wat huizenbouw betreft.

  Bent u het ook niet mee eens; teken dan de petitie:
  https://petities.nl/petitions/bouw-de-wijk-kernhem-noord-in-ede-niet?locale=nl

  • Door de komst van Kernhem Noord zal de autoweg N224 nog drukker gaan worden, met dus nog meer verkeersonveiligheid. Besteedt de gemeente wel maximale aandacht aan de infrastructuur en verkeersveiligheid? Om auto’s effectief terug te dringen moet het OV op alle fronten verdrievoudigd worden.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.