Edese Vos

Enquêtes over bezorging Ede Stad en gemeentekatern

brievenbus ede bezorging ede stad
Niet alle brievenbussen in Ede worden even goed bereikt. Beeld: Edese Vos (AI).

Ruim 7 maanden geleden deed de Edese Vos onderzoek naar de gebrekkige bezorging van de huis-aan-huisbladen Ede Stad en Bennekoms Nieuwsblad, en daarmee ook van het katern met gemeentelijke informatie. Is het nu beter geregeld?

Enkele inwoners waren het zat dat hun huis-aan-huisblad niet meer elke woensdag in de brievenbus gleed en trokken bij de Edese Vos aan de bel. Of we daar onderzoek naar wilden doen. We inventariseerden in welke wijken en straten niet meer of heel onregelmatig werd bezorgd. Dat waren er meer dan 60, naar we vermoeden het spreekwoordelijke topje van de ijsberg.

Al snel bleek dat uitgever BDU het melden van bezorgklachten zelf bemoeilijkte. Mensen die reclameerden kregen geen reactie. Intussen beweerde BDU dat “er geen gaten in de bezorging” zaten, wat aantoonbaar niet klopte. Er dook zelfs een filmpje op waarin te zien was dat een bezorger in Kernhem de kranten gewoon ergens in een papierkliko dumpte. Deel van het probleem is dat bezorgers van All-In Verspreidingen, het bedrijf dat de krant elke week in opdracht van BDU rondbrengt, onderbetaald worden.

Toen de Edese Vos opheldering bij BDU vroeg, weigerde hoofdredacteur Norbert Witjes vragen over de bezorging te beantwoorden. Ook de verspreider en de gemeente Ede doken weg.

We gaan ermee aan de slag!

Zijn de problemen inmiddels opgelost? Die indruk hebben we niet, want in de wijkgroepen op Facebook wordt nog steeds regelmatig gemeld dat bepaalde straten de krant niet ontvangen. Maar deze week kwam BDU dan toch soort van in actie. Er werd een ‘enquête’ uitgezet met twee vragen, aangekondigd in een online nieuwsberichtje, dat je als niet-ontvanger maar net moet zien.

enquete bennekoms nieuwsblad

Als je op het linkje hierboven hebt geklikt en denkt: ‘Hé, die pagina bestaat niet meer, ik krijg een foutmelding’, dan klopt dat. Het illustreert de aandacht die BDU voor haar lezers heeft. Je kon er een paar dagen bij, daarna was de link opeens kapot en niemand nam de moeite om het te fiksen.

Onderaan de vragen meldt BDU: “We gaan ermee aan de slag!” Er is alleen één probleem: elke willekeurige Edenaar kan anoniem elk willekeurig bezorgadres in Ede als ‘niet bezorgd’ aanmelden, zonder dat er een check is of je daar wel woont.

De enquête stond nog maar net online of inwoners gingen op Facebook al los over de gebrekkige bezorging. BDU reageerde niet op deze berichten.

facebook ede stad bezorgklachten

Volgens de enquête heet de krant trouwens ‘de Bennekoms Nieuwsblad’. Misschien is het een idee voor BDU om naast extra bezorgers ook een eindredacteur in de arm te nemen.

Wie wil gemeentelijke informatie?

Intussen is ook de gemeente Ede aan de slag gegaan met een enquête over het gemeentelijke katern in het huis-aan-huisblad. En met de vraag of inwoners het blad überhaupt nog wel in de bus krijgen. Ongetwijfeld is dit in het kader van de innige relatie tussen de gemeente en Ede Stad met elkaar afgestemd. Het zijn 14 vragen, dus ongeveer 5 minuten werk.

Fijn dat ons signaal over het ontbreken van gemeentelijke informatie buiten het domein van Ede Stad na zo lange tijd toch nog wordt opgepikt. In de enquête kunnen inwoners aangeven hoe belangrijk ze het nieuws van de gemeente vinden, of ze de bekendmakingen missen, en op welke plek ze deze het liefst zouden lezen. Dat zou bijvoorbeeld ook in de wekelijkse mail van de Edese Vos kunnen zijn, maar deze optie wordt niet geboden, die kun je desgewenst zelf invullen.

Vanwege het ontbreken van een digitaal katern met de gemeentelijke informatie, en de weigering van de gemeente om dit in een handzaam pdf-formaat op de eigen website aan te bieden, zodat ook andere media er gebruik van kunnen maken, heeft de Edese Vos alle voor betrokken inwoners nuttige informatie zelf maar ontsloten. Je vindt deze onder de knop ‘Service’ in het menu bovenin de website.

De gemeente was niet blij met deze actie, zo blijkt uit een grotendeels zwartgelakt intern appje van de communicatieafdeling. Het is tot op heden nog steeds niet duidelijk waarom de gemeente hier zo moeilijk over doet. Wij vermoeden dat er een exclusieve deal ligt tussen de gemeente Ede en BDU, en hopen dit binnenkort op te helderen.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.