Edese Vos

De week van Ede: Niet-vitale vakantieparken toch gered

Eric Bergmeester 436440458 8148602208486094 7052594325181270746 n
Foto van de Week: Eric Bergmeester (bergmeester.com). Zonsopgang boven Planken Wambuis.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.

1. Niet-vitale vakantieparken mogen andere invulling krijgen
In Ede mogen vakantieparken zonder centrale voorzieningen en eigenaar een nieuwe bestemming krijgen, zoals permanente woningen of zorgfaciliteiten. Dit besluit omvat na een motie ook solitaire vakantiewoningen, hoewel deze eerst onderzocht worden op legalisatie.

2. Honderd Oekraïense vluchtelingen naar Zandlaan
Een pand in Ede dat voorheen arbeidsmigranten huisvestte, het voormalige PTC+, wordt nu ingericht voor de opvang van 100 Oekraïense ontheemden. De vluchtelingen kunnen er blijven tot maart 2026, met opties voor verlenging, terwijl toekomstplannen voor het pand overwogen worden.

3. Driekwart bewoners hoogbouw in Ede-Zuid heeft grote zorgen
Uit een rapport blijkt dat veel bewoners van twee hoogbouwflats in Ede-Zuid kampen met problemen zoals armoede, gezondheidsproblemen, en sociale isolatie. Er worden inspanningen gedaan om hen praktische en financiële hulp te bieden.

4. Zeeheldenbuurt begint transitie naar aardgasvrij wonen
De gemeente Ede heeft een plan goedgekeurd om de Zeeheldenbuurt voor te bereiden op aardgasvrij wonen. De nadruk ligt op isolatie en het introduceren van milieuvriendelijke verwarmingsalternatieven met steun in de vorm van subsidies en advies.

5. Warmtebedrijf Ede weigert compensatie na grote storing
Na een ernstige storing waardoor duizenden huishoudens zonder verwarming zaten, heeft het Warmtebedrijf Ede besloten geen compensatie te bieden. De gemeenteraad is kritisch en vraagt het college om deze kwestie aan te kaarten tijdens toekomstige besprekingen met het warmtebedrijf.

6. Ontruiming tentenkamp buitenslapers roept sterke reacties op
De ontruiming van een tentenkamp voor daklozen in Ede stuit op emotionele weerstand binnen de gemeenschap. Raadsleden en burgers bekritiseren de gemeente voor het gebrek aan humane oplossingen voor de daklozen, die nu verspreid raken over de stad zonder vaste verblijfplaats.

7. Week van de Jonge Mantelzorger benadrukt belang van steun
Ede besteedt aandacht aan jonge mantelzorgers tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger. Met activiteiten en een bewustwordingscampagne wordt de impact van hun situatie belicht en de noodzaak van ondersteuning vanuit de gemeenschap benadrukt.

white logoWaardeer dit artikel met een donatie

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.