Edese Vos

De week van Ede: Weer onrust in Veldhuizen

Petra Hoornenborg Libelle
Foto van de week: Petra Hoornenborg. Een libelle in het Binnenveld.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.

1. Weer onrust in Veldhuizen: Palestijnse vlaggen en autobranden
Er is opnieuw onrust in de wijk Veldhuizen. Er waren autobranden, vermoedelijk veroorzaakt door brandstichting, en er was overlast door jongeren, onder meer met vuurwerk. De politie voerde tot in de kleine uurtjes controles uit. De gemeente liet meerdere Palestijnse vlaggen en pro-Palestijnse leuzen en bekladdingen verwijderen, wat de spanningen verder opvoerde. Burgemeester Verhulst gaat in gesprek met de reljongeren. De gemeente en lokale veiligheidsdiensten zijn actief betrokken bij pogingen om de situatie te stabiliseren en de veiligheid van alle bewoners te waarborgen.

2. Ede investeert in woningbouwplannen
De gemeente Ede is van plan om aanzienlijk te investeren in woningbouw, met bijzondere aandacht voor sociale huurwoningen en betere benutting van bestaande bebouwing. Ondanks financiële druk vanuit het Rijk, blijft het college vastberaden om zijn ambities na te streven en investeert het een groot deel van de reserves om gestelde doelen te behalen.

3. Emissievrije zone uitgesteld
Ede stelt de invoering van een emissievrije zone uit tot 2030, vanwege netcongestie en een gebrek aan betaalbare elektrische tweedehands bedrijfswagens. De uitgestelde invoering verschuift de focus naar alternatieven zoals logistieke hubs en efficiënter afvaltransport.

4. Gebiedsproces Binnenveld zit muurvast
Het gebiedsproces in het Binnenveld, gericht op stikstofreductie, natuurherstel en lokale energieproductie, wordt gekenmerkt door frustraties en traagheid. Bureau Spotlight meldt dat er al bijna 750.000 euro aan advieskosten is uitgegeven, terwijl er weinig voortgang is geboekt. Lokale boeren en natuurorganisaties dringen aan op duidelijkheid en actie van de overheid om hun ontwikkelde visies, met name als het gaat om woningbouw aan de randen van het Binnenveld, te implementeren.

5. Edenaar veroordeeld voor drugsactiviteiten
Een 37-jarige man uit Ede is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor zijn rol als ‘fixer’ in drugssmokkel en -productie, alsook voor het witwassen van miljoenen in cryptovaluta en goederen. Hij regelde onder meer grondstoffen voor drugs en transportdekmantels via versleuteld telefoonverkeer.

6. Defensie keert terug in Ede
Decennialang was Ede een garnizoensplaats tot Defensie vertrok. Maar Defensie heeft haar oog opnieuw op Ede laten vallen en overweegt zelfs een nieuwe kazerne te bouwen. Dit past binnen de nationale doelstelling om meer militaire oefeningen en investeringen in defensie te realiseren, in samenspraak met lokale overheden.

7. Zij-instroomtraject CHE voor jeugdzorg
De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) start in november een zij-instroomtraject ‘Jeugd- en gezinsprofessional SKJ’, gericht op mensen met een relevante hbo- of wo-opleiding en interesse in jeugdzorg. Dit traject speelt in op de lange wachtlijsten in de jeugdzorg en biedt deelnemers de benodigde SKJ-registratie.

Aanstaande donderdag is er een spoeddebat over het Warmtebedrijf Ede. Burgemeester Verhulst licht toe dat het college nu eindelijk continumeting bij de schoorsteen verplicht stelt.

white logoWaardeer dit artikel met een donatie

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.