Edese Vos

Jonge mantelzorgers verdienen meer waardering

dominik lange mantelzorg jonge mantelzorgers mantelzorgwaardering
Mantelzorg is een pittige verantwoordelijkheid. Foto: Dominik Lange.

Jonge mantelzorgers krijgen meer waardering van de gemeente Ede. Jongeren die structureel mantelzorg verlenen kunnen nu vanaf 12 jaar 100 euro Mantelzorgwaardering ontvangen.

Eerder was de leeftijdsgrens 16 jaar, maar dat is nu verlaagd naar 12. Wethouder Jan Pieter van der Schans is blij met dit besluit van het college: “Ook in onze gemeente zijn er jongeren die structureel mantelzorg verlenen, vaak aan hun ouders. Zij zien zich vaak niet eens als mantelzorger, maar verrichten dag in dag uit allerlei zorgtaken. De combinatie met school en hun sociale leven is behoorlijk zwaar. Daarom kan nu ook voor deze jongeren een mantelzorgwaardering worden aangevraagd.”

In 2022 evalueerde de gemeente Ede de Mantelzorgwaardering. Onderzocht werd of de waardering aansloot bij de wensen van mantelzorgers. Eén van de conclusies was dat zorgontvangers ook graag waardering aan jongere mantelzorgers willen geven. Zorgontvangers kunnen voor hun mantelzorger één keer per jaar Mantelzorgwaardering aanvragen. Dit is een bedrag van 100 euro. Zij kunnen de waardering voor maximaal twee mantelzorgers aanvragen. Aanvragen kan via ede.nl/mantelzorgwaardering.

Hoe druk je waardering uit?

Nu zou je je kunnen afvragen: Eenmaal per jaar 100 euro, en dat dan ook nog met een formulier moeten aanvragen, met een doorlooptijd van enkele maanden. Voelen deze mensen zich hiermee echt meer gewaardeerd?

Uit een eerder onderzoek van Mantelzorg NL blijkt onder andere dit:

  1. ‘Financiële waardering wordt door mantelzorgers het meest gewaardeerd’. Het blijkt dat de meeste mantelzorgers (62%) behoefte hebben aan een financiële bijdrage.
  2. De waardebon of spaarpas staat op de tweede plaats, gevolgd door vouchers. Naar waardering in de vorm van een attentie of een bijeenkomst gaat de minste voorkeur uit.

“Als MantelzorgNL willen we op basis van deze onderzoeken adviseren om de waardering in de vorm van een substantiële financiële bijdrage te leveren. Belangrijker nog dan de hoogte van het bedrag is dat mantelzorgers zich gezien voelen. Erkenning en waardering hangt met elkaar samen,” aldus het rapport.

Uit onderzoeken blijkt ook dat gemeenten steeds minder vaak en ook lagere bedragen beschikbaar stellen voor deze waardering. Er komen steeds meer mantelzorgers, die ook de weg weten, en de pot geld groeit niet of nauwelijks, dus gaan de bedragen per persoon vaker omlaag.

Zie het als een compliment

Zelf heb ik ook twintig jaar mantelzorg verleend en vond het een mooie waardering. Daarbij komt dat door de aanvraag de mantelzorgers vaker in beeld komen bij de gemeente, wat zou moeten leiden tot beter passend beleid.

Overigens staat het aantal aanvragers van de waardering vaak niet in verhouding tot het aantal werkelijke mantelzorgers. Mantelzorgers beseffen vaak niet dat ze het zijn en weten niet altijd de weg naar ondersteuning (die er in Ede zeker wel is!). Ik vermoed dat de zorgvrager zelden zelf de aanvraag doet voor de Mantelzorgwaardering.

De laatste keer dat ik dat deed was het formulier niet zozeer ingewikkeld, maar je hebt wel een DigiD nodig. Wat ik frustrerend vond was dat je elk jaar opnieuw weer dezelfde gegevens over de zorgvrager moest invullen. Met alle klachten, beperkingen, etc. En dat je voor de mantelzorger (maximaal 2 personen en elk afzonderlijk) precies moest aangeven wat die persoon deed, hoeveel uur in de week, etc.

Dat terwijl mantelzorg vaak ‘klein’ begint maar heel lang kan duren en bijna altijd steeds intensiever wordt. Nooit minder. Ook niet als iemand in een verpleeghuis belandt. Daar wordt een actieve mantelzorger vaak gezien als een welkom extra paar handen. En vaak regelt de mantelzorger ook dan nog altijd veel voor de zorgvrager. Frustrerend, als je denkt: ‘nu heb ik eindelijk weer eens tijd voor mezelf.’

Samenvattend doet de gemeente Ede dit, ook in het brede beeld van andere gemeenten niet slecht. De uitbreiding juich ik toe. En laat deze waardering, wat voelt als een compliment, alsjeblieft gewoon in euro’s blijven. Wij (mijn pleegzus en ik) gingen er regelmatig van op stap of uit eten. Dat voelde echt fijn.

Wil je zelf bijdragen aan deze kwestie? Plaats je reactie onder het artikel.

Avatar van Ria Maliepaard

Ria Maliepaard

Onderzoeksredacteur binnen het sociaal domein. Heeft een goede antenne voor wat er in de Edese samenleving speelt en stelt inwoners centraal. Verbindt burgerinitiatieven en politiek leiders. Was vier jaar actief in de Edese gemeenteraad.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.

 
 
0
Wat denk jij? Laat een reactie achter.x