Edese Vos

Veel animo voor eerste journalistiek café Edese Vos

journalistiekcafe edesevos raymondjanssen marcvanderwoude
Raymond Janssen en Marc van der Woude praten over lokale journalistiek in Nijmegen en Ede. Foto: Edese Vos.

Op donderdagavond 29 februari vond in biercafé Substitute het eerste journalistiek café van de Edese Vos plaats. Journalisten gingen in gesprek met interessante gasten over actuele en bepalende lokale ontwikkelingen.

Het was een ontspannen en inspirerende avond met 40 deelnemers. Het programma bestond uit drie interviewrondes met ruimte voor vragen en gesprek. Een goede gelegenheid om redactieleden van de Edese Vos en andere betrokken Edenaren te ontmoeten, bij een koffie of een biertje. Er waren raadsleden van drie politieke partijen aanwezig en diverse burgerinitiatiefnemers.

journalistiekcafe ede 360 1
Gezelligheid in het journalistiek café. Foto: Edese Vos.

Gesprek 1: Het Edese warmtenet

Het eerste gesprek ging over het Edese warmtenet, letterlijk én figuurlijk een ‘hot topic’, want er is veel gedoe over het Warmtebedrijf Ede en de biomassacentrales waar het net op draait. Energiedeskundige Nicolaas van Everdingen moest helaas afzeggen, maar de redactie had ter vervanging een onverwachte ‘mystery guest’ geregeld.

Onderzoeksjournalist Marc van der Woude had voorafgaand aan de bijeenkomst ‘Joost’, een medewerker van het warmtebedrijf geïnterviewd. Deze was met tegenlicht en stemvervorming onherkenbaar gemaakt. Joost deed een onthutsend boekje open over hoe er binnen het bedrijf wordt gewerkt en hoe Edenaren en de gemeente Ede om de tuin worden geleid.

mysteryguest

Gesprek 2: Lokale voedselinitiatieven

Yvonne Veenendaal ging in gesprek met Ariejanne Timmermans van Eetbaar Ede over het opzetten van initiatieven voor gezond, duurzaam, lokaal en betaalbaar voedsel. Zij adviseert de gemeente om buurtmoestuinen op te nemen in de ontwerpplannen voor nieuwe wijken, en ondersteunt inwoners die eigen voedselinitiatieven willen starten. Want te vaak moeten tuintjes toch nog wijken voor woningbouw. Hoe kun je dit als initiatiefnemer dan het beste aanvliegen? “Begin klein,” adviseerde Ariejanne. “Plant een paar fruitbomen in je wijk. Maak verbinding met bewoners en scholen.”

yvonneveenendaal ariejannetimmermans
Yvonne Veenendaal in gesprek met Ariejanne Timmermans. Foto: Edese Vos.

Gesprek 3: Tegenmacht in de lokale journalistiek

De laatste gast was Raymond Janssen, een journalist en podcastmaker uit Nijmegen. In een duogesprek met Marc van der Woude werd hardop gereflecteerd over tegenmacht in de lokale journalistiek. Hoe komt het dat de kritische lokale journalistiek uit veel middelgrote gemeenten in Nederland is verdwenen? En is daar nog wat aan te doen? Hoe verhoud je je als lokale journalist constructief én scherp tot de politiek? Wat kunnen Nijmegen en Ede, heel verschillende steden, van elkaar leren? Samen werken zij aan een Gelderse podcast die deze maand uitkomt.

‘Heel informatief en gezellig’

Deelnemers reageerden enthousiast en waardeerden het journalistiek café met gemiddeld een 8,2. “Leuk om de mensen achter de Vos te ontmoeten, goed bezig!”, “Heel informatief en gezellig, zeker voor herhaling vatbaar,” en “Uitnodigende, gemotiveerde sprekers en prettige contacten,” waren enkele reacties.

Het volgende journalistiek café staat gepland voor 4 april. Wil je er graag bij zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van de Edese Vos als je die nog niet ontvangt. Dan krijg je de uitnodiging en aanmeldlink toegestuurd zodra er meer bekend is.

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

2 reacties

    • Nog niet. Dat komt wel, maar heeft te maken met timing en techniek. Het journalistiek café was een relatief besloten setting. Als je iets openbaar maakt kan het overal naar toe gaan en natuurlijk willen we onze bron(nen) wel zo goed mogelijk bescherming bieden.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.