De Edese Vos lanceert deze maand op proef het eerste journalistiek café in Ede. In een sfeervolle bruine kroeg gaan journalisten in gesprek met interessante gasten over actuele en bepalende ontwikkelingen in onze stad en dorpen.
Het journalistiek café is de tweede meet-up van de Edese Vos en vindt plaats op donderdagavond 29 februari. Deze bijzondere schrikkeldag hebben we maar eens in de vier jaar, dus een uitgelezen moment om iets nieuws en tegendraads te doen.
We gaan in gesprek over:
- Het Edese warmtenet
Letterlijk én figuurlijk een ‘hot topic’, want er is best wel veel gedoe over het Warmtebedrijf Ede en de biomassacentrales waar het net op draait. Begin januari zette een grote ‘storing’ 2.000 Edese huishoudens in de kou. Er is een structureel gebrek aan transparantie: over de herkomst van de biomassa, de uitstoot, de tarieven en de bedrijfsstructuur. We praten met de Edese energiedeskundige Nicolaas van Everdingen over deze kwesties en snijden ook een prangende vraag aan: stel, je stookt nog op gas en de gemeente wil jouw wijk aansluiten op het warmtenet, welke opties heb je dan? - Lokale voedselinitiatieven
Steeds meer inwoners willen een volkstuintje of deelnemen in een collectief voedselproject. Maar in foodstad Ede stuit het ene na het andere voedselinitiatief op tegenwerking, meestal van de gemeente of een projectontwikkelaar. Hoe ga je daar goed mee om, en welke mogelijkheden zijn er om een lokaal voedselproject op te zetten? We praten hierover met Ariejanne Timmermans van de Vrolijke Pastinaak in Kernhem, een buurtmoestuin die na 10 jaar ter ziele ging. Ze is ook betrokken bij de Edese Voedselraad. - Tegenmacht in de lokale journalistiek
Hoe komt het dat de kritische lokale journalistiek uit veel middelgrote gemeenten in Nederland is verdwenen? En is daar nog wat aan te doen? Hoe verhoud je je als lokale journalist constructief én scherp tot de politiek? Twee journalisten, Marc van der Woude uit Ede en Raymond Janssen uit Nijmegen, maakten samen een Gelderse podcast over ‘tegenmacht’ waarin ze met raadsleden, journalisten en burgerinitiatiefnemers spraken. Ze gaan hierover met elkaar in gesprek. Wat kunnen Ede en Nijmegen van elkaar leren?
Informeel en inspirerend
De avond bestaat uit drie rondes waarin een journalist een één-op-één gesprek voert met een gast. De opzet is informeel en ontspannen. De gesprekken zijn bedoeld om te inspireren en inzicht te geven in de kwesties die spelen, waarbij we (anders dan op deze website) iets meer de verbinding en human interest-invalshoek kiezen.
De opzet is interactief, bezoekers kunnen zelf ook vragen inbrengen of met elkaar in gesprek gaan. Het journalistiek café is een goede gelegenheid om redactieleden van de Edese Vos en andere betrokken lezers te ontmoeten. De bar is open en bezoekers kunnen hun eigen consumpties afrekenen. De organisatie is in handen van Yvonne Veenendaal en Marc van der Woude.
Praktisch: de locatie is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn (trap, geen lift) en vrolijke viervoeters.
Hoe aan te melden?
Omdat er een maximale capaciteit is en we niet goed kunnen inschatten hoeveel lezers van de partij willen zijn, is aanmelden verplicht. De aanmeldlink wordt alleen in de wekelijkse mail van de Edese Vos verstrekt. Dus wil je deelnemen aan het journalistiek café, meld je dan eerst even aan voor de nieuwsbrief als je die nog niet ontvangt.
NASCHRIFT 1 maart 2024: Hoe het journalistiek café was lees je hier.
Waar is het café? Hoe laat begint het?
De tijd staat op de aanmeldpagina en de locatie in de bevestigingsmail. Deze activiteit is alleen voor mensen die zich hebben ingeschreven op de wekelijkse mail.