Edese Vos

Edese Vos organiseert tweede journalistiek café

journalistiek cafe edese vos duo
Leuke gesprekken in het journalistiek café. Foto: Edese Vos.

De Edese Vos organiseert op donderdagavond 4 april opnieuw een journalistiek café in Ede. In een sfeervolle bruine kroeg gaan journalisten in gesprek met interessante gasten over actuele en bepalende ontwikkelingen in onze stad en dorpen.

Voor het eerste journalistiek café was zoveel animo dat het al na drie dragen was volgeboekt. Daarom organiseren we op 4 april 2024 een nieuwe editie, met deze keer meer capaciteit. Wil je erbij zijn, meld je dan snel aan. 🙂

We gaan in gesprek over:

  1. De toekomst van mobiliteit in Ede
    Onze eerste gast is Edese Vos-auteur en hoogleraar Urban Mobility Futures Marco te Brömmelstroet, beter bekend als de ‘fietsprofessor’. Hij woont op Enka, organiseert graag spontane burgerinitiatieven, en is een echte ‘omdenker’ als het gaat om ruimtelijke ontwikkeling, mobiliteit en inwonersparticipatie. Blijft Ede vooral een autostad of wordt het OV- en fietsvriendelijk? Welke kansen biedt het nieuwe station Ede-Wageningen? Hoe zouden nieuwe wijken als Kernhem Noord het best ontwikkeld kunnen worden? En hoe ziet Ede er wat hem betreft in 2050 uit?
  2. Op weg naar een circulaire economie
    Onze tweede gast is Jan Post. Hij is de creatieve ondernemer achter de Reparatiewinkel én klimaatburgemeester van Ede. “Duurzaamheid moet je doen,” vindt hij, “het is een mindset.” Daarom heeft hij zich in Den Haag en Brussel ingezet voor het zogenaamde ‘recht op reparatie’, wat betekent dat als je een elektrisch apparaat koopt, het altijd moet kunnen worden gefikst als het stuk gaat. Met hem praten we over hoe we van de weggooicultuur afkomen, en de nieuwe trend van ‘repair cafés’ die we nu ook in Ede hebben.
  3. De zingende pelgrim
    Onze derde gast, Rogier Pelgrim, begon in Ede als journalist en werkt als podcastmaker voor de publieke omroep. Maar zijn passie is ook het schrijven en zingen van liedjes. In 2012 was hij finalist in ‘De Beste Singersongwriter’ en won hij de ‘Grote Prijs van Nederland’. Hoewel hij nu in Wageningen woont is hij Ede niet vergeten. Hij componeerde een lied over de Airborne en brengt in april, na vijf jaar stilte, een nieuw album uit. Als pelgrim liep hij twee keer naar Santiago de Compostela. Hij vertelt over wat hem beweegt én brengt zijn werk live ten gehore.

Informeel en inspirerend

De avond bestaat uit drie gespreksrondes. De opzet is informeel en ontspannen. De gesprekken zijn bedoeld om te inspireren en inzicht te geven in de kwesties die spelen, waarbij we (anders dan op deze website) iets meer de verbinding en human interest-invalshoek kiezen.

Het café is interactief, bezoekers kunnen zelf ook vragen inbrengen of met elkaar in gesprek gaan. Het journalistiek café is een goede gelegenheid om redactieleden van de Edese Vos en andere betrokken lezers te ontmoeten. De bar is open en bezoekers kunnen hun eigen consumpties afrekenen. De organisatie is in handen van Yvonne Veenendaal en Marc van der Woude.

Praktisch: de locatie is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn (trap, geen lift) en vrolijke viervoeters.

Hoe aan te melden?

Omdat er een maximale capaciteit is, is aanmelden verplicht. De aanmeldlink wordt alleen in de wekelijkse mail van de Edese Vos verstrekt. Dus wil je deelnemen aan het journalistiek café, meld je dan eerst even aan voor de nieuwsbrief als je die nog niet ontvangt.

NASCHRIFT 7 april 2024: Een fotoimpressie van hoe het was.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.