Edese Vos

Ede strooit 60.000 euro voor feestjes

vuurwerkvrije feestjes ede
Ede subsidieert vuurwerkvrije feestjes. Foto: Helena Yankovska.

De gemeente Ede subsidieert vuurwerkvrije feestjes rond de jaarwisseling en stelt daarvoor 60.000 euro ter beschikking. Columnist Nando Eskes verslikte zich bijna toen hij het las.

SGP: vuurwerkvrije gemeente. ChristenUnie: vuurwerkverbod. PvdA en Gemeentebelangen: geen standpunt. CDA: vóór vuurwerk. Dat waren de verkiezingsprogramma’s. Het bestuursakkoord: geen standpunt.

ChristenUnie en SGP hebben samen 13 raadsleden. CDA vier. Gemeentebelangen en PvdA vonden vuurwerk te onbelangrijk voor het verkiezingsprogramma. De laatstgenoemde drie partijen hebben samen 11 raadsleden. De tijd is dus rijp voor een vuurwerkverbod want de kiezers hebben gesproken. Ze stemmen niet voor niets op een partij, die haar standpunten dan moet realiseren.

Men dronk een glas…

Op 20 april sprak de gemeenteraad over een ‘alternatieve jaarwisseling
2023-2024′
. Zalvende teksten van de ChristenUnie: ‘naast verbieden ook zaken mogelijk maken’, ‘lange adem nodig’. Het CDA ziet vuurwerk als ‘cultureel erfgoed’, terwijl dit achterlijke vuurwerk afsteken zo’n oude gewoonte nog niet is. Stereotype D66 kapittelt de SGP over de zondagsrust, terwijl D66 ook tegen vuurwerk pleit (je zou elkaars bondgenoten kunnen zijn). BurgerBelangen schreit hete tranen over ‘het afpakken van veel tradities’.

De burgemeester ziet het vooral bestuurlijk: handhaven is moeilijk. Deze bestuurlijke inbreng lijkt meer invloed te hebben dan de politieke standpunten. Maar bestuur voegt zich naar politiek, niet andersom. Er staat niets over vuurwerk in het bestuursakkoord, dus hand opsteken: voor of tegen een vuurwerkverbod. Maar men dronk een glas, deed een plas en het bleef zoals het was. Bijna.

Gratis feestje, de gemeente betaalt

Want Ede gaat 60.000 euro uitgeven, zodat sommigen onder ons gezellig gratis kunnen feesten rond de jaarwisseling. Vuurwerk veroorzaakt veel problemen (milieuvervuiling, angstige dieren, mensen die trauma’s herbeleven, afval, schade, ongelukken), en wat doet Ede? Precies: EdeDoet.nl. Je kunt voor je eigen gezellige vuurwerkvrije feestje geld aanvragen. Vuurwerk afsteken kan een straatje verderop.

Geldverspilling. Hoeveel arme mensen help je met datzelfde geld aan goede tandzorg? Twee keer dit bedrag en Ede had de ENKA-volkstuintjes gered (die grond is onlangs door de NS verkocht). Als je wilt feesten, betaal je zelf, dat is normaal. Voor politiek handgeld gelden blijkbaar andere regels. Partijen willen een vuurwerkverbod. Wat is het resultaat? Vuurwerk blijft en Ede strooit geld voor gratis feesten. Bah. Wat een karakterloze en geldverspillende politiek.

Nando Eskes

Online uitgever en opiniemaker. Leest stapels kranten bij klassieke muziek. Zakelijk verantwoordelijke bij de Edese Vos. Legt zich toe op onderzoek en analyse van de Edese politiek, economie en duurzaamheid.

4 reacties

  • Ik mis de meningen van de chirurgen, verplegend personeel en politie die hun handen vol hebben aan de gevolgen van vuurwerk met oud en nieuw, Ik mis stem van de levenslang verminkte slachtoffers en hun vrienden en familie. Los van de medische kosten zijn er ook de kosten van vernielingen door vuurwerk die door de gemeenschap gedragen worden. Als je dit al enigszins kunt tegengaan is 60.000 euro erg weinig.

    • Beste Daan,

      Het punt is dat deze aanpak, feestjes geven terwijl het vuurwerk gewoon doorgaat, niets helpt. Het is de kool en de geit sparen. Dus inderdaad, stel het vuurwerkverbod in en handhaaf streng, zoals ook in diverse verkiezingsprogramma’s staat.

  • Geweldig artikel. Helemaal mee eens. Ik ben zelf in dat wielrennen gedoken. NK in 2019 heeft 400000 gekost. Ladies tour in 2021 65000. Dit jaar weer. Geen idee wat dat gaat kosten. Men wil blijkbaar Ede op de kaart zetten met de hobby van De Pater en Verhulst. Los van al dat geld wat het nu gekost heeft denk ik dat het tegendeel bereikt wordt. Iedere bezoeker van buiten de regio zie je nooit meer in het centrum van Ede. Dat heeft weinig te bieden. Heb Woo verzoek gedaan om alle kosten in beeld te krijgen. Ook dat verhaal van die rotzooi in het Edesche Bos na de vierdaagse spreekt mij bijzonder aan. Overigens maken die mountainbikers ook veel troep.

  • Belachelijke poging en geld over de balk smijten. Verbieden, streng handhaven en het geld lekker besteden aan mensen uit de financiële shit halen. Op hetzelfde moment zijn er zat mensen in Ede die niet normaal kunnen eten of niet weten hoe ze hun kinderen fatsoenlijk te eten moeten geven. Stel het daarvoor beschikbaar bijvoorbeeld…

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.