Edese Vos

Edenaren hoeven feestgeld Verhulst niet

feestje annie spratt
Een vuurwerkvrij feestje in andere tijden. Foto: Annie Spratt.

Inwoners van Ede hebben geen behoefte aan de 60.000 euro die burgemeester Verhulst ter beschikking stelde voor vuurwerkvrije feestjes. Ze hebben geen zin in gedoe en vieren de jaarwisseling liever in huiselijke kring.

Goed ontvangen werd het al niet. Edese Vos-columnist Nando Eskes noemde het “Geldverspilling. Als je wilt feesten, betaal je dat zelf.” Hij hekelde het idee dat de gemeente met geld strooit dat beter gebruik kan worden om echte problemen op te lossen.

Een speciale ‘prosociale communicatiemedewerker’ beantwoordde 7 kritische vragen van de Edese Vos over de aanpak. Die gaf ruiterlijk toe dat niet is onderzocht of het subsidiëren van feestjes wel leidt tot minder vuurwerkoverlast.

Nu blijkt uit een memo van het college aan de gemeenteraad dat er nauwelijks animo voor is. De subsidieregeling stond anderhalve maand open, maar vrijwel niemand dook op de pot met 60.000 euro. Ook niet na “diverse oproepen binnen verschillende media.” De gemeente heeft toen maar zelf contact opgenomen met 18 mogelijke initiatiefnemers en dat leidde tot [tromgeroffel] één daadwerkelijke subsidieaanvraag. De organisatie van de ‘Nieuw Lunterse Nacht’ vroeg subsidie aan, gecombineerd met een evenementenvergunning.

“De gesprekken met mogelijke organisatoren gaven aan dat mensen liever thuis oud en nieuw vieren en dat ze opzien tegen de organisatie van een feest,” schrijft Verhulst. “Ook is het lastig vrijwilligers te vinden voor deze avond. Daarnaast is het in een weekend, dit is voor de horeca geen extra horeca-avond. Vandaar dat er geen behoefte is aan een extra feest. In de dorpen zal veelal op zaterdag al oud en nieuw gevierd worden, onder meer met carbid schieten. Daar worden zodoende al feesten georganiseerd. Vrijwilligersorganisaties en verenigingen geven bovendien aan dat zij geen zin hebben in gedoe en benodigde inzet van beveiliging en EHBO’ers.”

Ook ‘gewone burgers’ die via Ede Doet een kleiner bedrag van 500 euro konden aanvragen voor een buurtfeestje, hadden er geen trek in.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.