Edese Vos

De week van Ede: Infoavond wolf en drinkwaterbronnen

Maarten Ketelaars Bennekom
Foto van de week: Maarten Ketelaars. Bloeiende prunussen in het Bart van Elstplantsoen in Bennekom.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.

 1. Informatieavond over de wolf
  De gemeente Ede en de provincie Gelderland organiseren op 26 maart een informatieve bijeenkomst over wolven bij Akoesticum in Ede, gericht op dierhouders. Aanmelding is verplicht. Burgemeester René Verhulst en gedeputeerde Harold Zoet bespreken de toegenomen wolvenpopulatie, de impact op landbouwhuisdieren, en het nieuwe beleid ‘Grenzen aan de wolf in Gelderland’.
 2. Zoektocht naar nieuwe drinkwaterbronnen in Ede
  Wegens stijgende vraag door klimaatverandering, bevolkings- en economische groei, start Vitens op drie locaties in Ede met grondwateronderzoek. De onderzoeken, die jaren kunnen duren, richten zich op het vinden van nieuwe drinkwaterbronnen en het beoordelen van de kwaliteit van diep grondwater.
 3. Opvang Oekraïense ontheemden
  De gemeente Ede huurt portacabins op Landgoed Zonneoord om ongeveer 20 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk op te vangen. Dit volgt nadat Defensie aankondigde het terrein in Harskamp zelf weer in gebruik te nemen. De opvang is een tijdelijke oplossing terwijl de gemeente blijft zoeken naar nieuwe opvanglocaties.
 4. College schiet lokaal vuurwerkverbod af
  Het college van B&W van Ede wil geen lokaal vuurwerkverbod en stopt ook met het organiseren van alternatieve vieringen van de jaarwisseling. Evaluaties toonden aan dat er onvoldoende draagvlak is voor alternatieve vieringen en dat een lokaal verbod moeilijk handhaafbaar is. Burgemeester Verhulst pleit voor een landelijk vuurwerkverbod.
 5. Verwijdering fietsen bij station Ede-Wageningen
  De gemeente Ede heeft meerdere fout geparkeerde fietsen verwijderd bij het nieuwe station Ede-Wageningen om de toegankelijkheid voor voetgangers en rolstoelgebruikers te waarborgen. Fietsers worden aangemoedigd gebruik te maken van de nieuwe, nabijgelegen fietsenstalling waar de eerste 24 uur gratis is. De verwijderde fietsen zijn naar de onbewaakte stalling achter de Frisokazerne verplaatst.
 6. Stikstofbeleid in Gelderland
  Gelderland voert strenger stikstofbeleid in, met als doel PAS-melders, voornamelijk boeren zonder vergunning, te helpen. Nieuwe maatregelen omvatten beperkingen voor het opkopen van stikstofruimte en het prioriteren van lokale projecten boven bijvoorbeeld de verbreding van de A27 en de opening van Lelystad Airport.
 7. Hoge vrijwilligersparticipatie in Ede
  In Ede doet een bovengemiddeld percentage van de volwassenen (31,3%) vrijwilligerswerk, hoger dan zowel het provinciale (28,4%) als het landelijke gemiddelde (24,9%). Dit ondanks een landelijke afname in vrijwilligerswerk, met een relatief oudere vrijwilligerspopulatie in Ede.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.