Edese Vos

De week van Ede: informatieveiligheid en knarrenhofjes

SalmanEzzammoury ede wageningen
Foto van de week: Salman Ezzammoury. Op het perron van station Ede-Wageningen.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.

 1. Gemeente Ede wordt strenger op informatieveiligheid
  Naar aanleiding van een rapport van de Edese rekenkamer gaat gemeente Ede de informatieveiligheid aanscherpen. Verbeterpunten zijn onder andere het vergroten van de kennis over digitalisering en veiligheid bij de raad en het regelmatiger betrekken en informeren van de raad hierover. De gemeente streeft ernaar om hackers altijd een stap voor te zijn.
 2. Ede stimuleert bouw van knarrenhofjes
  De gemeenteraad van Ede is unaniem akkoord gegaan met het stimuleren van de bouw van knarrenhofjes, een woonvorm die ouderen de mogelijkheid biedt om zelfstandig, maar toch samen te wonen. Het concept is bedoeld om ouderen te ondersteunen en te profiteren van elkaars gezelschap.
 3. Tekort aan verpleeghuisplekken in Ede verwacht
  In Ede wordt een tekort aan verpleeghuisplekken verwacht, met een groeiend aantal zorgbehoevende ouderen die niet allemaal in een verpleeghuis terechtkunnen. Er zal meer ‘extramurale zorg’, zorg buiten de muren van het verpleeghuis, georganiseerd moeten worden om de toenemende zorgvraag op te vangen.
 4. Openbare ruimte Ede meer versteend dan landelijk gemiddeld
  Uit gegevens blijkt dat de openbare ruimte in Ede meer versteend is dan het landelijk gemiddelde. Dit heeft gevolgen voor het klimaat en de biodiversiteit in de gemeente. Ede doet mee aan het NK Tegelwippen om de verstedelijking tegen te gaan en meer groen in de woonomgeving te stimuleren.
 5. Nieuwbouw Het Streek Lyceum nadert voltooiing
  De nieuwbouw van Het Streek Lyceum in Ede, die naast het oude gebouw staat, is bijna klaar voor ingebruikname rond de zomervakantie. Het gebouw blijft binnen budget ondanks vertragingen door regenval. Het nieuwe lyceum zal een duurzaam, energieneutraal, en gasloos gebouw zijn met moderne faciliteiten voor zowel docenten als leerlingen.
 6. Edese boa’s mogen weer met wapenstok uitgerust worden
  Boa’s in Ede krijgen voor een periode van twee jaar opnieuw toestemming om een wapenstok te dragen tijdens hun werkzaamheden in de horeca en bij evenementen. Deze beslissing komt na een periode waarin het gebruik van de wapenstok moeilijker was geworden door nieuwe regelgeving.
 7. Algemene Plaatselijke Verordening in begrijpelijke taal
  Ede heeft de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) herschreven in begrijpelijke taal om ervoor te zorgen dat alle inwoners de gemeentelijke regels kunnen begrijpen. Dit is onderdeel van een bredere inspanning om communicatie van de gemeente toegankelijker te maken.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.