Edese Vos

De week van Ede: Wie is de BOSS en grote treinuitval in de zomer

Dick Klein Geltink 421962001 24708094415500768 921484285473437485 n
Foto van de week: Dick Klein Geltink. Krokussen kondigen het voorjaar aan.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.

 1. Gemeente Ede en ChristenUnie-fractie botsen over speeltuintje
  De gemeente Ede en de ChristenUnie botsen over het niet plaatsen van nieuwe speeltoestellen in een speeltuintje aan de Hilverbeek, vanwege het nieuwe BOSS-beleid. BOSS is een beleidsplan voor ‘buiten bewegen, ontmoeten, spelen en sporten.’ Ondanks lokale investeringen en waardering voor de speelplek, houdt de gemeente vast aan haar herverdelingsplan voor speelplekken. De ChristenUnie vindt dat eigen initiatieven van inwoners hiermee worden ontmoedigd.
 2. Zware zomer op het spoor
  Treinreizigers tussen Arnhem en Utrecht en van Ede naar Amersfoort krijgen te maken met grote hinder door werkzaamheden deze zomer, met langere reistijden en vervangend busvervoer als gevolg. De verbinding Utrecht-Arnhem ligt er van 19 juli tot 13 augustus uit, de verbinding met Amersfoort tussen 4 juli en 19 augustus.
 3. Subsidie voor sociale woningbouw in Ede
  Ede stelt subsidies beschikbaar voor de bouw van meer sociale woningen om het tekort aan betaalbare huisvesting aan te pakken, met 3 miljoen euro gereserveerd in de begroting.
 4. Sportclubs worstelen met zaalruimte
  Sportverenigingen in Ede kampen met een tekort aan geschikte zaalruimte, wat de groei en toegankelijkheid van sport in de gemeente bedreigt. Zij hebben hun zorgen uitgesproken in een brief aan de gemeenteraad.
 5. Subsidie voor isolatie woningen lagere inkomens
  Ede biedt subsidies aan woningeigenaren voor isolatiemaatregelen, gericht op het verbeteren van de energie-efficiëntie van woningen met een laag energielabel. Eigenaren van een woning met een laag energielabel en een WOZ-waarde tot 429.300 euro hebben recht op een gratis woningopname en subsidie van 1.500 euro. Eigenaren met een laag inkomen en/of schulden krijgen tot 6.000 euro om hun huis te isoleren. Meer informatie op de website van de gemeente.
 6. Eerste flexwoningen (tiny houses)
  Ede krijgt zijn eerste flexwoningen (tiny houses) op het Groenendaal en het Soma-terrein, bedoeld voor starters, spoedzoekers en Oekraïense vluchtelingen, met een tijdelijke bestemming van twintig jaar.
 7. Daling vaccinatiegraad tegen mazelen
  De vaccinatiegraad tegen mazelen onder kinderen in Ede is gedaald sinds de laatste uitbraak. Er is zorg over de bescherming tegen toekomstige uitbraken. Het streefgetal voor collectieve bescherming is 95 procent. Van alle 2-jarigen in Ede had afgelopen jaar 76,6 procent een eerste BMR-prik gehad tegen bof, mazelen en rodehond. Tien jaar geleden, bij de laatste mazelenuitbraak, was dat nog 88,2 procent.
Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.