Edese Vos

Stichting WFCE dreigt met rechtszaak vanwege subsidie

foodexperience ede nacht
De nacht is gevallen over de Food Experience. Beeld: World Food Center.

Niet alleen TeKa Groep heeft moeite met de democratisch aangenomen motie om de provinciale subsidie aan de Edese Food Experience stop te zetten. Ook de Stichting WFCE is nu in de pen geklommen en dreigt met een rechtszaak.

De Gelderlander meldt dat de stichting “een gepeperde brief” aan gedeputeerde Peter Drenth zou hebben gestuurd. Hierin laat de stichting weten dat de subsidie haars inziens helemaal niet ingetrokken had mogen worden. Ze gaat daarom gewoon door met de plannen voor de educatieve voedselattractie, en sluit een gang naar de rechter niet uit. Dit blijkt ook uit een antwoord van het Gelderse college op Statenvragen.

“Er is een hoop tijd en geld in gaan zitten en voor het nieuwste plan is juist enorm veel enthousiasme in Ede. Het is doodzonde als dat wordt afgeschoten,” aldus de stichting. Ze gaat ervan uit dat de provinciale subsidie gewoon wordt verstrekt. De provincie Gelderland wil echter dat er alleen nog uitgaven worden gedaan om het project goed te beëindigen.

Drenth heeft nog niet op de brief gereageerd. Het provinciebestuur moet nog een formeel besluit nemen over het stopzetten van de subsidie. Dit besluit wordt in april verwacht. De kans is groot dat de stichting dan naar de rechter stapt. Een woordvoerder laat weten nog niet op de zaken vooruit te willen lopen. “Het liefst willen we elkaar vinden in een gesprek.”

Een geheime brief en een besloten sessie

Het is saillant dat Stichting WFCE, die geen eigen vermogen heeft, het resterende subsidiegeld dat ze nog op de rekening heeft staan wil inzetten om tegen de provincie te procederen over de rest van de subsidie.

Ook opmerkelijk is het dat de brief als vertrouwelijk is aangemerkt en niet bij de ingezonden stukken in het informatiesysteem staat. Vorige week hield de gemeenteraad van Ede een eveneens besloten sessie over de kwestie. Inwoners mogen hier kennelijk niets over weten.

De beoogde exploitant van de Food Experience, TeKa Groep, claimde in januari 5,6 miljoen schade op de Food Experience te lijden. Eigenaar Timo Kruft wilde hierover geen vragen van de Edese Vos beantwoorden.

NASCHRIFT: De Edese Vos heeft de brief opgevraagd bij de woordvoerder van gedeputeerde Peter Drenth en zojuist (iets gelakt) binnen gekregen. Het is inderdaad een pittig schrijven, waarin de stichting nu opeens claimt dat er een garantie van 7,5 miljoen euro vanuit het bedrijfsleven zou zijn. Het is onduidelijk welke bedrijven dit zijn. De brief is in cc naar B&W van Ede gegaan. De Stichting WFCE lijkt nu samen op te trekken met TeKa Groep en de provinciale subsidie via de rechter alsnog te willen claimen.

NASCHRIFT 5 april 2024: Gedeputeerde Staten hebben Stichting WFCE laten weten dat de subsidie echt van de baan is.

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

10 reacties

 • Dit klinkt toch wel als een (al dan niet hopeloze) laatste poging om toch nog gemeenschapsgeld op te branden aan salarissen e.d.

  Waar halen ze überhaupt vandaan dat er enthousiasme is voor het nieuwste plan? Als we daar nou over zouden kunnen stemmen…

 • Het bestuur van de Stichting WFCE zou zich eens achter de oren moeten krabben hoe burgers straks zullen reageren als de Stichting inderdaad een rechtszaak zou beginnen om het het besluit van de provincie om de subsidie stop te zetten aan te vechten. Een rechtszaak die dan bekostigd zou worden uit subsidiegeld dat voor het grootste deel door de provincie verstrekt is!

 • Ik las hier gisteren ook op De Gelderlander over. Wat in dat artikel mist en ik hier ook niet lees: stel dat ze inderdaad een rechtszaak beginnen, hoe kansrijk is dit dan? Peilt de Edese Vos dit nog bij één of enkele jurist(en)? Dit staat dus los van de vraag hoe maatschappelijk wenselijk dat zou zijn.

  • Noch dagblad De Gelderlander noch de Edesevos hebben iets geschreven over de geheime gemeenteraadsvergadering in Ede van 21 maart j.l. over hetzelfde onderwerp.

   • @Marcel: Dat klopt. Maar bij geheime vergaderingen is de pers niet welkom hè, dus kunnen we het hooguit noemen (net toegevoegd), maar inhoudelijke verslaglegging is dan niet mogelijk. Ook de brief van de stichting heeft de status ‘vertrouwelijk’. Het is het aloude achterkamertjeswerk, inwoners mogen kennelijk niet weten wat er echt speelt.

  • @Jede: Daar is in deze fase niets zinnigs over te zeggen omdat we niet weten wat de stichting en TeKa precies in stelling willen brengen. Als die zaak daadwerkelijk wordt aangespannen komt er hopelijk meer informatie beschikbaar en zou je misschien een juridische assessment kunnen maken. Hoewel onze ervaring is dat juristen niet erg geneigd zijn om hieraan mee te werken. Dan kun je beter een zak popcorn pakken en gewoon kijken hoe zo’n zaak zich ontvouwt.

   • Ze moeten over de WFCE niet zo zeuren en janken. Oppassen dat het niet in hun eigenbelang gaat worden. Er zijn genoeg andere locaties in ons land. Dus keuze genoeg!

   • Natuurlijk wordt er meer duidelijk als zo’n zaak daadwerkelijk aangespannen wordt. Echter, er lijkt me toch een bepaalde basis te zijn waarop een jurist een beoordeling kan maken. Neem het Smaakpark, dat bleek niet aan de gestelde voorwaarden voor de subsidie te doen en dus werd de subsidie teruggevorderd (hoewel het geld dus allang verdampt was).

    Zo zal niet alleen de ontvanger maar ook verstrekker bepaalde verplichtingen hebben lijkt me. En nu wordt het speculatief, maar het lijkt me niet dat een wisseling van de wacht in een raadszaal, provinciale staten of Tweede Kamer de verstrekker ontslaat van de eerder aangegane verplichtingen. Dit lijkt me dan ook het meest voor de hand te liggen als reden waarop het WFCE denkt een goede kans te maken bij een gang naar de rechter.

    Een jurist zou kunnen aangeven of dit inderdaad zo is (ik weet ook niet hoe openbaar de subsidieregeling is waarvan hier gebruik gemaakt is), of er eventuele jurisprudentie bestaat hieromtrent, etc.

 • Snap zo’n stichting wel. Denk je een leuk baantje gerealiseerd te hebben op kosten van de gemeenschap en dan ook nog bij een onderneming waar maar heel weinig mensen op zitten te wachten en dan gaat het feest niet door. Dan moet je wel een gang naar de rechter maken en zeker als je dat zelf niet hoeft te betalen. Ze moeten zich diep schamen.

  Iedereen die een beetje na kan denken weet dan vooraf dat een dergelijke onderneming structureel nooit veel mensen zal trekken. Ga jij je schoolgaande kinderen maar eens vertellen dat papa en mama iets heel leuks hebben bedacht. Vandaag niet de Efteling, de dierentuin of de bioscoop, maar we gaan ontdekken waar ons eten vandaan komt. Die kinderen schrikken zich ter plekke een hoedje als ze ineens in Ede voor een ouwe kazerne staan. Ik wens die ouders veel succes.

  • Je bent me net voor, mijn idee, een kansloos project. Ik spreek veel mensen zowel in Ede als in Bennekom, en ik heb er nog geen één, maar dan ook letterlijk geen één, gehoord die dit een fantastisch iets vindt. Iedereen haalt zijn schouders erover op of noemt het weggegooid geld, maar die zogenaamde enthousiastelingen die zitten schijnbaar alleen maar in die fractie of in die stichting. Ik vind het grof schandalig wat ze doen.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.