Edese Vos

Historische Tweede Kamerverkiezingen: hoe stemde Ede?

uitslag tweede kamer verkiezingen 2023 1
Een historische uitslag. Beeld: Edese Vos.

De PVV van Geert Wilders is de grootste partij geworden in de Tweede Kamer, gevolgd door GroenLinks-PvdA, VVD en NSC. Hoe stemden de Edenaren? En ook leuk om te weten: hoe stemden lezers van de Edese Vos?

We hielden een eenvoudige poll onder onze lezers met één vraag: ‘Naar welke partij gaat jouw stem vandaag?’ Van 7:30 tot 21:00 uur, dus parallel aan de openingstijden van de stembureaus, kon er worden gestemd.

De PVV heeft ook in Ede een grote overwinning geboekt, terwijl deze partij lokaal niet meedoet. NSC is de grootste nieuwkomer en heeft wel plannen om de Edese politiek te betreden. Traditiegetrouw doen de confessionele partijen het in Ede beter dan landelijk.

Onder lezers van de Edese Vos kwam GroenLinks-PvdA als winnaar uit de bus en doet de PVV het minder goed. Ook dit verbaast niet – uit onderzoek blijkt dat PVV-kiezers zich meer op social media oriënteren en minder op journalistiek. Onder SGP’ers is voor de Edese Vos kennelijk nog een lezersdoelgroep te winnen. Er namen 243 lezers deel aan de poll, dus meer dan indicatief is het niet.

De uitslagen zijn omgezet naar zetels. Aangezien nog niet alle stemmen zijn geteld, de uitslag van Ede alleen in percentages en totaal aantal stemmen beschikbaar is en restzetels nog moeten worden verdeeld, kan de einduitslag in de kolommen ‘landelijk’ en ‘Ede’ nog iets afwijken van deze tabel. Houd dus rekening met een zeteltje meer of minder.

uitslag tweede kamer verkiezingen 2023 ede

Lees ook ons artikel: Waarom stemt 19 procent van Ede op de PVV?

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

4 reacties

    • De enige manier om dit te voorkomen is ofwel stemmen op papier en je identificeren met je paspoort (dus zoals in het stembureau) of inloggen met een Google account, maar dan is het niet meer anoniem. Deze poll was anoniem, wat impliceert dat lezers die de poll bewust zouden willen manipuleren dat konden doen. Maar dat zien we ‘achter de schermen’ dan wel in de frequentie van stemmen op dezelfde partij in een hele korte tijdsspanne, en dit patroon is niet gesignaleerd. Dus: redelijk betrouwbaar, maar hooguit indicatief. We duiden de uitslag bewust niet, bij de Edese Vos zijn sowieso alle lezers welkom, ongeacht politieke kleur.

  • FvD haalt 6 zetels als het aan Edesevos ligt. Het dubbele van de landelijke uitkomst. Eng en gekke uitkomst voor een journalistiek podium. Bijzonder dat jullie daar in het betoog niets over zeggen.

    • Het is een schaduwpoll onder lezers van de Edese Vos. Je formulering “als het aan de Edese Vos ligt” is dus misplaatst. De Edese Vos is als journalistiek platform sowieso politiek onafhankelijk. De politieke oriëntatie van lezers is leuk om te weten, maar op geen enkele manier van invloed op de journalistiek. Volt, PvdD en CU halen onder onze lezers ook het dubbele aantal zetels. Grappig, maar het zegt heel weinig.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.