Edese Vos

Oud CDA-raadslid Taeke Boersma wil lokaal NSC in Ede

nsc ede folderaars bennekom
Taeke Boersma (tweede van rechts) en companen bij het beeld van de dorsende boer in Bennekom. Foto: NSC.

Oud CDA-raadslid Taeke Boersma is overgestapt naar de partij van Pieter Omtzigt en werkt achter de schermen aan een lokale afdeling van Nieuw Sociaal Contract.

Dat liet hij de Edese Vos gisteren weten na een middagje politiek flyeren met andere NSC’ers in het centrum van Bennekom en Ede.

Boersma was van 2015 tot 2018 fractievolger en van 2018 tot 2022 raadslid voor het CDA. “Ik stem al sinds de Kamerverkiezingen van 2010 op Omtzigt en ben dan ook met hem meebewogen,” schrijft hij in een reactie op Twitter. “Inhoudelijk omdat ik de agenda over goed bestuur en bestaanszekerheid onderschrijf. En omdat Omtzigt een volksvertegenwoordiger is voor mensen die door de overheid in de knel komen.”

Eerder meldde de Edese Vos al dat er in Ede veel steun is voor Nieuw Sociaal Contract. Bij de oprichting van de partij leverden binnen één dag 42 Edenaren ondersteuningsverklaringen in, meer dan voor de hele Gelderse kieskring nodig was.

Gerbrandy Beraad als basis

Enkele jaren geleden richtte Boersma het Gerbrandy Beraad op, een onafhankelijke denktank, geschoeid op Christendemocratische leest. Pieter Sjoerds Gerbrandy was een ARP-policus die tijdens de oorlogsjaren premier van de Nederlandse regering in ballingschap was. Het beraad organiseert af en toe debatten en gespreksavonden over politiek-maatschappelijke onderwerpen. Enkele mensen die hierbij betrokken waren flyeren nu voor NSC.

“De afgelopen anderhalf jaar hebben we contact gezocht met het team rond Pieter Omtzigt,” laat Boersma weten. “Vorige week was de eerste landelijke ledenbijeenkomst in Amersfoort. De borrel na afloop vond plaats rond de twaalf provincievlaggen. Daar ben ik andere mensen tegengekomen, en zo hebben we met een aantal Edenaren een eerste groepje gevormd. Ik ken natuurlijk niet alle leden in Ede.”

Veel NSC’ers hebben een geschiedenis in het CDA. Maar volgens Boersma zijn er ook aardig wat mensen met een PvdA- en D66-achtergrond. “De eerste groep haakt aan op het thema ‘bestaanszekerheid’, de tweede op ‘goed bestuur’. Er zijn nog wel weinig VVD’ers,” vindt hij. “Maar er is ook een hele nieuwe groep, mensen die slachtoffer waren van het toeslagenschandaal of iemand kennen die daardoor geraakt is, die nog geen politieke betrokkenheid hadden, maar nu aanhaken. Dat vind ik heel gaaf om te zien.”

Een NSC-afdeling in Ede

“Mijn persoonlijke motivatie is dat de politiek weer eerlijk en transparant wordt en gewoon opkomt voor wat mensen in de basis nodig hebben. Ik heb het zelf goed in mijn leven, maar de overheid heeft de afgelopen jaren ook mensen vermorzeld. Dan is het belangrijk dat er volksvertegenwoordigers zijn die voor je klaar staan.”

Komt er dus een NSC Ede? “Wat mij betreft 100 procent,” zegt Boersma. “Er zijn nu landelijk al 8.000 leden en het groeit hard. Daar kun je alleen goed mee omgaan als je lokale en regionale afdelingen hebt. Ik heb daar contact over gehad met het landelijk bestuur en verschillende kandidaat-kamerleden. Formeel is het nog niet opgezet, maar wij gaan er zeker voor om hier in Ede een afdeling op te zetten. We hebben nog twee jaar tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen, dus we kunnen het in alle rust doen.”

De Edese Vos is politiek ongebonden. Dit bericht is dus geen verkapt stemadvies.

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.