Edese Vos

Wel een vlag, wel een vlag, niet een vlag

vlaggen op het stadhuis
Vlaggen op het raadhuis: welke kies je? Beeld: Edese Vos (AI).

Oekraïne en Israël – beide democratieën. Dictatoriale regimes willen deze staten vernietigen. Beide vlaggen hoog in top bij het Edes gemeentehuis. Zo Oekraïne, zo Israël. Zou je denken, maar die van Israël bleef gestreken. Het stadhuis meet blijkbaar met twee maten, maar waarom?

Niet de Israëlische vlag wapperde, maar de Nederlandse, halfstok. Voor ‘alle burgerslachtoffers die bij het hevige geweld in Israël zijn gevallen’. Mee eens, we zouden de vlag doorlopend halfstok moeten hangen, voor alle burgerslachtoffers in Israël, in de Gazastrook, in de hele wereld. Altijd.

Maar waarom dat verschil? Twee democratieën. Twee reacties. De een duidelijk achter de staat Oekraïne, de ander achter burgers, maar niet achter Israël.

Er is nog een andere vlag die regelmatig het stadhuis siert, de regenboogvlag. In Israël kan die vlag ook wapperen, zo niet in de landen en streken rond Israël. Je moest het eens wagen daar.

Zowel in Israël gebeuren slechte dingen als in Oekraïne. Oekraïne is zo corrupt als de pest. In Zuidwest-Oekraïne (Transkarpatië) wordt een Hongaarse minderheid achtergesteld en gediscrimineerd. Maar toch de Oekraïense vlag.

De regenboogvlag staat voor meer dan alleen het tegengaan van discriminatie. Zoals voor het idee dat je je ‘gender’ kunt kiezen, onafhankelijk van je biologisch geslacht, de zogenaamde genderfluïditeit. Je ‘genderbeleving’ bepaalt of je je man of vrouw ‘voelt’ of iets anders. Zo moet je je kinderen straks opvoeden, is het achterliggende idee. Veel inwoners van Ede staan niet achter die levensbeschouwing. Maar toch de regenboogvlag.

Veel inwoners van Ede voelen liefde voor Israël. Ze hebben oog voor die duizenden jaren van verstrooiing, altijd weer die pogroms, de Holocaust. Eindelijk dan een land waar men zich veilig wist. Nooit erkend door de terroristische organisaties, die uit zijn op vernietiging. Een democratie. Maar nu aangevallen, de grootste burgerslachting op een dag sinds de Holocaust. Maar Ede hangt de vlag niet op.

Waarom hang je vlaggen op? Als het in de mode is, de stemhebbende klasse zijn zegen geeft, het je niets kost? Wel de regenboogvlag, niet de Israëlische of de Armeense (genocide 1915, Turkije; etnische zuivering 2023, Azerbeidzjan). Wel het gedram, niet het standvastige? Het stadhuis kan beter stoppen met die vlaggen. De Nederlandse vlag is voldoende. Daaronder scharen we ons allen. Wat mij betreft doorlopend in rouwstand.

Nando Eskes

Online uitgever en opiniemaker. Leest stapels kranten bij klassieke muziek. Zakelijk verantwoordelijke bij de Edese Vos. Legt zich toe op onderzoek en analyse van de Edese politiek, economie en duurzaamheid.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.