Edese Vos

Zeeheldenbuurt woest op gemeente, raad grijpt in

zeeheldenbuurt ede werkzaamheden
Werkzaamheden in de Zeeheldenbuurt. Foto: Allard Bijlsma.

De Zeeheldenbuurt is in beroering. Tijdens een bewonersavond in Cultura liepen de emoties over de herinrichting van de wijk en de gebrekkige participatie hoog op. Wethouder Versteeg maakte excuses, terwijl de gemeenteraad een motie indiende om het proces te verbeteren.

Zo’n 300 bewoners uit de Zeeheldenbuurt kwamen op 10 juli samen in Cultura. Niet voor een cabaretvoorstelling, maar voor een presentatie die soms wel die sfeer leek te hebben. Het ging om de herinrichting van hun wijk, een plan dat al vanaf het begin voor veel commotie zorgt.

Tijdens de bijeenkomst was het duidelijk: de ontevredenheid onder de bewoners is groot. Het projectteam van de gemeente Ede, de aannemer, de ontwerper en wethouder Arnold Versteeg probeerden het proces en het ontwerp toe te lichten, maar dit verliep niet zonder horten en stoten.

Een beladen avond in Cultura

De voorzitter had zijn handen vol om de gemoederen bedaard te houden. Wethouder Versteeg kon nauwelijks ongestoord zijn verhaal doen, terwijl er bij de aanwezigen een sterke behoefte was aan plenaire discussie. Slechts enkele bewoners kregen de kans om hun zorgen te uiten.

Versteeg legde uit dat er tijdens de tweede fase van het project is gekozen voor ‘pragmatische participatie’, nadat in de eerste fase de verwachting was gewekt dat volledige participatie mogelijk zou zijn. Dit veranderde echter toen de raad daar geen financiering voor verstrekte. Deze gang van zaken heeft veel frustratie veroorzaakt bij de bewoners, die zich misleid voelen.

Ondanks de excuses van Versteeg, voelde deze bijeenkomst voor velen als mosterd na de maaltijd. Hij beloofde echter de feedback mee terug te nemen naar de raad. De bewoners benadrukten dat met meer transparante communicatie en een beter luisterend oor voor hun wensen, veel onrust voorkomen had kunnen worden. Zij kennen de knelpunten in hun wijk immers als geen ander.

Politieke actie voor participatie

In het tweede deel van de avond konden bewoners het huidige ontwerp bekijken en hun vragen en opmerkingen kwijt. Door de begripvolle houding van de aannemer, ontwerper en projectleider werd de sfeer geleidelijk positiever. Er werd toegezegd dat de aannemer en ontwerper, samen met vertegenwoordigers van de bewoners, binnen enkele weken een ronde door de wijk zouden maken om de knelpunten in kaart te brengen en samen naar oplossingen te zoeken.

De zorgen uit de wijk hadden inmiddels ook de gemeenteraad bereikt, wat leidde tot politieke actie. Na een rondgang van enkele kernteamleden uit de wijk bij de fracties, werd er op 11 juli een motie ingediend door GroenLinks, MME, PvdA, ChristenUnie, VVD en D66. De motie, die unaniem werd aangenomen, maakt verdere participatie mogelijk.

Hoewel er nog veel verbeterpunten zijn, zien de bewoners enige beweging in de goede richting. “Wij nemen de gemeente serieus en verwachten wederkerigheid,” aldus een bewoner. De Zeeheldenbuurt kijkt uit naar verdere ontwikkelingen en hoopt op een herinrichtingsproces dat recht doet aan hun betrokkenheid en expertise.

Yvonne Veenendaal is gezondheidscoach en actief betrokken inwoner van de Zeeheldenbuurt.

Reacties van andere bewoners

Een bewoner van de Graaf Bentincklaan herkent zich niet in de ontevredenheid van anderen en laat in een reactie onder het eerste opiniestuk op de Edese Vos weten:

“Ik vond dat de wijkherinrichting erg netjes begeleid is met veel inspraakmogelijkheid voor bewoners. Hoewel het project lang duurde, ben ik als bewoner tevreden. Bewoners zijn goed op de hoogte gehouden gedurende het project.” Hij ziet echter ruimte voor verbetering, met name in de groeninrichting: “Denk aan een groene afscheiding van de N224 ter hoogte van de Buitenzorglaan. Daar is te weinig mee gedaan vind ik.”

Bewoner Marcel Haveman was aanwezig bij de bijeenkomst in Cultura en reageert op Facebook: “Van echte reflectie was, ondanks oproepen vanuit de aanwezigen, geen sprake. De wethouder staat nog steeds achter het herinrichtingsplan.” Het grootste gemis vind hij dat de gemeente niet heeft gevraagd wat de bewoners écht willen. “Vrijwel iedereen heeft bewust voor deze groene jaren ’50-wijk gekozen. Het plan dat er nu ligt past totaal niet in het straatbeeld en zou niet misstaan in een nieuwbouwwijk.”

Bij de presentaties per straat vond Haveman de gebruikte breedhoeklenzen misleidend, omdat de wegen hierdoor breder leken dan in werkelijkheid. Hij bekritiseerde ook het feit dat er tientallen parkeerplaatsen verdwijnen: “Typische grootstedelijke inrichting waar autobezit wordt ontmoedigd of zelfs tegengewerkt. Het plan is helaas een complete mismatch voor de Zeeheldenbuurt. Erg jammer en mijns inziens niet acceptabel.”

NASCHRIFT 17 augustus 2024: Wat zijn de knelpunten in het participatieproces in de Zeeheldenbuurt en hoe kan de gemeente Ede verbeteringen doorvoeren? Lees de constructieve analyse.

NASCHRIFT 18 oktober 2024: Er is een nieuwe update over de wijk. Inwoners zijn in actie gekomen, hebben een petitie aangeboden en alle probleempunten in de wijk zelf in kaart gebracht.

Avatar van Gastauteur

Gastauteur

Onder dit profiel plaatst de Edese Vos de bijdragen van gastauteurs die op onze uitnodiging of op eigen initiatief hun licht laten schijnen op een thema.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tj
Tj
4 maanden geleden

Maar wat zijn dan de problemen? Dat mis ik even in dit artikel..

Edese Vos
Beheerder
Antwoord aan  Tj
4 maanden geleden

Inwoners zijn ontevreden over het proces en de mate van participatie. Waar ze tegenaan lopen wordt uitgelegd in het eerste artikel over deze zaak: https://edesevos.nl/participatie-herinrichting-zeeheldenbuurt-is-een-drama/

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.

 
 
2
0
Wat denk jij? Laat een reactie achter.x