Edese Vos

Warmtebedrijf zet flink deel van Ede in de kou

warmtebedrijf ede in de kou
Ede zit in de kou. Beeld: Edese Vos (AI).

Net nu een gure noordoosten wind een langdurige vorstperiode aankondigt, laat het Warmtebedrijf Ede het afweten. Een paar duizend Edese huishoudens zitten in de kou.

“Vanwege een storing is er mogelijk verminderde warmtelevering in Ede zuid, oost en midden,” meldde het Warmtebedrijf Ede vanmorgen op de storingspagina van de website. “Het is de verwachting dat de warmtelevering binnen enkele uren weer volledig hervat is.”

De storing werd zondagmiddag rond 16.15 uur al geconstateerd, maar pas vanmorgen aan klanten gecommuniceerd. Volgens het Warmtebedrijf “is het goed mogelijk dat afzonderlijke woningen al eerder een verminderde levering hebben geconstateerd.”

Wamtebedrijf kan de pieken niet aan

De beloofde hervatting van de warmtelevering kwam echter niet. Zo’n 2.000 huishoudens, voornamelijk in het oosten van Ede op het kazerneterrein, zitten nog te koukleumen. “Het is vooral tijdens de piek in de warmtevraag, ’s ochtends en ’s avonds, merkbaar. De oorzaak van de storing wordt onderzocht, maar onze prioriteit ligt bij het opschalen van de warmtelevering,” aldus het bedrijf. “Kwetsbare doelgroepen kunnen contact opnemen voor mobiele kachels of een maatwerk-oplossing.”

Tegen het eind van de middag lijkt een oplossing nog niet in zicht. “Voor de woningen en bedrijven die dit ervaren is het de verwachting dat dit niet verholpen is vanavond,” meldt het bedrijf in een update. Er wordt vannacht doorgewerkt om de warmtelevering zo snel mogelijk te kunnen hervatten.

Recht op compensatie

Op sociale media is de kritiek niet van de lucht. Met name de monopoliepositie van het bedrijf, dat inmiddels 40 procent van de Edese warmte levert, wordt gehekeld. Als er iets mis gaat met het warmtenet, gaat het ook meteen voor veel Edenaren tegelijk mis.

Handig om te weten: bij meer dan 12 uur storing in de warmtelevering heb je als klant op basis van de Warmtewet recht op een compensatie van 35 euro + 20 euro voor elke vier uur dat de storing langer duurt. Als je getroffen bent, houd dan even in de gaten of je deze vergoeding wel ontvangt.

Ben je een insider en weet je meer over de storing? Tippen kan hier.

Lees ook:
Wat was de oorzaak van de storing op het Edese warmtenet?
Warmtebedrijf Ede blunderde: zelf oorzaak van uitval

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

4 reacties

  • Ach het kan nog erger… https://nos.nl/l/2504307. Wat bedoel je met “dat inmiddels 40 procent van de Edese warmte levert.” Het is (toch) niet zo dat 40% van de woningen in Ede op het Warmtebedrijf zit? Op deze manier wellicht juist weergegeven maar wat suggestief. En hoeveel van die woningen (of meer waarschijnlijk: woning-equivalenten) zit nu zonder?

    • Het kan altijd erger, maar of het zinvol is om een oorlogssituatie waarin voortdurend cruciale infrastructuur kapot wordt geschoten te vergelijken met Ede, is de vraag.

      ‘Warmte’ betekent niet automatisch ‘woningen’. De uitleg over WEQ staat in dit artikel: https://edesevos.nl/warmtebedrijf-wil-nieuwe-subsidie-om-edese-wijken-aan-te-sluiten/. De uitbreiding van het Edese warmtenet gaat momenteel hard; volgens de planning kan het eind 2024 op 43 procent (30.000 WEQ) zitten.

    • Precies Arjan, in Oekraine is het probleem veel erger. En dat geldt eigenlijk voor alles daar. Wij zitten, zeker in vergelijking met dat land, in ’n luxepositie. Maar toch, 2 dagen een woonkamer met temperaturen tussen de 16.2 en 17.3 graden, terwijl je het liever ’n tik warmer hebt, dat is niet echt prettig. Volgens een monteur van de warmtecentrale zou de temperatuur in de loop van de woensdag weer normaal kunnen zijn. Afwachten maar (in dikke, warme kleding).

  • De oorzaak wordt nog gezocht. Nou, die ligt voor de hand toch? Zodra het echt koud wordt dan laat de deugcentrale waar op industriele wijze hele (oer)bossen worden afgebrand het afweten. De capaciteit is namelijk ontoereikend om de warmtevraag te bedienen. En dan wil de gemeente nog meer huizen op deze milieuterroristen aan laten sluiten.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.