Je kunt als volkstuinder beter in Wageningen wonen. Daar biedt de gemeente bescherming aan de stadsparadijsjes, terwijl in foodgemeente Ede het ene na het andere complex sneuvelt.
Volkstuinders langs de Zoomweg op de Wageningse Eng zijn opgelucht. Hun perceel was door de eigenaar te koop gezet en dreigde in handen te komen van iemand die er geen volkstuinen wilde hebben. De gemeente Wageningen greep in en kocht het complex voor 123.000 euro op.
“We waren bang dat als we het niet zouden aankopen, een andere koper er mogelijk een andere bestemming aan zou geven,” zegt wethouder Erik-Jan Bijleveld (GroenLinks) in de Gelderlander. “Wij willen de volkstuintjes juist behouden. De Eng is de achtertuin van Wageningen en de volkstuintjes dragen bij aan het sociale gevoel, behoud van diversiteit van het landschap en de lokale voedselproductie.”
Totaal telt de Eng op ongeveer 14 hectare ruim 500 volkstuinen. Het een lappendeken met tal van verschillende eigenaren, van de gemeente tot de diaconie van de kerk, van een stichting tot particulieren.
Gemeente voert pro-actief beleid
Vanwege de grote belangstelling wil de gemeente meer mensen aan een tuintje te helpen. De gemeente heeft al drie complexen op de Eng en gaat die opknappen en opnieuw indelen. Alle tuintjes worden 50 vierkante meter. De gemeente heeft bovendien een zoekgebied aangewezen waar ze met eigenaars wil kijken naar ruimte voor nieuwe volkstuinen.
Eén complex dreigt helaas wel te sneuvelen. Het is onlangs verkocht en de nieuwe eigenaar wil er paardencoaching en biodynamisch beheer toepassen. “Heel erg pijnlijk als je als volkstuinder die meerjarig investeert om een plek te creëren met gewassen en fruitbomen, met ruimte voor vogels, insecten, reptielen soms, buitenspel staat als er iemand met veel geld komt. Daar kun je gewoon niet tegenop,” vertelt een van de tuinders. “Dan kunnen de bedoelingen van een nieuwe eigenaar nog zo goed zijn, als volkstuinder ben je wel je plekje kwijt. Een hectare volkstuin heeft een grotere maatschappelijke waarde dan een hectare paard.”
De volkstuinders op de Eng organiseren zich nu beter. Zo kunnen ze gezamenlijk hun stem laten horen, sneller reageren en meedenken over hun bijdrage aan het gebied. De gemeente heeft in samenwerking met verschillende gebruikersgroepen op de Eng in 2020 een visie voor het gebied vastgesteld.
Schrijf een reactie