Edese Vos

Ondernemer Timo Kruft krijgt hele Mauritskazerne

WFC Mauritskazerne doekeuken kinderen
In de Mauritskazerne komen onder meer een keuken en restaurant voor kinderen. Foto: World Food Center.

Nu de Food Experience niet meer doorgaat moet er een nieuwe invulling worden gevonden voor de Mauritskazerne. Het Edese college van B&W heeft samen met event- en horecaondernemer Timo Kruft een nieuw plan uitgewerkt. Daarin behoudt voedsel een prominente plek.

Toen duidelijk werd dat de Food Experience politiek niet meer haalbaar was, dreigden zowel Stichting WFCE als de TeKa Groep van Timo Kruft met forse schadeclaims vanwege niet nagekomen contractuele en financiële verplichtingen. Om een rechtsgang af te wenden is de gemeente Ede gaan onderhandelen met deze partijen en daar is nu een nieuw plan voor de Mauritskazerne uitgerold.

Dit wordt naar verwachting in september oordeel- en besluitvormend in de gemeenteraad besproken. Maar eerst wil het college de raad wat masseren voor het plan. Dat gebeurt in een besloten woordvoerdersoverleg aanstaande maandag in de Mauritskazerne. Kennelijk is er haast mee om het zo snel mogelijk door de raad te krijgen.

Food blijft leidend thema

De Mauritskazerne moet een plek worden waar voedselgerelateerde bedrijven elkaar ontmoeten en kennis kunnen delen, voedseleducatie wordt aangeboden en het mogelijk is om exposities te organiseren. In de Mauritskazerne komt een ‘kidsproof’ restaurant, met een menukaart waarop lokale ingrediënten en streekproducten een hoofdrol spelen en kinderen spelenderwijs leren over het eten op hun bord. Daarnaast komt er een keuken waar workshops voor o.a. schoolklassen kunnen worden georganiseerd en een foodevent locatie. De overige ruimten worden gebruikt voor kantoren en ondersteunende functies.

“Met deze ingrediënten krijgt de Mauritskazerne een centrale rol op het WFC-terrein,” zegt wethouder Bram van der Beek. Hij verwacht al op korte termijn daadwerkelijk aan de slag te kunnen en hoopt de gemeenteraad daarin mee te krijgen. Hij is blij dat een rechtsgang voorkomen kan worden. “Tussen alle betrokken partijen is de afgelopen maanden intensief overlegd. Dat heeft geresulteerd in een oplossing die in mijn ogen recht doet aan alle partijen. Een mooi resultaat dat ons behoedt voor mogelijk jarenlang juridisch getouwtrek.”

plattegrond mauritskazerne plan2024

Een onduidelijke financiële deal

In een memo dat het college gisteren aan de raad stuurde staan meer details. Hierin is te lezen dat de gemeente de Mauritskazerne en het achterterrein in z’n geheel wil verkopen aan Mauritskazerne B.V., onderdeel van Krufts Teka Groep. Dat moet voor een marktconforme prijs op basis van een onafhankelijke waardetaxatie en een bouwplan voor het achterterrein. De gemeente moet hierbij voldoen aan het Didam-arrest, wat mededinging bij de verkoop vereist tenzij er sprake is van uniciteit. Zie ook onze miniserie over de omstreden verkoop van het Theehuis Hoekelum.

De gemeente wil op dit moment nog niet kwijt welke financiële deal er met Stichting WFCE en de TeKa Groep is gesloten over de afwikkeling van de Food Experience. Voor een deel moet dit ook nog worden uitonderhandeld. Maar het lijkt erop dat, zoals de Edese Vos eerder al constateerde, de TeKa Groep van Timo Kruft hier het meeste voordeel uit gaat halen. De gemeente wil sowieso van de kazerne af omdat dit belangrijk is voor de grondexploitatie, en probeert nog iets te redden van de al half verloren gegane foodvisie.

Volgens de gemeente past het nieuwe plan binnen het bestemmingsplan en kan de stikstofonderbouwing intern worden gesaldeerd, waardoor er geen natuurvergunning nodig is. Dat was eerder een heikele kwestie.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

6 reacties

  • “Kidsproof”? Als vader van 2 jonge kids ben ik wel benieuwd wat dat inhoudt. Hebben we het dan over eventueel een speelhoekje en een kindermenu welke nog steeds niet echt voldoet aan wat kinderen nodig hebben, of wordt er ook moeite gedaan voor lekkere maar gezonde voeding (volkoren brood, volkoren pasta, volkoren pannenkoeken, zoete aardappelfrietjes ipv gewone frietjes, voldoende groente, etc.)? Ik hoop dan op het laatste en sterker nog, er mag ook wel iets uitdagends voor kinderen tussen zitten wat ze thuis niet zo snel zouden eten, ervan uitgaande dat een chefkok dit lekkerder klaarmaakt dan papa en mama…

  • In dit hele traject zit al zoveel weggegooid geld. Waarom blijft het ook zo ondoorzichtig allemaal. Is toch vnl. gemeenschapsgeld dat over de balk is/wordt gegooid. Zo’n Didam arrest proberen ze te voorkomen juist ook met ondoorzichtigheid (zie parkeerterrein AH in Bennekom) lijkt wel. En deals met ondernemers, in dit geval een die met rechtszaken schermt, hoe zijn de verhoudingen dan en kunnen onze bestuurders dat wel aan? De gemeente heeft zich met dit hele plan in de nesten gewerkt, alle waarschuwingen en eerdere alarmbellen genegeerd omdat er iemand was (wethouder die ook weer mooi baantje elders heeft) die dacht dat we in Ede een soort Food Efteling zouden krijgen. Tenenkrommend hoe dat zo lang gefaciliteerd is. En zie waar het in uitmondt. Veel mensen lijken gelaten over wat er allemaal gebeurt, totdat er verkiezingen zijn. Geen wonder dat vertrouwen in overheid afneemt, want onze gemeente neemt inwoners niet serieus en speelt op een onverantwoordelijke manier met gelden. Hoe kunnen we duidelijkheid en cijfers opeisen?

  • Dat zeuren over en leuren met de voormalige infanteriekazernes in Ede! Kijk, bij de gemeente Ede waren, toen de kazernes te koop kwamen, de ogen groter dan de maag. Een bekend verschijnsel bij mensen die werken met andermans (gemeenschaps-) geld. En nu dat gedoe rond een World Food Experience door de provincie is afgeblazen zit de gemeente nog steeds met een té vol bord, terwijl ze niet weet hoe ze het leeg moet krijgen. Uit angst voor schadeclaims moet nu de Mauritskazerne maar “marktconform” aan de ondernemer verkocht worden, die eerder al de gemeente Ede zo gek kreeg om zijn onhaalbare plannen voor het WFE te omhelzen. Aan woningen is veel behoefte. De behoefte aan kookcursen voor kinderen, mwah, die behoefte lijkt niet echt groot. Bouw daarom woningen in en rond de oude kazernes. En dan graag creatief te werk gaan, zodat er ook voor Edenaren betaalbare woonruimte ontstaat.

  • Dit gaat de inwoners van Ede weer geld kosten en ik zie het als opnieuw een mislukking.

  • Zaken doen met Timo Kruft kost je altijd geld. Vraag maar na bij de gemeente Barneveld en anderen die met hem in zee gaan. Hij moet altijd het onderste uit de kan.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.