Edese Vos

Stikstof zet bouwprojecten in Ede onvermijdelijk op slot

bouwen en stikstof in ede
Een graafmachine aan het werk op een bouwlocatie in Ede. Beeld: XON.

Ede mag dan forse ambities hebben om te groeien en daar zelfs een woondeal met het Rijk voor hebben gesloten, de kans dat dat allemaal binnen de planning wordt gerealiseerd is klein. Het stikstofdossier heeft de gemeente feitelijk op slot gezet.

Inwoners van Ede zitten al een tijdje te wachten op nieuwe projecten, waaronder een nieuw zwembad, een fietstunnel bij het station en het ondergronds brengen van hoogspanningskabels. Maar deze projecten hebben te lijden onder de stikstofcrisis. Waar in andere gemeenten nieuwe woonwijken gemakkelijker kunnen worden gebouwd, moet Ede zich altijd afvragen wat de impact hiervan is op de Veluwe.

Recente uitspraken over stikstofregels kunnen ervoor zorgen dat verschillende projecten in Ede vertraging oplopen of zelfs helemaal niet doorgaan. Een tegenslag voor de Edese woningmarkt, want de projecten bevatten honderden geplande woningen. Volgens wethouder Jan Pieter van der Schans is het stikstofprobleem voornamelijk een papieren probleem en heeft de natuur amper te lijden onder nieuwe woningbouw of fietsbruggen. Hij vindt dat het Rijk aan de slag moet om dit op te lossen.

De gemeente Ede moet momenteel improviseren om projecten toch te kunnen bouwen, bijvoorbeeld door alleen met elektrische machines te werken of door te zorgen dat er binnen het project iets anders verdwijnt dat ook stikstof uitstoot. Desondanks blijft het een uitdaging om nieuwe projecten te realiseren, en in het ergste geval kan de opkoop van boerderijen nodig zijn.

Welke projecten betreft het?

Het gaat om zowel bouw- als infrastructurele projecten. Het betreft de fietstunnel Emmalaan, de herontwikkeling in de Wethoudersbuurt, de bouw rond de Westzoom in Lunteren, het noordelijk deel van het bouwplan Wekerom Oost, de uitbreiding van bedrijventerrein Harskamp, de verkenning naar een nieuw zwembad aan de Zandlaan, de verkabeling van de hoogspanningslijn in Ede Noord en een tweetal deelgebieden op het WFC-terrein. In de plannen zijn enkele honderden woningen opgenomen.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.