Edese Vos

Kernhem Noord: van de houtwal in de sloot?

kernhem noord voorkeursvariant college spot
Kernhem Noord krijgt 2500-2700 woningen en een park over de hele lengte. Beeld: Gemeente Ede.

Kernhem Noord wordt een groene wijk met een prachtig landschapspark, oude houtwallen en slootjes, volgens het persbericht van de gemeente Ede.

Onder het kopje ‘Verkeer’ staat dat parkeren wordt ‘geclusterd’. Je kunt dus niet met je auto voor je huis parkeren. Ik vind het best hoor, maar zeg dat dan gewoon. De afdeling communicatie van de gemeente Ede verstaat de kunst een stukje werkelijkheid zo op te poetsen dat het glanst alsof het goud is wat er blinkt. Of de ouderen blij zullen zijn met hun dagelijkse loopoefeningen naar hun verderop klaarstaand vervoer?

De naastgelegen Lunterseweg wordt een stuk drukker. Landgoed Kernhem krijgt flink meer auto’s te verstouwen. De plannen om Landgoed Kernhem te beschermen tegen autoverkeer staan in de ijskast, het is een mooie sluiproute naar de nabije wasserette en de N304 naar Apeldoorn.

Het ‘ambitiedocument’ van 141 pagina’s, de bijlage van 343 pagina’s en het raadsvoorstel van zeven pagina’s vormen samen prachtige grabbelwaar. Deskundigen bedachten vier manieren om Kernhem Noord te bebouwen. Ede haalt de krenten uit de pap en maakt er een vijfde manier bij, eentje met bijna het hoogste aantal woningen. Een deel van de woningen (40%) moet betaalbaar blijven. Maar het is nu niet de tijd om een mooie ruime wijk te maken met álle woningen betaalbaar? Dat Ede wat minder uitgeeft aan droomprojecten, zoals ARTBASE en de WFCE, en meer aan woonkwaliteit? Dat in deze nieuwe wijk nu eens niet de rijkere mensen de mooiste plekjes krijgen?

kernhem noord woningplanning

Hoe dichter naar de A30, hoe meer water naar boven siepelt. Zogenaamde kwelgebieden, ecologisch waardevol. Je kunt nu al bij wijze van spreken met je vinger in de grond gestoken, het grondwater voelen. Toch moeten daar woningen komen. Combineer dat met het vieze fijnstof wat van de A30 af komt waaien, en de herrie. Misschien is een fijnstof zuiverend veenbos daar beter op zijn plek.

Als ’trend’ gaat Ede ervan uit dat ‘het autobezit niet meer groeit’. Hebben we net allemaal BBB gestemd… Minder autobezit is dus een uitgangspunt bij deze nieuwe wijk, alsof Ede een stad is met openbaar vervoer tot in alle haarvaten. Een supermarkt is niet ingepland.

kernhem noord auto fiets

Laat de gemeenteraad flink discussiëren over Kernhem Noord. Het papier verdoezelt de vele belangen met modellen en berekeningen. Met leefstijlen in kleurtjes. De raadsleden hebben misschien baat bij de inventarisatie van hun verkiezingsprogramma’s die ik eerder maakte. Leg de eigen meetlat langs deze plannen. Daar rekenen de kiezers op.

Nando Eskes

Online uitgever en opiniemaker. Leest stapels kranten bij klassieke muziek. Zakelijk verantwoordelijke bij de Edese Vos. Legt zich toe op onderzoek en analyse van de Edese politiek, economie en duurzaamheid.

2 reacties

 • Beste Nando,

  Goed verhaal!
  Lijkt me goed dat de Edesevos zich hierin vastbijt. Er zijn vele vragen te beantwoorden, zoals:
  – wanneer is het genoeg met het verbouwen van het landschap van Ede naar Lunteren?
  – In dezelfde Edestad stond een situatieschets van de ontsluiting van de N224 naar de A12. Wat betekent dat concreet aan extra verkeer per dag op de nu al drukke N224 naar de A30?
  – Wat als de 2500 woningen worden gebouwd; hoe gaat dan de verkeersstroom of is het dan elke dag lange rijen files?
  – wat vinden de huidige bewoners van Ede-Noord hiervan? Hebben zij ook een stem in het geheel?
  – voor wie zijn de nieuwe woningen bedoeld? Opvang van mensen uit het Westen?
  – Ruim 20 jaar lang heeft Kenrhen al de grote woningbouw opgevangen. Lijkt me dat Kernhem al genoeg heeft gedaan?!
  – wat betekent de extra woning aan de leefbaarheid van de directe omgeving?

  Bijt vast als een vos… Succes en bedankt voor je kritische blik..

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.