Edese Vos

Presidium bespreekt lekken documenten naar Edese Vos

lekken van documenten edese vos
Het lekken van documenten naar de Edese Vos. Beeld: Edese Vos (AI).

Gistermiddag stond de Edese Vos opeens op de agenda van het Edese Presidium vanwege een ‘oproep om te lekken.’ Kunnen we weer iets afstrepen van onze #bucketlist. Fijn dat de macht ons zo goed volgt. 😉

In het Presidium van de gemeenteraad zitten alle fractievoorzitters, samen met de burgemeester (als voorzitter van de raad) en de plaatsvervangend voorzitter van de raad. Samen met de griffier bespreken zij de werkzaamheden van de raad. Dit doen zij ongeveer om de zes weken. Van de vergaderingen wordt een beknopt verslag gemaakt.

We zijn heel benieuwd wat daar in staat. Burgemeester René Verhulst heeft de Edese Vos namelijk geagendeerd, want hij is als de dood dat er vanuit het gemeentehuis gelekt gaat worden. Hij struikelde over één zinnetje uit onze wekelijkse mail van 15 april jongstleden, die hij blijkbaar met aandacht leest:

FvmyDkKXsAAG9u7

Een korte, transparante toelichting hierop. Lekken staat niet voor niets tussen aanhalingstekens. Uiteraard gaat het dan om misstanden. Het is geen oproep aan raadsleden om alle vertrouwelijke stukken door te sturen naar de Edese Vos en ook geen oproep om de wet te overtreden.

Lekken is misstanden melden

In een e-mail die we van Verhulst ontvingen beweerde hij dat oproepen tot ‘lekken’ in strijd zou zijn met de journalistieke mores, beter bekend als de Code van Bordeaux, die ook voor de Edese Vos leidend is. Deze bewering van Verhulst is flauwekul. Vrijwel alle kwaliteitskranten in Nederland werken mee aan Publeaks, een online platform waar elke burger kan ‘lekken’, oftewel anoniem misstanden kan melden en documenten kan uploaden die dit onderbouwen.

Zonder lekkende burgers en gewetensvolle ambtenaren en werknemers zouden veel misstanden, van het toeslagenschandaal tot de vuurwerkramp in Enschede, van Watergate tot de Panama Papers, niet aan het licht zijn gekomen. Het is zelfs een burgerplicht. Waar lek je dan naar? Naar de pers. Want het zijn onafhankelijke journalisten die in het algemeen belang onderzoek doen en daarover publiceren, zodat mensen die hun macht misbruiken ter verantwoording kunnen worden geroepen.

Ook de overheid vindt dit belangrijk

We hebben in Nederland ook een klokkenluidersregeling, een wettelijke bescherming van klokkenluiders (mensen die misstanden melden/lekken) ingesteld door onze eigen overheid die integriteit superbelangrijk vindt. Het Huis voor Klokkenluiders is een zelfstandig bestuursorgaan van de overheid dat burgers helpt die iets willen melden of lekken. Het hangt onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken, dat ook de integriteit van het lokale bestuur dient te bevorderen.

Dit om maar aan te geven dat als er gewetensnood is vanwege echte misstanden, het heel gangbaar is om dan de journalistiek in te schakelen. Iets met tegenmacht en zo.

Leden van het Presidium die zich nader willen informeren hoe het écht zit met die ‘oproep tot lekken door de Edese Vos’ kunnen gewoon contact met ons opnemen en het gezonde principe van wederhoor toepassen. Ook als ze niet willen lekken, maar gewoon een kop koffie willen drinken. Dat geldt ook voor onze burgemeester.

NASCHRIFT 17 aug 2023: Het verslag van het Presidium is inmiddels beschikbaar. Hierin staat dat de burgemeester naar aanleiding van onze oproep contact heeft gezocht met het OM. De Edese Vos ligt daar niet wakker van en gaat deze correspondentie opvragen onder de Woo.

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.