Edese Vos

Journalistieke prijs voor onderzoek achterkamertjes

achterkamertjes ede tegel
Het onderzoek naar de achterkamertjes van gemeenten won een Tegel. Beeld: Edese Vos (AI).

Stentor-journalist Gep Leeflang heeft de prestigieuze journalistieke prijs De Tegel gewonnen in de categorie Regionaal/Lokaal met zijn onderzoek naar en verhaal over achterkamertjespolitiek in gemeenten. De Edese Vos publiceerde vorig jaar het Edese deel van dit onderzoek.

“Love you overheid, maar nu: openheid!”, zei Leeflang in zijn dankwoord. In zijn verhaal over achterkamertjespolitiek in Nederlandse gemeenten legt Leeflang het gebrek aan bestuurlijke openbaarheid bloot. “Het is heel belangrijk om overheden kritisch te blijven volgen. Zij zijn wettelijk verplicht om openheid te betrachten, slechts in een uitzonderlijk geval mogen ze daar met vergaderingen van afwijken,” zei hij hierover. De journalist is een echte ‘luis in de pels’.

Leeflang ontdekte dat Nederlandse gemeenten, waaronder Ede, op grote schaal de wet schenden door hun gemeenteraad achter gesloten deuren te informeren. Naast openbare raads- en commissievergaderingen hanteren ze een cultuur van achterkamertjes. Uit het onderzoek, waaraan 227 van de 342 Nederlandse gemeenten hebben meegewerkt, blijkt dat bijna de helft van de gemeenten regelmatig zonder legitieme reden achter gesloten deuren vergadert. Dit gaat in tegen de geest van de Gemeentewet en de principes van een democratische rechtsstaat.

De Edese Vos vroeg de data van Ede bij Leeflang op. Raadsleden Erik Wesselius en Stephan Neijenhuis reageerden. Dat artikel kun je hier lezen.

white logoWaardeer dit artikel met een donatie

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.