Edese Vos

Inwoners Ede Noord spreken college aan op dieselheaters

dieselheaters warmtebedrijf ede
De twee dieselheaters van de biomassacentrale aan de Knuttelweg in Ede. Foto: Guido Brethouwer.

De Belangenvereniging Ede Noord heeft het college van B&W en de gemeenteraad van Ede opgeroepen om te handhaven op de twee dieselheaters van het Warmtebedrijf Ede.

Het Warmtebedrijf heeft deze na de warmteuitval van januari laten plaatsen om de winterpiek mee op te vangen. De dieselheaters zouden volgens het college tot 31 maart blijven staan. Secretaris Guido Brethouwer van de Belangenvereniging Ede Noord, die inwoners van de naastliggende wijk vertegenwoordigt, laat weten hier “met grote verbazing en verontrusting” kennis van te hebben genomen.

“Hoe kan het zijn dat dit warmtebedrijf na in het recente verleden al zoveel overlast met stank en rook te hebben veroorzaakt, met dwangsommen en al, nu al sinds vele weken twee dieselheaters volop laat ronken op het voorplein van haar terrein op de Knuttelweg?” De omwonenden vinden het onwaarschijnlijk dat de uitstoot van deze dieselheaters goed wordt gefilterd, zoals het warmtebedrijf beweert, en eisen opheldering.

Brethouwer vroeg stukken op bij de gemeente. Hieruit blijkt dat het Warmtebedrijf bij Omgevingsdienst de Vallei wel een “milieubelastende activiteit” heeft aangemeld, maar alleen spreekt over de plaatsing van twee dieseltanks van elk 16.000 liter, niet over de heaters en de overlast door deze dieselverbranding. Nergens wordt aangegeven wat de extra uitstoot is.

De tanks zijn al in de tweede week van januari geplaatst, maar de melding dateert van 8 februari en is op 23 februari door de omgevingsdienst goedgekeurd. Deze laat weten dat het voldoet aan het Besluit activiteiten leefomgeving.

plaatsing dieselheaters knuttelweg bioenergie noord
De locatie van de dieselheaters en dieseltanks. Beeld: Gemeente Ede.

NASCHRIFT 20 maart 2024: Op verzoek van de privacyjurist van de gemeente Ede zijn twee documenten van Omgevingsdienst de Vallei in het artikel vervangen. De naam en adresgegevens van een consultant annex lobbyist van het Warmtebedrijf Ede, die ook de zelfevaluatie van het bedrijf over de warmteuitval schreef, waren zichtbaar en zijn door de gemeente bij de verwerking van het Woo-verzoek onvoldoende gelakt.

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.