Edese Vos

‘Slim en groen’ door de winter met gas en diesel

geerweg gas
De biomassacentrale aan de Geerweg op 27 januari 2024 met links de twee pijpen van de biomassaketels en rechts de pijp van de gasketel vol op stoom. Foto: Nicolaas van Everdingen.

Het Warmtebedrijf Ede vangt de piekvraag naar warmte in de wintermaanden op met ouderwetse fossiele brandstoffen: gas en diesel. Dat blijkt uit de beantwoording van raadsvragen naar aanleiding van publicaties op de Edese Vos.

De Edese Vos onthulde op basis van interne bronnen dat het Warmtebedrijf Ede zelf de oorzaak was van de ‘storing’ waardoor begin januari 2.000 Edese huishoudens in de kou werden gezet. De fractie Mens en Milieu Ede diende naar aanleiding van deze berichtgeving elf raadsvragen in, waarop de antwoorden zojuist zijn binnengekomen.

Hieruit blijkt dat het Warmtebedrijf de piekvraag opvangt met gas en diesel. In de centrale aan de Dwarsweg staan twee gasketels om bij te springen en aan de Geerweg staat er één. Daarnaast worden aan de Knuttelweg twee dieselheaters gebruikt die tot eind maart blijven staan. De Omgevingsdienst zou hiervan op de hoogte zijn gesteld.

biomassaketels ede 2

Restwarmte uit data: nog niet gerealiseerd

Het is wel duidelijk dat de warmte uit de biomassacentrales in Ede weinig duurzaam is. Anderhalf jaar geleden bracht het Warmtebedrijf nog trots naar buiten dat er in samenwerking met BIT vanaf industrieterrein Frankeneng ook datathermie (restwarmte van datacenters) aan het net zou worden geleverd. Uit het antwoord van het college van B&W op de raadsvragen blijkt nu dat de realisatie feitelijk nog helemaal niet gestart is.

Biostoom: lek, leiding dichtgezet

Ook met de afname van ‘biostoom’ door bedrijven die stoom gebruiken in hun bedrijfsprocessen, schiet het nog niet op. Er is een stoomleiding aangelegd die langs het viaduct van de Frankeneng loopt. De brandweer moest vorige week uitrukken vanwege een lek in deze hogedrukstoomleiding, waarop de leiding is dichtgezet.

HSV Moulded Foams aan de Frankeneng laat de Edese Vos weten dat ze nog steeds hun eigen gasketel gebruiken omdat de levering niet stabiel is. “Wij bepalen zelf wanneer wij af- en aanschakelen. Dus het is niet zo dat wij iets moeten afnemen. Wij gebruiken stoom bij de productie van partikelschuim voor woningisolatie en polypropyleenschuim.”

Ook Riedel, de fabrikant van onder meer Appelsientje, laat weten nog geen biostoom van het Warmtebedrijf af te nemen. “Riedel maakt zijn eigen stoom uit aardgas. Deze stoom wordt gebruikt om de sappen te pasteuriseren. In de toekomst zal wel de overstap gemaakt worden naar biostoom van het Warmtebedrijf omdat wij als onderdeel van de energietransitie willen stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen als aardgas.”

Hybride warmte: toekomstmuziek

Op de vraag welke andere externe bronnen momenteel warmte leveren aan het Edese warmtenet laat het college weten: “Geen.” Terwijl het Warmtebedrijf in haar communicatie wel spreekt van een ‘hybride’ warmtenet.

Het Edese warmtenet draait vooralsnog dus op natte houtsnippers vermengd met droge houtsnippers (minder warmte, meer uitstoot), shreds / biomassa van lage kwaliteit (minder warmte, meer vervuiling van de ketels), aardgas en diesel. En dat allegaartje heet dan ‘slim en groen’.

MOTIE – De ChristenUnie, Mens en Milieu Ede en D66 willen dat de gemeente Ede de strategische samenwerkingsovereenkomst met het Warmtebedrijf Ede (en daarmee de verdere ontwikkeling van het warmtenet) opschort totdat er duidelijkheid is over: 1) de uitkomst van de onderzoeken naar de grote storing van januari 2024, 2) de ontbrekende certificering van de gebruikte biomassa en 3) de ontwikkeling van werkelijk duurzame vormen van warmtevoorziening in de gemeente Ede. Deze motie wordt op 7 maart besproken in de raad.

NASCHRIFT 29 februari 2024: Omgevingsrechtdeskundige Cor Coenrady heeft de gemeenteraad van Ede opgeroepen om ook een motie in te dienen om het warmtebedrijf maatwerkvoorschriften op te leggen.

Avatar van Marc van der Woude

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan Koops
Johan Koops
9 maanden geleden

Helder verhaal. Blijkt maar weer dat de gemeente allemaal mooie verhalen over duurzame warmtevoorziening de wereld in helpt. Maar de praktijk is weerbarstiger. Prima motie vind ik.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.

 
 
1
0
Wat denk jij? Laat een reactie achter.x