Edese Vos

Hoe actief reageert de politie in Ede op meldingen van criminaliteit?

politiebureau ede
Het politiebureau aan de Breelaan 2 in Ede. Foto: Allard Bijlsma.

De afgelopen weken ontving de Edese Vos meerdere vragen van inwoners over hoe de politie in Ede omgaat met meldingen van criminaliteit.

Natuurlijk kunnen we niet bij elke individuele melding navraag doen. De Edese Vos houdt zich niet bezig met incidenten, 112-nieuws of de waan van de dag, maar richt zich vooral op onderzoek naar structurele problemen, beleidskeuzes en oplossingen. Zo zijn we bezig met de verkeersveiligheid in Ede, iets wat veel inwoners bezig houdt.

Toch is het ook wel goed om wat meer inzicht te krijgen in hoe de politie met concrete meldingen omgaat. Daarom hebben we drie recente voorvallen aan de politiewoordvoerder voorgelegd. En ook interessant om te weten: hoeveel criminaliteit is er eigenlijk in Ede en in je eigen directe woonomgeving?

1. Bedreiging met geweld

Op 23 augustus heeft een arrestatieteam van de politie in kogelwerende vesten een man aangehouden aan de Jan Vermeerstraat in de Edese wijk Maandereng. De man had volgens de politie “een zeer ernstige bedreiging geuit richting een buurtbewoner” en zou een vuurwapen hebben. Volgens de wijkagent werd de verdachte door het arrestatieteam met getrokken wapens gevorderd naar buiten te komen. De man kwam met zijn handen omhoog uit de woning en werd daar gearresteerd en vervolgens door de recherche verhoord. Tijdens de actie waren de straten rondom de Jan Vermeerstraat afgesloten.

Een bewoonster meldde bij de Edese Vos met de schrik nog in de benen dat de man zijn buren uit Syrië met een wapen had bedreigd. “Het heeft alle straatbewoners heel erg aangegrepen. Tot ons aller verbazing werd de man dezelfde avond weer vrijgelaten en was niemand hiervan in kennis gesteld.”

De politiewoordvoerder mailde ons: “De verdachte is aangehouden voor bedreiging. Van een verboden wapen was geen sprake. De man is heengezonden, maar nog altijd verdachte. Na afronding van ons onderzoek gaat het OM over het eventuele vervolg. Vanzelfsprekend snappen we dat een incident als dit veel indruk heeft gemaakt.”

2. Fietsendiefstal

Er worden veel fietsen gestolen in Ede. Zelfs in de bewaakte fietsenstalling van station Ede-Wageningen zijn fietsen niet veilig. Omroep Gelderland maakte er eind vorig jaar een reportage over.

Een lezer van de Edese Vos meldde op 15 augustus dat de fiets van zijn zoon was gestolen aan de Diedenweg in Ede. “Mijn vrouw heeft toen een foto op Facebook geplaatst en iemand meldde de fiets te hebben gezien. Een persoon liep ermee richting het AZC aan de Keijenbergseweg.” Toen hij op 17 augustus bij het AZC ging kijken trof hij daar inderdaad de fiets aan tussen een bonte verzameling andere fietsen.

fietsenstalling azc
De fietsenstalling van het AZC. Foto: Henri van Eldik.

Het COA werd geïnformeerd, maar was weinig welwillend om mee te werken. De beelden van de beveiligingscamera werden wel gecheckt, maar niet bewaard voor de politie. Op Facebook lieten meerdere Edenaren weten dat ze daar ook al eens gestolen fietsen hadden opgehaald.

De politiewoordvoerder: “Ik zie dat we er half augustus nog zijn geweest nadat er een melding kwam van iemand die een gestolen fiets had teruggevonden op het terrein. Op basis van deze melding hebben we de framenummers van meerdere gestalde fietsen gecontroleerd. Daarop kwam geen enkele aangifte naar voren.” Op de website van de politie staat meer informatie over diefstal van fietsen.

3. Dealen van drugs

Bij het station Ede-Wageningen wordt veel gedeald en is regelmatig overlast. Een Edese Vos lezeres meldde dat er nu ook wordt gedeald bij het nieuwe speelbos van de Mauritskazerne. “Overdag vanaf 15.00 uur en in de avonduren. De bewoners daar zien het gebeuren en hebben geklaagd bij de politie maar die vinden het niet groots genoeg om aan te pakken. Mijn kinderen mogen er niet zonder toezicht komen hoor, want je weet nooit wat er ligt…”

“Bij meldingen zullen we altijd acteren,” laat de politiewoordvoerder weten. “Melden kan via 0900-8844. Daarnaast is het via die weg altijd mogelijk om in contact te komen met de wijkagent. Ook letten onze collega’s zowel opvallend als onopvallend op allerlei vormen van criminaliteit tijdens hun surveillance. Zo hebben we vorige week nog twee aanhoudingen verricht voor het dealen van drugs. Het ging om een 23-jarige man uit Veenendaal en een 24-jarige man uit Ede, die uiteindelijk een stopteken hebben gekregen aan de Kade. Er werden verschillende ponypacks [envelopjes om drugs in te verpakken – red.] in beslag genomen, evenals een contant geldbedrag.”

In de gemeente Ede is het aantal drugsmisdrijven met 29 procent toegenomen in de eerste zeven maanden van dit jaar, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Landelijk is de stijging 18 procent en in Gelderland 9,6 procent. Aldus cijfers van de politie. Dit betekent dat Ede er momenteel uitspringt.

In juli 376 misdrijven in Ede

Wil je weten hoeveel criminaliteit er in je buurt is? Op de website van het CBS kun je precies zien hoeveel misdrijven er zijn gepleegd en hoeveel overlastmeldingen er waren. In juli 2023 waren dat in de gemeente Ede 376 misdrijven en 268 overlastmeldingen. De meeste misdrijven vonden plaats in het centrum. Je kunt ook inzoomen op wijkniveau.

criminaliteit in ede juli2023
Kaartje met de criminaliteitscijfers van Ede. Bron: CBS.

Hoe scoort de politie in Ede online?

Op Google heeft het politiebureau in Ede opvallend slechte reviews. Gemiddeld een 4,4 (2,2 ster). Ter vergelijking: in Barneveld is dit een 6,8 en in Wageningen een 6,4.

De politiewoordvoerder neemt dat niet al te serieus. “Ik neem aan dat je begrijpt dat 19 recensies in zeven jaar tijd allerminst representatief zijn. Daarbij worden met recensies van politiebureaus nogal eens grappen uitgehaald, zoals ook in Ede:

‘Kille ontvangst bij de receptie. Accomodatie is erg basic. De roomservice klopt niet voor ze je kamer binnenkomen… Ubereats laten bezorgen bij de receptie was niet toegestaan. Tarieven zijn wel lager dan de concurrenten.’

Op Facebook is de rating gelukkig hoger, een 7,4.

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

1 reactie

  • Bewoners rondom De Halte/Hoogvliet en Telefoonweg kregen ook een keer een brief van de politie met vragen over overlast. Voornamelijk over geluid, de coffeeshops en het parkeren. Daarin kon je ook aangeven om op de hoogte te blijven met een email. Nooit meer wat van gehoord. Wel raar dat ze vragen stellen, maar geen terugkoppeling meer geven met een (algemeen) bericht.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.