Edese Vos

Edese kunsthandel Simonis & Buunk alsnog veroordeeld

frankbuunk buunk simonis ede
Kunsthandelaar Frank Buunk. Beeld: XON.

Het gerechtshof in Arnhem heeft de Edese kunsthandel Simonis & Buunk op 18 juli in hoger beroep alsnog veroordeeld voor dwaling.

Een opmerkelijke wending, omdat de aan de Notaris Fischerstraat gevestigde kunsthandel, een van de grootste en meest bekende in Nederland, eerder in een reguliere civiele procedure in het gelijk was gesteld.

De kwestie stamt uit 2020 en bracht de kunsthandel in opspraak vanwege een dubbelrol als taxateur én koper van hetzelfde schilderij. Sportjournalist Herbert Dijkstra wilde een schilderij van de Groningse kunstenaar Jan Altink kopen en had Simonis & Buunk op een vrijdag gevraagd een spoedtaxatie van het werk te verrichten om zo zijn bod en onderhandelingspositie goed te kunnen bepalen.

De dag erna, op zaterdag, bracht kunsthandelaar Frank Buunk echter zelf een anoniem bod op ditzelfde schilderij uit van € 27.000,-. Op maandagochtend belde zijn zoon Kas namens de kunsthandel met de geïnteresseerde koper en deelde mee dat schilderijen van Altink de laatste zeven-acht jaar voor circa € 10.000,- tot € 15.000,- op veilingen zouden zijn verkocht. De geïnteresseerde koper meldde dit aan de verkoper, die vervolgens afzag van de verkoop en het betere anonieme bod van € 27.000,- accepteerde.

Bedrog en dwaling

Toen de verkoper erachter kwam wie de anonieme bieder was, en dat hij het schilderij eigenlijk aan de kunsthandel had verkocht die de spoedtaxatie had verricht, heeft hij de koopovereenkomst vernietigd op grond van bedrog, misbruik van omstandigheden en dwaling.

De kunsthandel is daarop een procedure bij de rechtbank begonnen en kreeg in eerste instantie gelijk. De verkoper werd veroordeeld tot betaling van een forse schadevergoeding aan de kunsthandel. Uit een latere taxatie bleek het schilderij een waarde van € 80.000,- te hebben.

De verkoper ging in hoger beroep, en heeft dat nu gewonnen. Volgens het hof is de verkoper bij het aangaan van de overeenkomst op het verkeerde been gezet door de onjuiste informatie die de kunsthandel aan de geïnteresseerde koper had verstrekt. De koopovereenkomst is dus terecht nietig verklaard op grond van dwaling. Simonis & Buunk moet nu alles terugbetalen en draait ook op voor de proceskosten. Het oordeel van het hof is hier na te lezen.

De gang van zake wordt door Buunk zelf betwist. Hij zette eerder zijn perspectief uiteen op de website Janaltink.nl.

Geschorst als taxateur

Het is een saillante zaak. NRC startte twee jaar geleden een onderzoek naar Buunk & Simonis naar aanleiding van klachten van diverse kopers en verkopers. Onderzoeksjournalist Alberto Stegeman besteedde er in zijn TV-programma Undercover ook aandacht aan. Hij confronteerde de Edese kunsthandelaars, die op een parkeerplaats bij Apeldoorn de draak met hem staken.

De kwestie leidde ertoe dat eigenaar Frank Buunk voor een periode van een half jaar voorwaardelijk werd geschorst door de brancheorganisatie van handelaren in oude kunst, de VHOK. Vanwege onprofessioneel handelen en schending van de beroeps- en gedragsregels voor taxateurs (Federatie TMV) kreeg hij ook een boete van € 5.000 opgelegd plus € 5.000 proceskosten. Hiertegen is door Buunk beroep aangetekend bij de rechtbank. Hij vocht schorsing bij de VHOK ook aan, maar verloor de zaak. Vorige maand oordeelde de rechter dat de schorsing terecht was.

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.