Edese Vos

Het verhaal achter de mysterieuze verlaten bestelwagen

onbeheerde bestelbus ede noorder parallelweg
De onbeheerde Volkswagen Transporter aan de Noorder Parallelweg. Foto: Edese Vos.

Aan de Noorder Parallelweg ging zaterdagmiddag een verlaten bestelwagen in de fik. De politie doet nu onderzoek naar de toedracht en vermoedt dat het met opzet is gebeurd. Maar de politie weet waarschijnlijk meer dan ze vertelt. Achter deze mysterieuze bus zit namelijk een verhaal.

Enkele weken geleden ontving de Edese Vos een tip van een bewoonster van het kleine industrieterrein in de wijk Klaphek. Bewoners daar zijn al langere tijd met de gemeente in gesprek om hun deel van de wijk te verbeteren. Er is sprake van verpaupering. Zo storen ze zich onder meer aan een witte Volkswagen-bestelbus die al meer dan anderhalf jaar (!) onbeheerd aan de Elleboog staat. “Blijkbaar zijn wij de sloperij van Ede geworden,” merkte iemand op Facebook op.

Melden bij de politie werkt niet, bewoners komen daarom zelf maar in actie

Volgens bewoners is er vele malen melding van gemaakt bij de politie, maar die deed niets. Ook de gemeente kwam niet in actie. “Wellicht is het een idee om het zelf een keer te verplaatsen en dan bij de burgemeester voor zijn tuin te zetten,” suggereerde iemand. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, maar de bewoners kwamen wel in actie. Op een uitgekiend moment in het diepste geheim is de bus weggesleept uit de wijk en aan de Noorder Parallelweg gezet.

Daar trof de Edese Vos de bus ook aan. Zonder kentekenplaat, met een ingeslagen ruit, spullen los in de auto. De politie had een rood-wit lint over de voorruit gedrapeerd.

Politie: ‘Lintje er omheen, verder kunnen we helaas niks doen’

De bus stond er al enkele weken voordat hij in brand werd gestoken. Als iemand op Facebook vraagt waarom de politie de bestelwagen niet eerder heeft weggesleept, antwoordt de politie:

“Het lint zit eromheen omdat wij de bus gezien hebben, uitgezocht hebben of deze gestolen is, gekeken hebben of deze op een plek geparkeerd staat waar dat niet mag, en of deze nog een eigenaar heeft. Als dat laatste het geval is kunnen wij er niets mee. Het is dan aan de gemeente om het voertuig te verwijderen als er sprake is van een autowrak. Is dat niet het geval? Dan mag niemand aan de auto komen. Dat zijn nou eenmaal de spelregels waar we aan gebonden zijn. Ook al zien we het zelf soms ook liever anders.”

Maar dat antwoord is niet heel overtuigend. “Dan is het systeem niet oké,” antwoordt de vragensteller. “Een auto zonder nummerborden met een ingegooid raam en een chaos in de auto. Zo laten staan is vragen om problemen. Je mag wel verwachten dat dit soort zaken worden opgeruimd.”

De politie licht het nader toe: “Als de bus geen eigenaar meer heeft kunnen wij er wél wat mee. Maar in DIT geval konden wij er niks mee omdat het voertuig gewoon op naam staat. Het zou een mooi verhaal worden als je besluit voor 1,5 jaar naar het buitenland te gaan, en je komt terug en je auto is weg. Dat is natuurlijk niet mogelijk. Mocht een auto uiteindelijk een autowrak worden, dan kan de gemeente optreden, wij niet.”

Dus het voertuig staat op naam en de politie kent de eigenaar, maar heeft de afgelopen anderhalf jaar ofwel geen actie ondernomen, ofwel deze persoon niet aan z’n verstand kunnen brengen dat zijn ongebruikte bus een sta-in-de-weg is voor anderen in de wijk. De vraag wanneer iets een autowrak wordt, hoe ver een auto moet aftakelen om die status te krijgen, is niet beantwoord. Dat geldt ook voor de vraag of de eigenaar wel is gecontacteerd door de politie.

‘De wijk verpaupert en gemeente en politie luisteren niet naar ons’

Als de Edese Vos belt met de tipgeefster, geeft ze wat meer context bij de actie van haar wijkgenoten.

“Wij hebben hier al heel wat meegemaakt met de gemeente. De wijk is een zooitje. Als je hier door de straat rijdt bij de Elleboog en de Hoorn, het lijkt nergens op. Er staan teveel auto’s. Mensen kunnen soms niet eens hun eigen oprit af. En ze doen er niks aan. Er zijn tientallen meldingen gedaan bij de wijkagent, bij de politie, ook over die bus. Ze weten dan zogenaamd niet van wie die is en dus doen ze er niks aan. Hij rijdt niet meer en staat daar maar in de weg te staan. Werkverkeer kan er vaak niet goed langs.”

“Eerst zat er nog een kenteken op, maar op een gegeven moment is die eraf gehaald. Ik vermoed door degene van wie de bus is, maar ik weet het niet zeker. We hebben het heft dus maar in eigen handen genomen en die bus op een avond weggesleept. Maar toen was de politie er opeens wel snel bij om een lint te zetten en onderzoek te doen. Dat hebben ze de afgelopen anderhalf jaar niet gedaan, hoor.”

“We hebben wel een wijkregisseur langs gehad. Die staat je dan aan te kijken met een houding van ‘ga jij hier even de regels bepalen?’ Maar het is gewoon wachten tot er een keer een kind wordt aangereden. De bochten zijn onoverzichtelijk, het is levensgevaarlijk. Zoveel meldingen en er wordt gewoon helemaal niks gedaan. Waarom organiseer je een vergadering in de wijk als je niet echt naar de mensen wilt luisteren? Het is voor de Bühne.”

De politie laat weten dat de bestelbus nu wél wordt afgesleept.

Staat er in jouw wijk ook een onbeheerd voertuig dat ondanks meldingen bij gemeente en/of politie niet wordt verwijderd? Meld het bij de Edese Vos.

volkswagenbus elleboog september2022
De VW-bestelwagen stond in september 2022 al aan de Elleboog, met kenteken. Beeld: Streetview.
white logoWaardeer dit artikel met een donatie

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.