Edese Vos

Vertrouwen van burgers in de overheid op een dieptepunt

vertrouwenscoach overheid plakshot
Roel Maalderink als 'vertrouwenscoach' van de overheid. Beeld: VPRO.

Nog nooit is het vertrouwen in de overheid zo laag geweest als nu. Het diepste punt in 10 jaar tijd is bereikt, aldus het CBS. Is er nog wel wat aan te doen?

Filosoof-socioloog Gabriël van den Brink deed daar een jaar geleden in Ede een aanzet voor.

Maar er is ook onderzoek naar gedaan. Het blijkt dat burgers wel geloven dat de overheid het goed bedoelt, maar ze missen ‘instantiekapitaal’. In gewoon Nederlands: ze moeten weten hoe de overheid werkt en waar je moet zijn, en dat moet soepel lopen. Ze voelen zich vaak niet gehoord en erkend en denken dat de overheid een eigen agenda heeft.

Het vertrouwen is het grootst onder theoretisch opgeleiden en het laagst onder praktisch opgeleiden. Opvallend is ook dat het vertrouwen in ambtenaren en gemeenteraadsleden een keer zo hoog is als het vertrouwen in politieke bestuurders. Mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg kunnen ook op veel vertrouwen rekenen, direct gevolgd door de politie en de rechtspraak.

Soms zet satire de zaken even op scherp. Roel Maalderink van het VPRO-programma Plakshot ging de straat op als ‘vertrouwenscoach’ van de overheid, om de vertrouwensband met burgers te herstellen. Hoe dat uitpakte zie je in dit clipje.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.