Edese Vos

Ede krijgt na drama nieuwe dierenambulance

zwerfhond dierenambulance ede
Een zwerfhond. Foto: Xuan Nguyen.

Ede krijgt een nieuwe dierenambulance. Vanwege een verziekte werkcultuur en prestatieproblemen bij Dierenambulance Gelderse Vallei gaat het contract per 1 januari naar Dierenambulance Nederrijn.

“Afgelopen weekend zat onze poes vast in een boom,” schrijft lezeres Mathilde in een e-mail aan de Edese Vos. “Terwijl we wachtten op de brandweer, hoorde ik dat de gemeente Ede het contract voor de dierenambulance aan Dierenambulance Nederrijn heeft gegeven.” Waar de huidige aanbieder Ede vanuit Veenendaal bedient, rijdt de nieuwe aanbieder straks vanuit Renkum aan.

Vanwaar deze wissel? Mathilde informeerde hiernaar bij Dierenambulance Nederrijn, maar deze wilde niet inhoudelijk op de kwestie ingaan. “De gemeente Ede en de Dierenbescherming, waarvan Dierenambulance Gelderse Vallei onderaannemer is, willen beiden niet meer met hen verder vanwege vergaande problemen”, was de reactie. “Deze problemen spelen al jaren en recente ontwikkelingen hebben hen doen besluiten het contract niet te verlengen.”

Angstcultuur en zwartmakerij

Zo is er een groot verloop van vrijwilligers. Dat viel ook De Gelderlander op. De krant sprak met tien oud-medewerkers en ontdekte dat er een danig verziekte werkcultuur is. De krant spreekt zelfs van ‘een slangenkuil’ en ‘een angstcultuur’. Medewerkers die niet stevig in hun schoenen stonden, gingen er aan onderdoor. “Als je iets verkeerd deed, werd je afgemaakt in de groepsapp.” Voorzitter Daniëlle Fränkel, die sinds 2019 de leiding heeft, oefent volgens de oud-vrijwilligers een schrikbewind uit. Zij spreken van roddel, zwartmakerij en slechte communicatie.

In juni vertelde Fränkel in een interview in Ede Stad dat ze gaat stoppen. “Het aantal uren brak me op. In combinatie met ziekte in de familie. En heel eerlijk, ik kan gewoon niet overweg met mijn valkuil. Bij veel (vrijwilligers)organisaties is er vaak één persoon die de kar trekt. Bij de ambulance was ik diegene. Dat heb ik uiteindelijk zelf in de hand gewerkt door er altijd te zijn en de problemen op te lossen, maar dat heeft nu wel tot gevolg dat ik leeg ben. Op een gegeven moment dacht ik: waar doe ik het nog allemaal voor?”

Door de interne spanningen was er soms onvoldoende personeel om uit te rukken na een melding. Het bestuur stimuleerde centralisten om over die beschikbaarheid te liegen tegen melders, meldt De Gelderlander. “We moesten dan zeggen dat het een heel drukke dienst was en dat alle ambulances onderweg waren, terwijl alle ambulances stilstonden. Het mocht niet naar buiten komen dat we er zo slecht voor stonden,” zegt een van hen. Intussen startte Fränkel samen met haar dochter een concurrerende dienst op, de DierTaxi.

Het voor Ede goed regelen

De Dierenbescherming vond dat het zo niet langer ging. Deze organisatie krijgt jaarlijks 165.000 euro van de gemeente Ede voor het vervoer en de opvang van dieren. De Dierenbescherming sluit voor het vervoer van gewonde, overleden en zwerfdieren vervolgens een contract af met lokale dierenambulances. Vanwege het grote verloop in medewerkers, de vele klachten over bereikbaarheid en inzetbaarheid, en het niet nakomen van afspraken om dit te verbeteren, besloot de Dierenbescherming het contract met Dierenambulance Gelderse Vallei op te zeggen.

De diensten voor Ede worden nu per 1 januari overgenomen door Dierenambulance Nederrijn, die actief is in onder meer Rhenen, Wageningen en Renkum. Op termijn moet er wel een eigen dependance in Ede komen.

De Edese Vos sprak met Elke de Leeuw, medewerkster van Dierenambulance Nederrijn. “Bij ons loopt het gelukkig wel goed. We zijn altijd te bereiken en hebben een leuk team,” zegt ze. “Er zijn heel veel gesprekken geweest met ons bestuur, afgevaardigden van de Dierenbescherming, ambtenaren van de gemeente en dergelijke. We zijn nu een stabiele organisatie en zijn er klaar voor om het voor Ede goed te regelen.”

De Vos heeft zelf wel pech als hij wordt aangereden, want wild valt niet onder de dierenambulance. Wij moeten 112 bellen en zijn dan overgeleverd aan de jachtopziener.

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

3 reacties

 • Interessevraag: Waarom wordt in dit artikel van een medewerker van de DA Nederrijn (een vrijwilliger, geen woordvoerder of bestuurder) de volledige naam genoemd?

  Wil de Vos zijn verzameling blafbrieven uitbreiden? :p

  • Omdat een journalist zijn bronnen in principe transparant opvoert. Dat is de basis. Er kunnen redenen zijn om iemand bronbescherming te bieden, maar die mogelijke redenen zijn hier niet van toepassing.

   Je refereert aan de situatie met de gemeente Ede, maar die is niet vergelijkbaar. Dat waren namelijk geen bronnen als in: mensen die we hebben gesproken.

   De gemeente Ede heeft eenzijdig bepaald dat zij niet wil dat ambtenaren in de media worden opgevoerd en dat alle mediacontacten via woordvoerders lopen. Maar dat kun je zo niet opleggen aan media. Je kunt het wel verzoeken. Het is altijd aan het medium om daar een eigen afweging in te maken. In dit specifieke geval was het voor ons geen probleem om die namen weg te halen. Maar dat wil niet zeggen dat we nu geen namen meer opvoeren als we dat voor een transparante verantwoording wel nodig achten.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.