Edese Vos

De week van Ede: Zwembad en Avondvierdaagse

Louiz Prinsen Hoekelum
Foto van de week: Louiz Prinsen. De beuken op landgoed Hoekelum.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in – deze keer – 4 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

De afgelopen week was nieuwsarm. De gemeenteraad is met reces en het was natuurlijk meivakantie. ‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.

1. Felle discussie over miljoeneninvestering in nieuw zwembad
Er is discussie in de Edese gemeenteraad over de bouw van een nieuw zwembad bij de Van der Knaaphal, geschat op € 22,8 miljoen met jaarlijkse kosten van minstens € 1,83 miljoen. Er zijn zorgen over de financiering en de impact op andere gemeentelijke uitgaven. Het debat over deze investering en de haalbaarheid ervan zal voortgezet worden in de raadsvergadering van 27 juni.

2. Steeds meer jongvolwassenen in Ede wonen nog thuis
In Ede is het aantal jongvolwassenen dat nog bij hun ouders woont toegenomen. Dit wordt toegeschreven aan het woningtekort en het leenstelsel. Ongeveer 46% van de 18-30-jarigen woont thuis, met name in rijkere gemeenten. Ede heeft een relatief hoog percentage thuiswonenden, met name onder 20- tot 25-jarigen.

3. Overvolle nachtopvang in Ede onder vuur
De nachtopvang aan de Stationsweg in Ede heeft problemen met overbevolking en veiligheid. De gemeente plant de huidige locatie te renoveren om permanente opening mogelijk te maken. De spanning onder gebruikers en omwonenden is echter hoog door incidenten en onvoldoende naleving van het beheerplan. De toekomst van de nachtopvang is hierdoor onzeker. Omwonenden zijn een beroepsprocedure gestart tegen de omgevingsvergunning. Lees ook het achtergrondartikel van de Edese Vos over de uitdagingen van de nachtopvang.

4. Avondvierdaagse Ede gaat dit jaar toch door
Ondanks eerdere berichten dat de Avondvierdaagse in Ede niet zou doorgaan, heeft de Wandelsportvereniging Blauw-Wit besloten het evenement toch te organiseren. Dankzij extra inzet en het werven van vrijwilligers kan het wandelevenement, waar traditioneel 4.000 kinderen en hun families aan deelnemen, plaatsvinden van 21 tot 24 mei 2024. Eerder berichtte de Edese Vos over vervuiling van het Edese Bos tijdens de Avondvierdaagse. Blauw-Wit bood hiervoor haar excuses aan.

white logoWaardeer dit artikel met een donatie

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.