Edese Vos

De week van Ede: Luchtverkeer, Veluwe en Parklaan

diana mol koningsdag maandereng 2024
Foto van de week: Diana Mol. Kleedjesmarkt in de Maandereng.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.

1. Ede omarmt Defensie tegen vierde aanvliegroute
De gemeenteraad sprak zich een jaar geleden al via een motie uit tegen een vierde aanvliegroute over Ede en de regio. Door in te stemmen met het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie hoopt het Edese college definitief af te zijn van de vierde aanvliegroute voor de burgerluchtvaart boven de gemeente Ede. Dit betekent wel dat Ede meer luchtruim aan Defensie biedt om hier te oefenen.

2. Ecologische zorgen om de Veluwe
De natuur op de Veluwe lijdt zwaar onder verdroging, verzuring en veel te hoge stikstofconcentraties, schetst de Ecologische Autoriteit (EA) in een kritisch rapport. Het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa is er volgens de autoriteit in een aantal opzichten nog slechter aan toe dan de provincie Gelderland eerder had vastgesteld.

3. Gratis thuisbezorging identiteitspapieren
Rond de zomer kunnen inwoners die in de gemeente Ede een identiteitsdocument hebben aangevraagd deze kosteloos thuis laten bezorgen. Dat heeft wethouder Arnold Versteeg aan de gemeenteraad laten weten. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een door de raad in november 2022 aangenomen motie.

4. Verdachte van gijzeling blijft maanden langer in de cel
De 28-jarige Edenaar die ervan wordt verdacht vorige maand vier mensen te hebben gegijzeld in café Petticoat in Ede, blijft de komende maanden nog vastzitten. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ook van bedreiging van de vier medewerkers van het café.

5. Johan Vollenbroek pakt Edese biomassacentrales aan
Mobilisation for the Environment (MOB), de stichting van milieudeskundige Johan Vollenbroek, heeft haar pijlen gericht op de biomassacentrales in Ede. Volgens MOB is de vergunning van de centrale aan de Dwarsweg in Ede niet in orde. MOB heeft de provincie Gelderland daarom verzocht om handhavend op te treden. De Edese Vos meldde al in januari dat dit in de pijplijn zat.

6. Zonnepanelen langs A12 en A30
Ede onderzoekt samen met Rijkswaterstaat en Waterschap Vallei en Veluwe de mogelijkheid om zonnepanelen langs de A12 en A30 te plaatsen. Dit initiatief maakt deel uit van het streven om op rijksvastgoed hernieuwbare energie op te wekken.

7. Opstoppingsellende voorbij: project Parklaan nu écht voltooid
De Bennekomseweg in Ede is sinds vrijdag weer helemaal open, beide kanten op. Project Parklaan is voltooid. Alles bij elkaar duurde het werk anderhalf jaar. Vooral verkeer vanuit het zuiden ondervond veel overlast.

white logoWaardeer dit artikel met een donatie

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

4 reacties

  • Ik heb mijn twijfels bij de nieuwe Parklaan. Het zal juist voor méér verkeer zorgen, nu uit twee richtingen. Dus al met al blijven we met een zéér zwaar autoverkeersprobleem zitten.

    • Gelukkig ligt er ook een heel fijn fietspad naast, laten we hopen dat de afgelopen anderhalf jaar veel mensen naar de fiets toegeduwd heeft en een dergelijk fietspad ervoor zorgt dat men ook graag op de fiets blijft zitten. Beter voor je gezondheid, je portemonnee en het milieu, win-win-win dus.

  • Dag Edese Vos,
    Het valt me op dat je jezelf een “pels in de luis van de Edese macht” noemt. Wat betekent dit? Ik ken wel de “luis in de pels”. Past dat niet beter?

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.