Edese Vos

De week van Ede: Kernhem Noord en Winkel zonder Kassa

Jan van Eck Ooievaar
Foto van de week: Jan van Eck. Ooievaarsnest boven de Dr. Dreeslaan bij Bennekom.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in – deze keer – 5 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos. 

De afgelopen week was nieuwsarm. De gemeenteraad is met reces en het was natuurlijk nog meivakantie. ‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.

1. Vitens bepleit waterbesparing in Kernhem Noord
Vitens heeft de gemeente Ede opgeroepen om in de nieuw te ontwikkelen woonwijk Kernhem Noord maatregelen te implementeren die het drinkwatergebruik verminderen. Dit verzoek komt voort uit de toenemende druk op de drinkwatervoorzieningen door klimaatverandering. De wijk, die tussen de 2500 en 2700 woningen zal omvatten, wordt gezien als een cruciale kans om duurzame waterbeheeroplossingen te integreren, zoals het gebruik van hemel- en grijswater. Vitens benadrukt het belang van een waterbewust ontwerp in de Milieu Effect Rapportage en samenwerking met projectontwikkelaars om de waterkwaliteit en -kwantiteit te beschermen.

2. Hoger beroep in zaak dodelijk ongeval De Halte
Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep opnieuw negen jaar gevangenisstraf geëist tegen een vrouw uit Ede die verdacht wordt van het meermalen overrijden van een man bij winkelcentrum De Halte, wat resulteerde in zijn dood. De rechtbank had haar eerder veroordeeld tot zes jaar cel. De uitspraak van het hoger beroep staat gepland over twee weken.

3. Winkel zonder kassa levert gratis boodschappen
Winkel zonder Kassa in Ede biedt maandelijks gratis boodschappen aan voor mensen die financieel net boven de grens voor de voedselbank uitkomen. Dit initiatief, gestart vanuit een buurtkastje, is uitgegroeid tot een gestructureerde hulporganisatie ondersteund door de lokale gemeenschappen en vrijwilligers. Meer informatie hier.

4. Problemen met afsluiting fietspaden
Raadslid Judith Klostermann (GroenLinks) heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Ede over de frequente en vaak onduidelijke afsluitingen van fietspaden in de gemeente. Ze dringt aan op betere communicatie over de tijden van afsluitingen en een veiligere omgeving voor fietsers, met name rond scholen en drukke wegen.

5. Nieuwe fractievoorzitter ChristenUnie
Arie Barendrecht is per 1 mei benoemd tot nieuwe fractievoorzitter van de ChristenUnie in Ede. Hij volgt Cora Otter op, die deze rol acht jaar heeft vervuld. Barendrecht was al raadslid en heeft een achtergrond in de gezondheidszorg.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.