Edese Vos

De Afval4Daagse langs de Doolhoflaan

avond4daagse ede
Kinderen laten afval achter in het bos. Beeld: Edese Vos (AI).

Of ik van de gemeente was? Of van de organisatie? Maar nee. Die organisatie was al geweest. Zo’n 500 meter boslaan, vanaf de bloedsteen tot de spoorwegovergang, legde ik al bukkend af. En daarna de gemeentewerf, maar dat komt zo.

Ik bukte en pakte 228 stukjes afval op. Ik had de grond kunnen kussen, zo diep boog ik me. Ik bukte en kuste het respect dat ieder zou moeten hebben voor alles wat leeft. Vervolgens bedacht ik me dat niet ieder dat zou hoeven vinden. Maar toen dacht ik aan die basisregel, dat je een ander leven geen schade doet. Een kerngedachte van de liberale hoofdstroming in onze samenleving.

Tijdens het wandelen 18.000 troepjes

En ging rekenen. Een neutrale bezigheid, daar kan toch niemand op tegen zijn. De rekensom was: 4 avonden maal 10 kilometer is 40.000 meter. Dat zijn 80 stukjes van 500 meter met daarop 228 stukjes vuil. Dat maakt ruim 18.000 troepjes.

De lieve kinderen verspreiden tijdens de wandelingen van de Avond4daagse maar liefst 18.000 stukjes afval. Misschien 15.000, misschien 30.000. Meer dan de helft is plastic en zo’n 20% papier. Het populairste merk is Haribo.

Afval geraapt op 31 mei en 3 juni 2023 op de Doolhoflaan na de Avond4Daagse Litterati app Nando Eskes
Afval geraapt op 31 mei en 3 juni 2023 langs de Doolhoflaan na de Avond4Daagse.

Waar is de schoonmaakploeg?

Ik bukte en nam de kinderen niets kwalijk. Wel de organisatie en de gemeente. Ze horen hier met een schoonmaakploeg achteraan te lopen. Je organiseert iets en je ruimt je troep zelf op. Ze laten het gemakzuchtig verwaaien. Misschien niet in de straten, maar wel in de natuur. Daar moet je inderdaad ook even naast het pad kijken, achter boomstronken en onder het zand en de bladeren.

Misschien moet het de kinderen meer en duidelijker uitgelegd worden. Geef richtlijnen mee, geen snoepjes in plastic meer. Geen pakjes drinken met rietjes verpakt in plastic. Waarom eigenlijk snoep in deze obese tijd? Is een appel te karig?

afvaloverzicht litterati
Met de Litterati app (AI) wordt het afval gecategoriseerd.

Ede Natuurlijk op de gemeentewerf

Nog even die gemeentewerf. Ik ruim regelmatig hun parkeerplaats op. Men is daar te lamlendig om zelf het terrein dagelijks schoon te houden. Leuk, die beleidsoverlegjes, maar is handen uit de mouwen wellicht ook een idee? Dat zei ik de twee ambtenaren in hun ‘Ede Natuurlijk’ auto. Ze wisten niet zo goed wat ze ermee aan moesten. Ik zuchtte en bukte me maar weer. Ik vroeg me af hoeveel die campagne ‘Ede Natuurlijk’ zou kosten. A la, het lijkt alvast of er wat gebeurt. Zucht.

Op zaterdag, na de laatste avond, raapte ik geen 228, maar ruim 400 stukjes afval over die 500 meter. De organisatie was al langs geweest. Mijn tijdsinvestering: 3 uur. Voor de dataverzameling gebruikte ik de afvalregistratie-app litterati.org.

NASCHRIFT 3 juli 2023: De organisator van de Avond4Daagse, wandelsportvereniging Blauw-Wit, heeft inmiddels excuses aangeboden. Ook de gemeente Ede en de Nederlandse Wandelbond hebben gereageerd.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos. Deze verschijnt 1x per week. Zo blijf je goed op de hoogte.

 
 

Avatar van Nando Eskes

Nando Eskes

Online uitgever en opiniemaker. Leest stapels kranten bij klassieke muziek. Zakelijk verantwoordelijke bij de Edese Vos. Legt zich toe op onderzoek en analyse van de Edese politiek, economie en duurzaamheid.

1 reactie

  • Best zorgwekkend om te lezen dit artikel. Goed dat hier bewustwording op komt en niet in de laatste plaats voor de ouders die hun kinderen opvoeden. In de tijd dat onze kinderen avond 4-daagse liepen was dit overigens vanuit school een duidelijke instructie: je laat niets achter in de natuur en neemt je rommel weer mee naar huis.

    Ik vind het zorgwekkend hoe respectloos er tegenwoordig met de natuur door veel mensen wordt omgegaan. Het is echter tekenend voor de maatschappij waarin we leven. Alles is op consumptie gericht en niet op verbinding met de natuur in de zin van dat mensen er ook gevoel bij krijgen. De natuur wordt door velen ook als een product gezien dat je mag consumeren. Hier ligt een schone taak in het onderwijs en opvoeding om kinderen weer echt te leren hoe groots de natuur is. Maar ook bij onze overheid als voorlichting misschien. Als mensen er weer gevoel bij krijgen dan komt het respect vanzelf. Misschien dat gemeentes het dan ook weer op de agenda gaan zetten.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.