Edese Vos

De week van Ede: Goudsberg en Doesburgerbroek

Reinier van Hoffen licht lucht water
Foto van de week: Reinier van Hoffen. Licht, lucht en water op de heide.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.

1. De Goudsberg kan verder met plannen voor herinrichting
De gemeenteraad heeft een startnotitie voor het herontwikkelen van recreatiepark De Goudsberg, inclusief de integratie van de Muur van Mussert als rijksmonument, goedgekeurd. Er bestaan wel wat zorgen over de impact van de plannen op vaste campingbewoners, het behoud van betaalbare recreatie en de historische waarde van de locatie.

2. GroenLinks en PvdA Ede gaan samen verkiezingen 2026 in
In lijn met de landelijke koers bundelen GroenLinks en de PvdA in Ede de krachten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026, om progressieve doelen te versterken. Ze richten zich op duurzaamheid, betaalbaar wonen en bestaanszekerheid, met geplande samenwerking in zowel beleid als campagnes.

3. Ede past plannen nieuwbouwwijk Doesburgerbroek aan
Ede past de bouwplannen voor Doesburgerbroek (Kernhem Noord) aan, waarbij de verhouding hoog- en laagbouw verschuift naar 50-50, om zo ruimte te maken voor ecologische zones en waterbeheer. Dit leidt tot meer gestapelde bouw, mogelijk tot boven de zes etages.

4. Nieuwbouw Koning Davidschool loopt vertraging op
De bouw van de nieuwe Koning Davidschool op het Kazerneterrein in Ede is vertraagd omdat de gemeente de ingediende bezwaren en zienswijzen zorgvuldig wil behandelen. Zowel college als schoolleiding benadrukken de noodzaak van nieuwe huisvesting. De plannen worden in het najaar in de gemeenteraad besproken.

5. Verbeterplan voor openbaar onderwijs
Proominent introduceert een verbeterplan voor het kwakkelende openbaar onderwijs in Ede. Het benadrukt kernwaarden en stabiliteit. Er is sprake van een afname in leerlingaantallen en een recente zeer zwakke beoordeling voor een nieuwkomersschool.

6. Bedrijf in Harskamp krijgt geldboete na bedrijfsongeval
Een staalbedrijf in Harskamp heeft een boete van €50.000 gekregen na een dodelijk ongeval in 2022 van een jonge werknemer, veroorzaakt door onveilig opgestapelde balken. Het Openbaar Ministerie beschuldigt het bedrijf van nalatigheid in veiligheidsvoorzieningen.

7. Steenmarters maken kerkdienst in de Sionkerk onmogelijk
Steenmarters hebben de Sionkerk in Ede overgenomen en bovendien een vlooienplaag veroorzaakt. Dit heeft geleid tot annulering van diensten en inzet van ongediertebestrijding. De steenmarter is een beschermde diersoort.

De Edese Schaapherders Aart en Henk van den Brandhof zijn door fotograaf Lillian Jeziorski vereeuwigd in een boek.

white logoWaardeer dit artikel met een donatie

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.