Edese Vos

De week van Ede: Stikstof, vuurwerk en warmtenet

joost klein songfestival in ede als streetart
Foto van de week: Xander van Soelen (Astrant). Joost Klein in street art in de tunnel onder de A30 bij de Dwarsweg.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.

1. Kansen stikstofreductie Foodvalley
Twintig agrarische bedrijven in de FoodValley hebben zich vrijwillig aangesloten bij een meetnetwerk om stallenemissies continu te meten. De uitstoot tussen stallen met dezelfde diersoorten kan namelijk enorm verschillen. Dit biedt kansen om emissies te verlagen door van elkaar te leren, en overheden kunnen hierop inspelen door doelschriftvergunningen in te zetten die specifieker op werkelijke emissies gebaseerd zijn.

2. Zorgen over kosten nieuw topsportzwembad
Er is aanzienlijke bezorgdheid in de gemeente Ede over de financiële haalbaarheid van een nieuw topsportzwembad, met vrees voor escalerende kosten en onvoldoende begroting. Hoewel bedoeld voor de Polar Bears, stuit het project op kritiek dat het niet bijdraagt aan de algemene zwembehoeften van de Edese bevolking. Het debat hierover is nog niet ten einde, de komende maand wordt er verder over gediscussieerd.

3. Vuurwerkdebat onbeslist
In Ede is het debat over een lokaal vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling intensief gevoerd, maar er is geen consensus bereikt. Er is een duidelijke verdeeldheid in de raad over de handhaving van een verbod, en er is geen animo voor alternatieve vieringen gebleken. Het debat benadrukt de complexiteit van het balanceren tussen veiligheid, traditie, en lokale versus nationale regelgeving.

4. Weinig animo voor warmtenet in Zeeheldenbuurt
De inzet voor een warmtenet in de Zeeheldenbuurt in Ede heeft weinig steun gevonden onder de bewoners. Ondanks de bredere gemeentelijke doelstellingen voor een aardgasvrije toekomst, blijkt de animo laag, voornamelijk vanwege de uitdaging om oudere woningen voldoende te isoleren en aan te sluiten op duurzame energiebronnen.

5. Opvang Oekraïense vluchtelingen
Ede heeft een voormalig schoolgebouw aan de Zandlaan (PTC+) gehuurd om ongeveer 100 Oekraïense vluchtelingen op te vangen die momenteel in Harskamp verblijven. Deze stap maakt deel uit van Edes bredere inspanningen om aan de behoefte aan asielzoekersopvang te voldoen, ondanks de uitdagingen die de toename van vluchtelingen met zich meebrengt. De gemeente is nog op zoek naar ongeveer 100 extra plaatsen.

6. Wapenbezit in Ede
In Ede zijn 485 inwoners met een wapenvergunning, die samen goed zijn voor 1376 wapens. Dit ligt onder het gemiddelde van Gelderland. De politie heeft moeite om alle wapenbezitters te controleren, wat de veiligheid kan compromitteren. Onlangs werd onthuld dat niet alle wapenbezitters de vereiste huisbezoeken hebben ontvangen, wat vragen oproept over de effectiviteit van de wapencontroles.

7. Verhuurder probeert huurders uit huis te jagen
De eigenaar van een pand aan het Zuidplein probeerte huurders te dwingen hun sociale huurappartementen te verlaten vanwege geplande renovaties. Huurders ervaren grote onzekerheid en voelen zich in de steek gelaten, terwijl de verhuurder weigert concrete plannen of compensaties te bieden. Dit heeft geleid tot verwarring en onrust onder de bewoners, waarbij sommigen zelfs zonder adequate vervangende huisvesting of verhuiskostenvergoeding vertrekken.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.