Edese Vos

De week van Ede: Galerijflats Ede-Zuid tegen de vlakte

Hesli de Laat Noorderlicht
Foto van de week: Hesli de Laat. Noorderlicht bij het Airborne Monument op de Ginkelse Heide.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.

1. Galerijflats Ede-Zuid tegen de vlakte
De wijk Ede-Zuid gaat de komende jaren op de schop. Twee verouderde galerijflats worden gesloopt vanwege hoge renovatiekosten. De wijk kampt met sociale problemen zoals werkloosheid en schulden. Er komen nieuwe woningen, en de gemeente richt zich op een integrale aanpak van de fysieke en sociale problemen.

2. PvdA Ede wil snelle oplossing voor buitenslapers
Er komt een permanente nachtopvang voor buitenslapers in Ede die het hele jaar open is, maar tot die tijd bivakkeren daklozen in tentjes langs het spoor. De PvdA wil dat er wordt gezocht naar tijdelijke oplossingen zoals het gebruik van vakantiewoningen of het plaatsen van toilet- en douchevoorzieningen.

3. Waarom greep gemeente niet eerder in bij United Souls?
De gemeente Ede is verantwoordelijk voor het toezicht op zorginstelling United Souls, waar meldingen van mishandeling zijn gedaan. D66-raadslid Stephan Neijenhuis vraagt waarom er niet eerder is ingegrepen, want de signalen waren er wel. De gemeente is gestopt met doorverwijzingen naar de instelling en onderzoekt verbeteringen in de klachtenprocedures.

4. Overlast door oefeningen Defensie in hondenlosloopgebied
Vanwege klachten over militaire oefeningen in het hondenlosloopgebied bij de Eder Heide, gaat de gemeente Ede in gesprek met Defensie. Defensie-oefeningen op en buiten hun terrein veroorzaken overlast voor wandelaars en hondenbezitters. De gemeente zal vragen om meer rekening te houden met andere gebruikers tijdens oefeningen.

5. Lelieteelt in Lunteren ongewenst vanwege gezondheidsrisico’s
De lelieteelt nabij camping de Goudsberg in Lunteren wordt ongewenst geacht vanwege gezondheidsrisico’s door bestrijdingsmiddelen. De gemeente heeft beperkte mogelijkheden om in te grijpen, maar werkt aan regionaal beleid voor veilig gebruik van landbouwgrond. Omwonenden worden geadviseerd juridische stappen te ondernemen.

6. Burgemeester Verhulst mag landelijk vuurwerkverbod bepleiten
De Edese gemeenteraad staat burgemeester René Verhulst toe om in Den Haag te pleiten voor een landelijk vuurwerkverbod. Lokale initiatieven voor een vuurwerkverbod kregen geen meerderheid, maar er is steun voor alternatieve vieringen zoals de Nieuw Lunterse Nacht, die subsidie krijgt.

7. Bedreigingen en achtervolging teisteren fatbikebestuurders
Edese fatbikebestuurders werden ’s nachts bedreigd en achtervolgd door een groep mannen in een auto, wat resulteerde in diefstal van een fatbike. De politie heeft een 18-jarige verdachte aangehouden en vraagt getuigen om meer informatie. De incidenten vonden plaats op 6 mei, en de gestolen fatbike is nog niet teruggevonden.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

1 reactie

  • Weer de omgekeerde wereld, wij zijn met hond te gast op de heide, op een terrein van defensie, wat opengesteld is, mits de oefeningen niet gehinderd worden, dus waarom klagen, wees blij dat je er überhaupt mag lopen met je hond!

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.